Elev cu mască de protecție

Câți elevi, studenți și profesori sunt bolnavi de COVID

117
(reînnoit 15:14 21.12.2020)
Elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale învață de astăzi la distanță. Ministerul Educației oferă date noi despre situația epidemică în instituțiile de învățământ.

CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. De astăzi, conform ordinului emis de ministrul Educației, elevii din ciclurile primar, gimnazial și liceal studiază la distanță.

Profesorii urmau să finalizeze procesul de evaluare finală a elevilor în perioada 14-18 decembrie. 

La situația din 18 decembrie, anunță astăzi Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), 7 instituții de învățământ general și 279 de clase activau la distanță din cauza carantinei. 

Numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 425, iar 8540 de elevi au fost plasați în regim de autoizolare.

Un număr de 514 cadre didactice sunt confirmate pozitiv cu noul coronavirus și 305 se află în izolare.

Dintre angajații personalului nedidactic și auxiliar sunt infectați cu coronavirus 143 de persoane, iar altele 133 se află în autoizolare, potrivit MECC.

 Situația epidemiologică în instituțiile de învățământ general
Situația epidemiologică în instituțiile de învățământ general

Învățământul profesional tehnic

În învățământul profesional tehnic, în perioada 14 - 18 decembrie, au fost înregistrați 8 elevi cu virusul Sars-Cov-2, 18 cadre didactice și 9 din personalul nedidactic și auxiliar. De asemenea, 6 grupe de elevi din școlile profesional-tehnice sunt plasate în autoizolare.

Situația epidemiologică în instituțiile de învățământ superior și profesional tehnic
Situația epidemiologică în instituțiile de învățământ superior și profesional tehnic

Învățământul superior

În învățământul superior, în perioada 14 - 18 decembrie, 34 de studenți au fost testați pozitiv cu Covid-19, iar 91 de studenți se află în autoizolare. 20 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus, în autoizolare se află 8. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate 8 persoane, iar 6 se află în autoizolare.

Situația din grădinițe

Din numărul total de 1398 de instituții de educație timpurie (grădinițe), și-au reluat activitatea la decizia fondatorului 1328 de instituții. În prezent, 26 de instituții și 44 de grupe de copii se află în carantină. Sunt 9 copii confirmați pozitiv cu virusul COVID-19, iar alți 2073 de copii se află în autoizolare. Totodată, 137 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus, iar în autoizolare se află 201 cadre didactice. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 92 de persoane, iar alte 284 se află în autoizolare.

Situația epidemiologică în instituțiile de învățământ de educație timpurie
Situația epidemiologică în instituțiile de învățământ de educație timpurie

Ministerul Educației îi îndeamnă pe managerii instituțiilor de învățământ, cadrele didactice și elevi să respecte în continuare toate măsurile de protecție împotriva virusului COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

117
Tagurile:
profesori, bolnavi, elevi, COVID-19
Tematic
Informații noi: Restricții pentru moldoveni la intrarea în alte țări - document
Imagini din arhivă

Astăzi se împlinesc 132 de ani de la moartea marelui poet Mihai Eminescu

13
Astăzi se împlinesc 132 de ani de la moartea marelui poet Mihai Eminescu, iar în Capitală sunt organizate mai multe evenimente.

CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Astăzi se împlinesc 132 de ani de la moartea marelui poet și publicist național Mihai Eminescu. În Capitală urmează să se desfășoare mai multe manifestări culturale.

La ora 12:00, la bustul poetului Mihai Eminescu din Grădina Publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt" vor avea loc depuneri de flori și recitaluri de poezie. La eveniment vor participa membri ai Uniunii Scriitorilor, oameni de cultură, ziarişti şi simpli admiratori ai operei eminesciene.

După depunerile de flori, instițuția pe care o reprezintă va desfășura diverse manifestări culturale cu tematica Eminescu și lumea valorilor, dedicate comemorării a 132 de ani de la moartea poetului.

Vom avea invitați de onoare care vor veni în fața publicului cu diverse comunicări, prelegeri, prezentări de carte, expoziții ș.a. Ușile Centrului sunt deschise pentru fiecare doritor", a precizat Elena Dabija, directoarea Centrului Academic Internațional Eminescu.

