Prima de asigurare medicală

Cât va costa prima de asigurare medicală anul viitor

182
(reînnoit 20:40 17.12.2020)
Compania Naţională de Asigurări în Medicină a precizat, după adoptarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2021, că prima de asigurare medicală nu va costa mai mult în anul care vine.

CHIȘINĂU, 17 dec – Sputnik. Prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă, precum şi cea în formă procentuală din salariu şi din alte recompense vor rămâne neschimbate. Astfel, și în 2021 prima de asigurare medicală va costa 4 056 de lei.

La achitarea acesteia în primele trei luni ale anului vor fi aplicate reducerile de 50%, 60% şi 75%. Prima în formă procentuală din salariu va fi păstrată la nivel de 9%, a comunicat Compania Naţională de Asigurări în Medicină după ce deputaţii au adoptat pe 16 decembrie, în lectură finală, Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM).

Într-un comunicat al CNAM este menționat că, în comparaţie cu suma aprobată pentru 2020, este prognozată majorarea veniturilor cu aproape 2 miliarde 761 milioane de lei sau cu cca 33% şi a cheltuielilor cu aproape 2 miliarde 961 de milioane sau cu 35,3%.

Legea prevede de asemenea acoperirea cheltuielilor legate de majorarea cu 30% de la 1 ianuarie 2021 a salariilor angajaților instituţiilor medico-sanitare publice.

Spitalele vor primi în total 5 miliarde 847 de milioane de lei, cu 39,5 la sută mai mult decât a fost aprobat pentru anul curent. Aceasta va permite acoperirea financiară a serviciilor spitaliceşti acordate pacienţilor cu COVID-19, a serviciilor acordate de unităţile de primiri urgenţe, a cazurilor de chirurgie de zi, precum şi a serviciilor din cadrul programelor speciale, precizează Compania.

Pentru asistenţa medicală primară este planificată o creştere cu peste 667 de milioane de lei sau cu 29,6% faţă de bugetul aprobat pe 2020. Majorarea respectivă va asigura, printre altele, acoperirea unui număr mai mare de medicamente compensate, inclusiv preparate pentru pacienţii cu diabet, precum şi extinderea listei medicamentelor compensate.

Cea mai mare parte a fondurilor AOAM, peste 11 miliarde 181 de milioane de lei, urmează a fi direcționată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale curente, suma fiind cu 36% mai mare comparativ cu cea aprobată pentru 2020. Creşterea respectivă urmează să acopere cheltuielile necesare realizării Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul viitor va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

182
Tagurile:
2021, cost, prima de asigurare medicală
Tematic
Schimbări majore în medicină: Polița de asigurare va acoperi mai multe servicii medicale
Trecere pentru pietoni

Video revoltător: Un individ lovește un pieton și nici măcar nu se oprește după impact

78
(reînnoit 15:37 06.03.2021)
A lovit o femeie pe trecerea de pietoni și și-a continuat drumul liniștit. Este vorba despre șoferul unui Renault. Momentul a fost surprins de un martor ocular în sectorul Buiucani al Capitalei.

CHIȘINĂU, 6 mart – Sputnik. Din imaginile postate pe internet se vede că incidentul s-a produs pe strada Ion Creangă din sectorul Buiucani al Capitalei. Șoferul unui automobil Reanult a lovit o femeie, care traversa strada regulamentar. 

În urma impactului, conducătorul auto nici măcar nu s-a oprit să vadă în ce stare a lăsat femeie, ci și-a continuat drumul liniștit. Mai mulți trecători s-au apropiat de victimă și s-au oferit să o ajute. Poliția urmează să se sesizeze pe marginea acestui caz. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
mașină, trecere pietonala, strada pietonală, pieton
Tematic
Un pieton a fost lovit mortal: Unde s-a produs tragicul accident
Foto - