Rață plutind

În Moldova are loc Recensământul păsărilor de apă: Detalii captivante

137
(reînnoit 13:56 27.01.2021)
Numărul de specii și efectivele de păsări ce iernează în Moldova sunt un indicator important pentru calitatea zonelor umede și bazinelor de apă din țara noastră. Silvia Ursul a oferit pentru Sputnik detalii inedite despre Recensământul păsărilor de apă - 2021.

CHIȘINĂU, 11 ian - Sputnik. Populațiile de păsări sunt considerate un indicator de bază pentru aprecierea calității mediului dintr-o regiune. Cu cât mai nepoluat și mai natural este mediul într-o țară, cu atât mai multe specii de păsări și cu atât mai numeroase populații ale acestora locuiesc sau staționează pe teritoriul ei. 

Păsări migratoare, lebăda
© Sputnik / Сергей Мальгавко

Iată că vom vedea în curând cum a evoluat mediul de la noi în ultimul an, mai ales în ceea ce privește starea bazinelor de apă – râuri, lacuri, iazuri.

Zilele acestea, în întreaga lume se desfășoară Recensământul Internațional al Păsărilor de Apă. Specialiștii și voluntarii moldoveni care colaborează cu organizațiile nonguvernamentale de mediu participă deja pentru al nouălea an la această campanie, organizată în perioada 10-20 ianuarie.

Ce scop are acest recensământ

În cadrul recensământului, ornitologii de pe întregul mapamond – din peste 140 de state - au ca misiune înregistrarea speciilor și efectivelor de păsări prezente pe principalele bazine acvatice ale țărilor lor.

Echipele de ornitologi moldoveni vor studia vizual, cu ajutorul echipamentului de teren (binoclu și lunetă), cele mai importante bazine acvatice din Republica Moldova care sunt dezghețate și care, de obicei, găzduiesc efective impresionante de păsări: lacurile Manta și Beleu, lacul Taraclia, Congaz, Comrat, lacul Sălaș (piscicola Gura Bâcului), lacul Ghidighici, lacul de acumulare de la Costești-Stânca și Dubăsari, sectorul superior al fluviului Nistru (Naslavcea-Holoșnița).
Aglomerare de rațe mari și o lebădă de iarnă în spate pe Lacul Beleu.
Aglomerare de rațe mari și o lebădă de iarnă în spate pe Lacul Beleu.

Ce specii de păsări pot fi întâlnite iarna pe teritoriul țării noastre? De exemplu, cufundari, corcodei, cormorani, stârci, berze, lopătari, rațe, gâște, lebede, lișițe, cresteți, scoicari, piciorongi, ploieri, prundărași, fugaci, becaține, pescăruși, chire etc..

Cât de mare este răul provocat de arderea stufului și aratul „până la mal”

Silvia Ursul, vicepreședinte al Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN, organizație nonguvernamentală), a acceptat să ofere pentru Sputnik Moldova detalii interesante despre modul în care este organizat recensământul păsărilor de apă în acest an.

„Acest recensământ este important atât pentru comunitatea internațională, cât și pentru comunitatea științifică de aici, din Moldova. În primul rând, prin efectuarea acestui studiu anual, noi evaluăm cele mai importante zone acvatice ale țării și vedem ce specii adăpostesc acestea. Orice listă de specii trebuie mereu reactualizată, iar noi prin munca noastră avem grijă să oferim informații despre speciile care există la noi. În al doilea rând, ne interesează și cantitatea, adică numărul indivizilor întâlniți, indiferent de specie”, a povestit Silvia Ursul.

Potrivit interlocutoarei, „o populație mai numeroasă sau mai redusă de păsări înseamnă niște schimbări apărute” într-un anumit areal.

Și iată despre ce schimbări poate fi vorba, potrivit Silviei Ursul: „De exemplu, faptul că stuful a fost tăiat sau ars într-un anumit bazin acvatic sau faptul că cineva și-a arat terenul exact până la malul apei sau faptul că în apă au apărut urme de compuși chimici, care otrăvesc tot habitatul respectiv”.

Păsările vin din nordul Europei pentru a ierna în Moldova

„Contrar a ceea ce crede lumea, la noi pe timp de iarnă se întâlnesc diverse specii de păsări. Nu au plecat toate „în țările calde”. Din contră, multe specii vin la noi anume în această perioadă din nordul continentului european, vin practic să stea aici atât timp cât acolo condițiile meteo sunt aspre și hrana este foarte greu de obținut”, a povestit Silvia Ursul.

„Noi le vedem în cadrul acestui recensământ, le înregistrăm, ne bucurăm și noi când le vedem, sunt specii rare și pentru noi”, a adăugat vicepreședintele Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Am solicitat-o pe interlocutoare să ne ofere detalii despre modul în care sunt efectuate observațiile pentru recensământ, am întrebat-o dacă specialiștii se deplasează cu barca în acest scop. 

