Vama Palanca

Foto: Moldovenii revin acasă - ore de așteptare în vamă

337
(reînnoit 13:41 21.12.2020)
În vămi, mai ales la frontiera moldo-română, traficul este intens, numărul de unități de transport și călători fiind în creștere în preajma sărbătorilor de iarnă. Fluxul traversărilor a sporit cu 20% săptămâna trecută, comparativ cu săptămâna anterioară.  

CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. În preajma sărbătorilor de iarnă, moldovenii de peste hotare revin acasă, astfel numărul traversărilor frontierei de stat este în creștere, iar în vămi, în anumite intervale orare, se formează rânduri.

Cel mai mare număr de traversări se înregistrează la frontiera moldo-română. Poliția de Frontieră a menționat și un al doilea motiv ce conduce la prelungirea timpului de așteptare. Oamenii așteaptă mai mult și din considerentul că, în situația în care România se află în „zona roșie” a pandemiei de COVID-19, cetățenii trebuie să completeze fișele epidemiologice și să semneze declarațiile pe propria răspundere privind regimul de autoizolare.

Unii oameni povestesc pe rețelele de socializare că așteaptă timp de câteva ore să intre în țară.

Cel mai activ flux a fost cel de la frontiera cu România - 66% din totalul de traversări s-au semnalat săptămâna trecută în punctele de trecere situate la granița moldo-română.

Însăși Poliția de Frontieră a publicat pe Facebook fotografii cu rânduri formate astă-noapte din zeci de mașini ce așteptau să treacă Vama Leușeni.

La miezul nopții, pe sensul de intrare în Republica Moldova așteptau la rând vreo 60 de mașini.

În dimineața zilei de astăzi, potrivit Poliției de Frontieră, se activa în regim normal, nu erau formate rânduri nici pe o direcție de deplasare –nici la ieșirea, nici la intrarea în Republica Moldova.

În ajutorul angajaților din Vama Leușeni a venit o patrulă mobilă din cadrul Direcției regionale Vest, care asigură informarea călătorilor, oferă suport pentru efectuarea termometriei și completarea fișei epidemiologice.

Săptămâna trecută (14 - 20 decembrie), comparativ cu săptămâna anterioară, traversările frontierei au sporit cu 20% - fluxul de persoane a constituit 107 787 de traversări.

De asemenea, în intervalul 14 - 20 decembrie, s-au înregistrat 38 546 de traversări ale unităților de transport, potrivit Poliției de Frontieră.

Din dimineața de 20 decembrie până în dimineața de 21 decembrie, s-au înregistrat 16 316 de traversări de persoane. Pe sensul de intrare în Republica Moldova, au trecut frontiera 11 198 de persoane. Din total, 7 609 au fost treceri la frontiera moldo-română, 1 273 treceri - la frontiera cu Ucraina și 2 316 au fost treceri aeriene. 

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (pe sensul de intrare în Republica Moldova) au fost în intervalul menționat mai sus:
PTF Leușeni – 3 488 traversări persoane;
PTF Aeroportul Internațional Chișinău - 2 316 traversări persoane;
PTF Sculeni - 1 373 traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Galați - 1 127 traversări persoane;
PTF Cahul – 853 traversări persoane.

„Se lucrează la capacitate maximă!”, anunță Poliția de Frontieră.

Instituția îi roagă pe călători să manifeste „înțelegere și răbdare la trecerea frontierei de stat”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

337
Tagurile:
moldovenii, Vama
Tematic
Vor trebui să respecte moldovenii carantină la intrarea în România? - Decizie
Ucraina a lăsat Moldova pe lista țărilor din „zona roșie”
Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să evite asta

Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie evite asta

988
(reînnoit 17:19 20.06.2021)
Șeful Centrului ”Gamaleya”, Alexandr Ginzburg , a făcut câteva recomandări persoanelor care au decis să se vaccineze pe parcursul sezonului cald.

CHIȘINĂU, 20 iunie - Sputnik. Directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie numit după Gamaleya Alexander Ginzburg i-a sfătuit pe cei care sunt vaccinați împotriva coronavirusului să evite supraîncălzirea pe vreme caldă.

„Pe timp de caniculă, supraîncălzirea, disconfortul și transpirația excesivă nu contribuie nu numai la vaccinare, ci și la starea generală a unei persoane”, a spus Ginzburg.

El a subliniat că toate persoanele care suferă de hipertensiune sau diabet trebuie să fie deosebit de precaute, scrie RT.

În același timp, el a menționat că nu există contraindicații pentru înotul în bazine după vaccinare, cu toate acestea, înotul îndelungat ar trebui evitat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

988
Tagurile:
avertizare, COVID-19, vaccin
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Centrul Gamaleia și AstraZeneca au semnat un memorandum de cooperare


Загрузка...
Constantin Cojocaru

Ce spune un apicultor despre mierea de albine din Moldova

199
(reînnoit 16:18 20.06.2021)
Care sunt beneficiile diverselor sortimente de miere pentru organism și ce tip de miere recomandă specialiștii pentru a trata afecțiunile de care suferiți? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal.
Mierea de albine: Beneficii uimitoare asupra sănătății

Pe lângă faptul că este gustoasă, mierea de albine este extrem de benefică pentru organism, afirmă apicultorul și organizatorul târgurilor apicole Constantin Cojocaru. Mierea are un conținut bogat de vitamine, aminoacizi și minerale precum calciu, fier, clorură de sodiu, magneziu, fosfat și potasiu. Mierea de albine este cel mai puternic energizant natural, care ajută foarte mult în tratamentul afecțiunilor respiratorii, celor hepatice sau cardiace.

Apicultorul Constantin Cojocaru spune că în caz de răceală cea mai bună miere pe care o puteți consuma este mierea de tei sau cea din flori de levănțică. Mierea de tei calmează accesele de tuse și vă ajută să adormiți fără probleme. Mierea de lavandă este bună în probleme pulmonare, are efect tonic și diuretic. Aceasta alină simptomele reumatice și este indicată și celor cu afecțiuni pulmonare.

Mai mult, apicultorul afirmă că și persoanele care au glicemia mărită pot consuma miere în caz de răceală, însă în cantități moderate.

"Mierea de salcâm poate fi consumată de către diabetici. Desigur nu în cantități mari. Aceasta nu are miros puternic și nu se cristalizează atât de repede", a sublniat Constantin Cojocaru.

Apicultorul a precizat că și mierea de hrișcă protejează organismul și previne problemele cardiovasculare. Aceasta combate în același timp pierderile de memorie de scurtă durată și ajută la îmbunătățirea vederii. În Moldova se produc următoarele sortimente de miere: de salcâm, de tei, de floarea soarelui, de levănțică, plorifloră și de mană.

Amintim că la începutul lunii iunie, în centrul Capitalei a fost organizat un târg cu produse apicole oferite de producătorii moldoveni. Aceștia își propun să organizeze cât mai frecvent evenimente asemănătoare pentru a-și vinde marfa.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

199
Tagurile:
Apicultori, miere
Tematic
Benefic pentru sănătate: Proceduri cu miere de albini


Загрузка...