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, în Botoșani, România. A fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

1866 este anul primelor manifestări literare ale lui Eminescu. În 12/24 ianuarie moare profesorul de limba română Aron Pumnul. Elevii scot o broșură, Lăcrămioarele învățăceilor gimnaziști (Lăcrimioare... la mormântul prea-iubitului lor profesor), în care apare și poezia La mormântul lui Aron Pumnul semnată M. Eminoviciu, privatist.

La 25 februarie/9 martie debutează în revista Familia, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia De-aș avea. Iosif Vulcan îl convinge să-și schimbe numele în Eminescu și mai târziu adoptat și de alți membri ai familiei sale. În același an îi mai apar în „Familia” alte cinci poezii.

Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, în București. La moartea sa, George Călinescu a scris:

„Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet, pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.”

Iar Tudor Vianu a spus: „fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
moarte, evenimente, Mihai Eminescu


Загрузка...
Stație de alimentare cu combustibil

Expert: Micii petroliști vor fi eliminați - cum vor evolua prețurile la carburanți

28
(reînnoit 09:06 15.06.2021)
Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov a explicat la Radio Sputnik Moldova de ce noua metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată de ANRE, poate duce la consolidarea monopolului pe piața petrolieră.

CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov a declarat în studioul Radio Sputnik Moldova că noua metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată luni de ANRE, nu va crea condiții pentru reducerea prețurilor la carburanți. Din contra, stabilirea unor prețuri plafon ar putea duce la eliminarea micilor petroliști de pe piață, și la consolidarea monopolului în acest sector. 

„Trebuie să te asiguri că între ei există luptă, ca lupta asta să vină în beneficiul consumatorilor prin preț. E una când tu reglementezi un monopolist, ai unul, îi tai ce nu este eligibil, îi stabilești norma de profitabilitate. Dar nu poți să faci asta cu cinci companii care au structuri de costuri diferite, care au stații diferite, care au contracte diferite. Nu poți să îi iei pe toți și să le faci o medie, pentru că media asta duce la faptul că tu concentrezi piața la câțiva mai mari, îi scoți de pe piață pe cei mai mici”, a menționat expertul”, a declarat Victor Parlicov.

Mai mult, fostul director ANRE susține că dacă reprezentanții companiilor petroliere vor contesta noua metodologie de calculare a prețurilor în instanța de judecată, ne-am putea pomeni într-o zi cu stocurile de carburanți epuizate.

„Dacă se anulează metodologia și în locul ei nu există nimic altceva, înseamnă că operatorii pur și simplu vor îngheța prețurile pentru o perioadă. Dacă se întâmplă așa ceva, se blochează piața, petroliștii pur și simplu închid stațiile și va dura doar câteva zile. După asta, în maxim o săptămână de zile produse petroliere vor rămâne doar pentru poliție, ambulanță și gata”, a declarat fostul director ANRE în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova. 

Expertul susține că pe piața petrolieră trebuie să existe o concurență sănătoasă, pentru că asta va genera crearea unor prețuri competitive. 

„Nu poți rezolva o problemă de lipsă de concurență prin metode administrative, gen plafonări de prețuri. (...) Atunci când prețurile sunt artificial ținute prea jos începe deficitul. Au fost perioade în Ucraina și chiar și în Rusia când nu aveai cu ce alimenta mașinile de poliție și de ambulanță. Pentru că nu exista petrol. Pentru că nimeni nu producea și nu livra petrol pe piață din cauza prețurilor artificial mici. Pe de altă parte, dacă calculezi plafonul de preț prea sus, atunci el își pierde orice rost. Pentru ce el trebuie calculat, dacă toată lumea confortabil se încadrează în acest plafon. Nu există un plafon care să fie bun pentru această piață. Pentru că apriori pe această piață trebuie să fie concurență”, a mai spus Victor Parlicov. 

Benzinărie
© Sputnik / Алексей Сазонов

Amintim că ANRE a aprobat luni, 14 iunie, noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală pentru proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil.

Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 

La modul practic, companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
benzină, preț, metodologie, ANRE, combustibil, carburanți
Tematic
Economist: Ce se va întâmpla cu prețurile la carburanți după schimbările operate de ANRE


Загрузка...