Monumentul cneazului Vladimir Borovițki din Moscova, lângă Kremlin

Ce trebuie știe moldovenii care călătoresc la Moscova

222
(reînnoit 20:02 19.12.2020)
Autoritățile Moscovei intenționează să simplifice procedura de intrare a cetățenilor străini prin anularea regimului obligatoriu de autoizolare de 14 zile.

CHIȘINĂU, 19 dec - Sputnik. Anularea obligativității regimului de autoizolare de 14 zile pentru cetățenii străini este o inițiativă a viceprimarului Moscovei pentru politici economice și relații imobiliare și funciare, Vladimir Efimov.

Funcționarul a propus ca în locul izolării obligatorii de două săptămâni să se introducă testul PCR în termen de trei zile de la sosirea în Rusia pentru toți imigranții veniți în scop de muncă.

El a menționat că acum guvernul de la Moscova susține măsurile ce sunt elaborate la nivel federal pentru a simplifica condițiile de intrare a străinilor ce doresc să lucreze în sfera construcțiilor.

De rând cu restricțiile de intrare în țară, conform normelor actuale, imigranții muncitori trebuie să aibă la intrarea în Federația Rusă un certificat ce confirmă absența COVID-19, iar testul să fie efectuat cu cel mult trei zile înainte de sosire.

Noile reguli de admitere a imigranților din țările CSI în capitala Rusiei au fost comentate în studioul Sputnik Moldova de profesorul Aleksandr Butenko, șeful departamentului Centrului Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie „N.F. Gamalei” al Ministerului Sănătății al Federației Ruse.

Профессор, заведующий отделом Национального исследовательского центра эпидемиологии и микробиологии имени Н. Ф. Гамалеи Минздрава РФ Александр Бутенко
Фото из личного архива Александра Бутенко
Aleksandr Butenko

„Este necesară efectuarea testului PCR în orice caz, mai ales atunci când călătoriți dintr-o țară în alta. Mai întâi trebuie să se prezinte un certificat de test negativ pentru COVID-19 din țara din care sosește imigrantul și apoi acestuia trebuie să i măsoare temperatura corpului, așa cum a fost în timpul epidemiei primăvara și trebuie făcut un test ARN”, a spus expertul.  

Potrivit specialistului, va dura aproximativ o zi obținerea rezultatului testului, iar autoritățile medicale trebuie să țină cont de incidența coronavirusului în țara din care a sosit imigrantul.

Butenko consideră că este necesar ca lista țărilor din care sosesc imigranții să fie împărțită în cele în care riscul de infecție cu COVID-19 este mai mare și în cele în care situația epidemică este mai bună.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

222
Tagurile:
Moscova, moldoveni
Tematic
Kazahstanul intenționează să exporte vaccinul împotriva COVID-19
Rusia invită statele CSI să producă împreună vaccinul împotriva COVID-19
Domnica Manole

Manole le răspunde socialiștilor: Presiunea asupra judecătorilor CC este inadmisibilă

5
(reînnoit 16:06 16.04.2021)
Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a reacționat la anunțul socialiștilor, care vor cere Parlamentului să constate faptul uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți și demisia acestora.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. După ce liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că PSRM va înainta un proiect de hotărâre Parlamentului prin care va cere constararea faptul uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți (Manole, Șova, Roșca) în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și demisia acestora, președintele Curții, Domnica Manole, a venit cu o reacție publică. 

Magistratul a precizat că judecătorii Curții Constituționale îndeplinesc rolul esențial de gardieni ai Constituției și ai valorilor ei, iar Înalta Curte este un arbitru al separației puterilor. Astfel, le-a cerut politicienilor să aibă cultura constituționalismului și să respecte soluțiile Curții.

"Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţie", a spus Manole. 

Decizia socialiștilor a venit după ce magistrații Curții Constituționale au stabilit în data de 15 aprilie că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. Astfel, Maia Sandu are dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5
Tagurile:
Domnica Manole, PSRM, curtea constituțională
Tematic
Manole: Nu-i de vină președintele că majoritatea nu s-a asigurat că are un candidat
Domnica Manole, despre decizia pronunțată de Curtea Constituțională


Загрузка...
Moscova

MAI rus: Imigranții ilegali din Moldova vor trebui părăsească țara până pe 15 iunie

147
(reînnoit 16:04 16.04.2021)
Potrivit Ministerului rus de Interne, aproximativ 56 de mii de cetățeni ai Moldovei se află ilegal pe teritoriul Federației Ruse.

CHIȘINĂU, 16 apr - Sputnik. Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse le-a cerut statelor CSI să-și evacueze până pe 15 iunie cetățenii care se află ilegal pe teritoriul țării. În caz contrar, Moscova va fi nevoită să recurgă la măsuri dure, a declarat prim-viceministrul de Interne, Aleksandr Gorovoi, în cadrul Adunării Interparlamentare a statelor CSI.

“Dacă nu vom diminua această cifră până pe 15 iunie, așa cum presupune decretul președintelui, aceste persoane vor fi sancționate, inclusiv prin expulzarea din țară și închiderea granițelor”, a declarat Gorovoi, potrivit RIA Novosti.

La mijlocul lunii decembrie, Vladimir Putin a prelungit prin decretul său termenul de șederea temporară a imigranților în Rusia, în legătură cu pandemia de coronavirus, până la 15 iunie 2021.

Potrivit autorităților ruse, în prezent în Rusia se află ilegal peste 332 mii de cetățeni ai Uzbekistanului, peste 152 de mii din Ucraina, 56 de mii – din Moldova, 247 de mii din Tadjikistan, 120 de mii din Azerbaidjan, 115 mii din Kîrgăzstan, 61 de mii din Armenia și 49 de mii din Kazahstan.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

147
Tagurile:
CSI, Rusia, imigranţi
Tematic
Spicherul Parlamentului Moldovei s-a adresat conducerii și poporului rus


Загрузка...