Vaccinare

Video: Cum vor fi vaccinați moldovenii împotriva COVID - oficial

461
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a informat cum va fi organizată imunizarea împotriva COVID-19. Primele vaccinuri sunt așteptate la sfârșitul lunii ianuarie. Este dorită o imunizare de 70% din numărul total al populației.

CHIȘINĂU, 11 ian – Sputnik. Planul Național de Imunizare anti-COVID-19 a fost publicat luni, 11 ianuarie, pe site-ul Ministerului Sănătății.

Autoritățile își propun, într-o etapă finală, vaccinarea a 70% din populația Republicii Moldova împotriva noului coronavirus. Vaccinul va fi gratuit. 

Este posibil ca primul lot de vaccinuri împotriva COVID-19 să ajungă în țară până la sfârșitul lunii ianuarie.

Planul de imunizare prevede trei etape de vaccinare. Detalii despre modul în care sunt planificate acestea a oferit la un briefing Tatiana Zatîc, secretar de Stat în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Ea a vorbit despre perspectivele asigurării Republicii Moldova cu vaccinuri anti-COVID-19 și despre obiectivele Planul Național de Imunizare anti-COVID-19.

Republica Moldova va fi asigurată cu vaccinuri din câteva surse, inclusiv din donații ale UE.

Inițial, vor fi recepționate vaccinurile necesare pentru 20% din populație, pentru ambele maluri ale Nistrului, gratuit, prin donație, în cadrul Programului COVAX. Tatiana Zatîk nu a precizat cine este producătorul vaccinului.

De asemenea, responsabilii de la Chișinău au mai solicitat vaccinuri pentru 20% din populație, tot din donație. Un lot de 200 de mii de doze urmează să fie oferit de România. Alte loturi vor fi achiziționate.

„Indiferent de proveniența vaccinului, sistemul sănătății este pregătit pentru recepționarea și administrarea vaccinului”, a declarat Tatiana Zatîc.

Experții în sănătate au prevăzut trei etape de vaccinare, în funcție de disponibilitatea vaccinului: 1 - când disponibilitatea este foarte limitată,  2 - când disponibilitatea este limitată și 3 – când disponibilitatea este moderată.   

La prima etapă, potrivit Tatianei Zatîc, vor fi vaccinați angajații din sănătate din toate instituțiile, indiferent de forma de proprietate – de stat sau privată.

În primul rând, vaccinul anti-COVID-19 le va fi administrat lucrătorilor medicali din secțiile de reanimare și terapie intensivă.

Printre persoanele care vor fi imunizate în mod prioritar se află angajații din clinicile stomatologice și farmacii, personalul care acordă îngrijiri la domiciliu.

Într-o a doua etapă, vor fi vaccinați adulții cu vârste de peste 60 de ani și cu comorbidități – din categoria celor cu risc sporit. Tot la etapa a doua, vaccinul le va fi administrat angajaților din domeniul asigurării ordinii publice, angajaților din sistemul penitenciar.  

Etapa a treia prevede imunizarea populației generale.  

„Vaccinul va fi administrat gratuit, în instituțiile medico-sanitare”, a informat secretarul de Stat în Ministerul Sănătății.

Potrivit Tatianei Zatîc, instituțiile medico-sanitare dispun de frigiderele necesare pentru păstrarea adecvată a dozelor de vaccin.

„Vaccinarea celor care au fost bolnavi de COVID-19 se va face după însănătoșirea acestora”, a spus Tatiana Zatîk.

Înainte de vaccinare, potrivit ei, nu se va solicita un test la anticorpi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

461
Tagurile:
COVID-19, vaccinati, moldovenii
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1283)
Tematic
Vaccinul poate să nu fie eficient împotriva noii mutaţii Covid-19
Vaccinul ”Sputnik V”

UE ar putea include ”Sputnik V” în portofoliul de comenzi

17
(reînnoit 16:54 04.03.2021)
Comisia Europeană nu exclude includerea vaccinului Sputnik V în portofoliul comun al UE de preparate împotriva COVID 19.

CHIȘINĂU, 4 mar – Sputnik. Comisia Europeană nu exclude includerea vaccinului rusesc ”Sputnik V” în portofoliul comun al comenzilor, a anunțat în cadrul unui briefing purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Anterior, Agenția Europeană a Medicamentelor a anunțat demararea procedurii de expertizare a vaccinului rusesc Sputnik V. EMA nu a precizat care vor fi termenele în care va putea fi aprobat preparatul, însă au anunțat că examinarea va avea loc în regim de urgență.

“Trebuie să facem o diferență între ceea ce face EMA, procedurile ei de expertizare etapizată, iar pe de altă parte – portofoliul vaccinurilor UE. În prezent nu există negocieri cu privire la includerea Sputnik V în portofoliul comun european. Strategia noastră de vaccinare reprezintă o strategie a Comisiei Europene și a statelor membre. Comisia Europeană și statele membre ar putea decide în orice moment includerea unui vaccin în acest portofoliu”, a declarat el.

În prezent, pe piața Uniunii Europene există trei vaccinuri pentru care au fost eliberate autorizații de punere pe piață: al companiei Pfizer/BioNTech (până la 600 milioane de doze), Moderna (două contracte a câte 460 milioane de doze) și AstraZeneca (până la 400 de milioane de doze).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
Vaccinul Sputnik V, UE
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Care vaccin este mai eficient: Sputnik V sau AstraZeneca - expert moldovean
Dr. Alberts: Beneficii nete ale vaccinului rusesc față de alte vaccinuri


Загрузка...
Maia Sandu

Maia Sandu: Vechiul tratament anti-COVID-19, ineficient

397
(reînnoit 15:27 04.03.2021)
Președintele Republicii Maia Sandu recunoaște că restricțiile impuse de Comisia de Sănătate Publică au obosit cetățenii, dar spune că acestea sunt inadmisibile.

CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Situația epidemiologică în țara noastră este în continuare una alarmantă. În fiecare oră moare câte un om din cauza complicațiilor generate de COVID-19, iar numărul peroanelor decedate de la începutul pandemiei a trecut de 4 mii de oameni. Pentru a opri pandemia e nevoie de un efort comun, precizează președintele Maia Sandu într-un video. 

„Personalul medical lucrează peste puteri. Spitalele sunt pline, iar numărul de cazuri grave crește. Numărul cazurilor grave este de peste 300 de peroane. În fiecare zi, în Moldova avem aproape 2 000 de cazuri de infectare”, a precizat președintele. 

Aceasta mai spune că în Republica Moldova cel mai probabil au ajuns noile tulpini ale virusului, mult mai infecțioase și mult mai grave. Președintele menționează că medicii se plâng că tratamentele vechi împotriva coronavirusului, în ultimele săptămâni, nu mai sunt eficiente. Mai mult, crește numărul persoanelor tinere care se infectează cu acest virus. Sandu mai spune că măsurile de protecție pot funcționa doar dacă acestea vor fi respectate de fiecare om în parte. 

„Știu că adesea suntem nemulțumiți de restricții care ne par prea severe sau neclare. Comisia Națională de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății trebuie să-și bazeze deciziile pe indicatori clari. Orice decizie trebuie fundamentată doar pe date în urma analizei riscurilor”, a mai spus președintele.

Aceasta spune clar că virusul nu a trecut și că acesta poate fi oprit doar în cazul în care „vom lua lucrurile în serios”. Președintele se referă în special la eforturile medicilor de a trata bolnavii de COVID-19, dar și procesul de vaccinare care a început pe 2 martie. Îndemnul rămâne același, purtatul măștii, spălatul și dezinfectarea mâinilor, evitarea locurilor aglomerate, dar și amânarea evenimentelor care presupun mai multe persoane.

Precizăm că, premierul interimar Aureliu Ciocoi, a declarat ieri seara în cadrul unei emisiuni televizate că în țara noastră ar putea fi declanșat lockdown, având în vedere că a crescut simțitor numărul cazurilor noi de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

397
Tagurile:
Dezinfectanți, dezinfectare, Maia Sandu, restrictii


Загрузка...
Roman Chircă

Chircă: În Moldova va fi numit un guvern „kamikaze”

0
(reînnoit 17:41 04.03.2021)
,
În condițiile actuale ale Republicii Moldova, munca și activitatea ministerelor, în cazul în care va fi învestit un nou Guvern, va deveni una de sacrificiu. Cel puțin așa consideră expertul economic Roman Chircă.

CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Situația economică din Republica Moldova este în prezent o criză sistemică. Investițiile în țară nu vin, precum și asistența financiară din partea partenerilor de dezvoltare internaționali. Chiar dacă Parlamentul va aproba noua componență a Guvernului va fi extrem de dificil pentru miniștri să facă față consecințelor unei stagnări profunde în economia națională. De această părere este expertul economic Roman Chircă și a fost făcută publică în studioul Sputnik Moldova.

„Noul cabinet de miniștri va deveni ținta nemulțumirii cetățenilor. Avem o depresie profundă nu numai în economie, ci și în societate. Într-o astfel de situație, toți oamenii vor asocia dificultățile personale și de stat direct cu noul guvern. În el, vorbind alegoric, miniștrii vor fi „băieți de mingi”, a spus Chircă. 

Expertul mai spune că noua componență a Guvernului, care va fi semnificativ limitat în resurse financiare, dar și anumite oportunități, pur și simplu, nu va putea efectua reforme serioase, fundamentale, care ar putea avea un efect pozitiv asupra stării economiei naționale a Moldovei. Prin urmare, guvernul va fi preocupat în principal de găsirea surselor de finanțare curentă.

Chircă a mai spus că noul guvern nu va fi îndrăgit de popor, prin urmare va deveni un cabinet de miniștri  „kamikaze”. Chiar dacă va încerca să facă față unor probleme grave, în ochii cetățenilor, activitățile acestui executiv vor părea negative. Potrivit lui Chircă, și miniștrii noi puși în funcție în astfel de condiții vor fi angajați într-o muncă ingrată în sensul cel mai adevărat al cuvântului.

Curtea Constituțională a Moldovei a declarat neconstituțional decretul președintelui Maia Sandu privind numirea repetată a Nataliei Gavrilița în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. De asemenea, conform deciziei Curții Constituționale, șeful statului ar trebui să înceapă noi consultări cu fracțiunile parlamentare. De cealaltă parte, președintele Maia Sandu a declarat că nu va avea consultări nu fracțiunile, grupurile sau platformele parlamentare, ci doar cu societatea civilă. Aceasta a precizat că va aștepta data de 23 martie, când expiră termenul de 45 de zile de la demisia lui Ion Chicu din funcția de prim-ministru și când ar putea fi declanșate alegeri parlamentare anticipate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
guvern nou, guvernanţi, guvernator, Guvern


Загрузка...