„Nu, nu ne deplasăm cu barca. Asta ar însemna să deranjezi foarte mult păsările care se odihnesc pe oglinda apei”, a răspuns Silvia Ursul.

„Din contră, orice studiu ornitologic trebuie să se facă cu minim deranj din partea omului. De aceea, se fabrică echipament optic specific meseriei: de exemplu binocluri și telescoape cu care poți privi de la mare depărtare”, a adăugat ea.

„Cu acest echipament, noi ne instalăm la malul apei și „scanăm” toată întinderea acvatică. Păsările pe care le vedem le înregistrăm într-o listă, unde indicăm locul și ora observației și particularitățile zonei - de exemplu, că era ceață la momentul studiului sau că erau bărci pe apă sau că era apa înghețată”, a mai povestit Silvia Ursul.

„Ideea este să acoperim diverse locuri într-o perioadă scurtă de timp. De aceea, pentru noi este destul de solicitant. De obicei, ne pornim foarte devreme, astfel încât să ajungem la destinație la răsăritul Soarelui. Când ne deplasăm la Naslavcea, ne pornim de la orele 2:30, ca să fim acolo la ora 7:00. Și după ce terminam acolo, coborâm mai departe pe malul Nistrului, ca să scanăm toată întinderea de apă, din cât mai multe locații. Și o ținem așa până apune Soarele.

Dormim câteva ore pe noapte și apoi o luam de la capăt”, a mai precizat Silvia Ursul.

Este o muncă solicitantă – e nevoie și de atenție, și de reacție, și de rezistență fizică pentru asemenea misiuni. 

„În aceste zile, ora 2-3 o resimt ca și cum ar fi ora 7-8. Iar seara pe la ora 5 sunt obosită de parcă aș fi la ora 11 într-o zi normală”, ne-a destăinuit Silvia Ursul.

Lista păsărilor care pot fi întâlnite în Republica Moldova poate fi studiată pe site-ul SPPN. Organizația a publicat un tabel care conține denumirea științifică a tuturor celor 283 specii de păsări înregistrate până acum, precum și numele popular în limbile română, engleză și rusă.

În Republica Moldova, Recensământul de iarnă al păsărilor de apă a început în anul 2013, având ca activitate principală înregistrarea speciilor și efectivelor de păsări prezente pe principalele bazine acvatice ale țării. An de an, aceste suprafețe acvatice sunt studiate, observatorii făcând numărători totale și liste complete cu speciile identificate, iar rezultatele sunt trecute în formulare care ulterior sunt trimise echipei Wetlands International. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

137
Tagurile:
apă, Moldova, recensământ, păsări
Tematic
Nou sezon de vânătoare: Glonț activ până la un km – pericol semnalat de Poliție
Mii de lebede au început să migreze la sud
Вакцина против COVID-19 Спутник V (Гам-КОВИД-Вак).

Fondul rus de Investiții Directe: dușmanii Rusiei se tem de "Sputnik V"

74
(reînnoit 22:00 26.02.2021)
Fondul rus de Investiții Directe: a declarat că dușmanii Rusiei se tem de performanța vaccinului "Sputnik V".

Vaccin împotriva noului coronavirus
РФПИ и Центр имени Гамалеи
CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Oponenții vaccinului rusesc împotriva coronavirusului "Sputnik V" încearcă să submineze încrederea în acest medicament a oamenilor din întreaga lume, deoarece el este unul dintre cele mai bune vaccinuri și, pur și simplu, se tem de el, a declarat Kirill Dmitriev, șeful Fondului rus de Investiții Directe (RDIF), fiind citat de RIA Novosti.

"Cred că putem vorbi nu numai despre recunoașterea internațională a vaccinului "Sputnik V", ci și despre întâietatea noastră în lume... Trebuie să fim modești, dar cinstiți. Avem unul dintre cele mai bune vaccinuri din lume, este o mare realizare a oamenilor de știință ruși, ar trebui să fim mândri de asta", a declarat Dmitriev la deschiderea expoziției dedicate istoriei întâietății ruse în domeniul virusologiei, organizată de Societatea de Istorie a Federația Rusă.

Școală, elev, mască
© Inquam Photos / OCTAV GANEA
"Mulți dușmani ai Rusiei au încercat să submineze încrederea în Rusia, dar noi înțelegem că ei depun atât de multe eforturi pentru a submina încrederea în vaccinul rusesc, deoarece el este unul dintre cele mai bune din lume și, pur și simplu, se tem de el", anunță Dmitriev.

