Curtea Constituțională

Curtea Constituțională s-a pronunțat în urma sesizării PAS

220
(reînnoit 18:14 21.12.2020)
Magistrații Curții Constituționale s-au pronunțat în urma sesizării depuse de deputatul PAS Sergiu Litvinenco, care se referă inclusiv la activitatea Autorității Naționale de Integritate.

CHIȘINĂU, 21 dec - Sputnik. Curtea Constituțională a suspendat acțiunea legii adoptate pe 16 decembrie 2020, care se referă inclusiv la competențele și activitatea Autorității Naționale de Integritate. Cu o sesizare în acest sens s-a adresat la Înalta Curte deputatul PAS Sergiu Litvinenco. 

„Curtea Constituțională a admis cererea de suspendare a acțiunii Legii nr. 244 din 16 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative (proiectul nr. 495 din 4 decembrie 2020) depusă de domnul Sergiu Litvinenco, deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, menționează instituția într-un comunicat de presă. 

Mai devreme deputatul PAS și-a exprimat convingerea că prin votarea acestei legi toți cei care au obținut averi ilegale nu vor putea fi trași la răspundere.

„Având în vedere că activitatea ANI a fost practic paralizată, nici dosare pe "Îmbogățirea ilicită" nu pot să mai existe. Pe termen mediu și lung, legea poate face imposibilă sancționarea celor care au furat această țară”, a scris Litvinenco pe Facebook.

El consideră că legea „nu respectă criteriile de claritate, contravine conceptului statului de drept, încalcă principiul de neretroactivitate și a fost adoptată cu încălcarea procedurilor stabilite de Constituție și de Regulamentul Parlamentului”. 

Precizăm că deputații din mai multe fracțiuni din opoziție au anunțat că vor depune sesizări la Curtea Constituțională ce țin de mai multe Legi votate de Parlament în data de 16 decembrie. 

Legea cu privire la Funcționarea Limbilor pe Teritoriul Republicii Moldova a fost contestată la CC de către deputatul Octavian Țîcu. Curtea a respins însă sesizarea deputatului Partidului Unității Naționale, după ce s-a stabilit că, la momentul examinării, nu au fost constatate motive pentru a suspenda acțiunea legii.

„Autorul cererii nu a prezentat argumente prin prisma eventualelor prejudicii şi consecinţe negative iminente şi ireparabile ale aplicării Legii contestate”, este menționat în decizia CC.

Parlamentul a adoptat pe 16 decembrie, cu 55 de voturi ale deputaților socialiști și Pentru Moldova, Legea cu privire la Funcționarea Limbilor pe Teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

220
Tagurile:
PAS, Curtea constituțională
Tematic
Alte două legi, contestate la Curtea Constituțională
Sculptura Veronicăi Micle

Foto: În scuarul Mihai Eminescu a apărut sculptura Veronicăi Micle

28
(reînnoit 20:36 17.06.2021)
Surpriză pentru locuitorii și oaspeții Capitalei. În scuarul Mihai Eminescu din centrul orașului a fost instalată o sculptură de bronz a Veronicăi Micle.

CHIȘINĂU, 17 iun – Sputnik. Primarul Capitalei, Ion Ceban, a scris pe pagina sa de Facebook că sculptura Veronicăi Micle, cea care i-a fost sursă de inspirație, dragostea eternă exprimată în poeziile marelui poet Mihai Eminescu, a fost inaugurată în scuarul care-i poartă numele, din centrul Chișinăului. 

Sculptura Veronicăi Micle
Sculptura Veronicăi Micle

Opera de artă a fost realizată în bronz de către vestitul sculptor Veaceslav Jiglițchi, Cetățean de Onoare al Chișinăului.

"Ne bucurăm că legenda plimbărilor celor doi îndrăgostiţi, a viselor împărtășite pe banca de sub tei, prinde contur în scuarul proaspăt renovat. Sunt fericit că reușim să promovăm cultura și îmi doresc ca cetățenii și oaspeții capitalei să vină cu plăcere în acest loc", a scris Ceban.

Edilul-șef al Capitalei a enumerat lucrările care au fost efectuate în acest scuar.

"Acesta conține mai multe elemente inovative, o bibliotecă în aer liber, mese noi de șah, un spațiu amenajat pentru cei mici, iluminat artistic, a fost amenajată tehnica pentru sonorizare, locul găzduind mai multe evenimente culturale", a spus Ceban.

Sculptura Veronicăi Micle
Sculptura Veronicăi Micle

Nu este prima sculptură în bronz din capitala Moldovei realizată de Veaceslav Jiglițchi. Anterior, figuri similare au mai fost instalate pe strada 31 august, în parcul „Valea Morilor”, precum și în  sectorul Râșcani al Chișinăului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
scuar, Chișinău, sculptura
Tematic
Un nou maraton de vaccinare în Capitală: Unde se pot imuniza oamenii
Atenție șoferi: O stradă din Capitală va avea circulație în sens unic


Загрузка...
Bancomat

Bancomatele și cardurile unei bănci din Moldova nu funcționează: Ce s-a întâmplat

237
(reînnoit 20:41 17.06.2021)
Cetățenii Moldovei s-au confruntat cu probleme atunci când au vrut să folosească cardurile uneia dintre bănci. Reprezentanții acestei instituții remediază deja problema.

CHIȘINĂU, 17 iunie - Sputnik. Clienții Victoriabank s-au confruntat joi seara cu dificultăți la achitarea cumpărăturilor cu cardul sau la extragerea banilor de la bancomat. În unele supermarketuri, cumpărătorii au fost nevoiți să caute numerar pentru a plăti la casă.

După cum i-au relatat utilizatorii acestei bănci reporterului Sputnik Moldova, apar probleme și la încercarea de a intra în cabinetul personal prin aplicație.

Banca a reacționat deja la această situație și a informat că rezolvă problema.

”Dragi prieteni, din cauza unei erori în funcționarea unui echipament, temporar funcționează cu deficiente aplicațiile VB24 Pay, VB24 Web, VB24 Mobile. La fel, ATM-le și POS-terminalele întâmpina deficiențe. Lucrăm pentru remedierea cât mai urgență a problemei”, este menționat în comunicatul postat pe pagina de Facebook a băncii.

Banca și-a cerut scuze de la clienții săi pentru neplăcerile cauzate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

237
Tagurile:
card, terminal, Victoriabank


Загрузка...
Teodor Cârnaț

Profanare și parodie: Cârnaț, despre selectarea unui judecător la CCM