Revista științifică Lancet a publicat anterior rezultatele celei de-a treia faze a studiilor clinice a vaccinului "Sputnik V", confirmând eficiența și siguranța ridicată a acestuia. În timpul studiilor clinice de fază III, "Sputnik V" a demonstrat un nivel înalt de eficacitate, imunogenitate și siguranță – eficacitatea vaccinului a fost de 91,6%. Vaccinul oferă o protecție completă împotriva cazurilor grave de infecție cu noul coronavirus. Vaccinul "Sputnik V" a fost aprobat spre inoculare în peste 30 de țări. Populația totală a țărilor în care este înregistrat vaccinul rusesc este de peste 1,1 miliarde de persoane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
lume, Rusia, Vaccinul Sputnik V, Sputnik


Загрузка...
Natalia Toma

Psiholog, despre consecințele abuzului asupra copiilor

32
(reînnoit 21:59 26.02.2021)
Cum îi afectează pe copii experiențele de abuz și ce consecințe ar putea urma dacă ezită să cosulte un specialist? Răspuns la aceste întrebări am aflat de la psihologul Natalia Toma.
Psiholog, despre consecințele abuzului asupra copiilor

În cadrul emisiunii "ATITUNI", psihologul Natalia Toma a menționat că adesea părinții care cunosc faptul că copiii lor au fost abuzați, agresați verbal sau amenințați, în special, în mediul online nu întreprind nici o măsură pentru a-i ajuta să treacă peste această experiență.

"Părinții cumva se simt vinovați că nu au putut evita aceste situații și încearcă să ia totul sub controlul său. Unii dintre ei nu întreprind absolut nicio măsură și nici măcar nu comunică cu copiii despre ceea ce simt", a subliniat Natalia Toma.

Psihologul susține că fiecare copil este afectat în mod diferit de această experiență. Cineva poate deveni mai timid, să aibă frica de a comunica și să întâmpine dificultăți în stabilirea contactelor cu persoane noi.

"Părintele, dacă știe că copilul a fost abuzat, trebuie să se adreseze unui specialist pentru a evita consecințele psiho-emoționale sau alte probleme mai grave. În general, persoanele cu un temperament mai slab vor fi influențate mult mai tare", a explicat psihologul.

De menționat este că fenomenul de abuz față de copii în mediul online a luat amploare în pandemie, perioadă în care minorii s-au aflat mai mult fără supravegherea părinților. Spre exemplu, în anul 2020, poliția a înregistrat 63 de cazuri de abuz și exploatare sexuală pe internet a copiilor și au fost inițiate 45 de cauze penale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
părinți, copii, abuz, psiholog
Tematic
Violență la școală! Iată câte cazuri de abuz împotriva copiilor au fost raportate


Загрузка...
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei

Ministerul rus de Externe a cerut UE nu intervină în treburile interne ale Moldovei

77
Ministerul rus de Externe a reacționat la declarațiile reprezentanților Uniunii Europene și ale statelor sale membre cu privire la procesele politice interne din Moldova.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a lansat un apel către UE pentru a nude a nu se amesteca în afacerile interne ale statelor suverane.

Comentariul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse care conținea îndemnul a fost publicat pe pagina oficială.

Ministerul rus de Externe a reamintit că zilele trecute șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a criticat activitatea Consiliului Audiovizualului din Moldova și a solicitat „crearea unui mecanism legislativ care să protejeze Moldova de dezinformare din afara."

De asemenea, într-un interviu pentru o altă publicație, Mikhalko a descris legile adoptate în țară în decembrie 2020 ca fiind „contradictorii și care, în multe privințe, ar duce la degradarea țării în ceea ce privește reformele și îndeplinirea obligațiilor față de partenerii internaționali”.

"Din păcate, astfel de declarații ale șefului Delegației UE în Moldova, care sunt o interferență deschisă în afacerile interne ale țării, devin o practică obișnuită pentru el", se menționează în comentariul Ministerului Rus de Externe.

"Este și mai regretabil că de data aceasta au fost susținuți de ambasadorii statelor membre UE acreditați la Chișinău. Declarația lor comună din 25 februarie menționează că UE acționează în Moldova" într-un spirit de cooperare și parteneriat" și "cu deplin respect pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova". Este puțin probabil ca indicațiile lui Mihalko adresate autorităților moldovenești să poată fi privite ca o manifestare de „respect și parteneriat” pentru Republica Moldova ”, a adăugat ministerul.

Ministerul rus de Externe a mai menționat că, în declarația lor, ambasadorii statelor membre UE au acordat o atenție specială „compatibilității legislației și practicii interne cu obligațiile internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv față de Uniunea Europeană”.

"Sperăm că colegii noștri europeni își amintesc că Moldova, pe lângă acordul de asociere cu UE, are obligații internaționale în cadrul structurilor de integrare eurasiatică, fiind stat membru al CSI și având statut de observator la EAEU", se spune în comentariu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
Moldova, UE, MAE, Rusia


Загрузка...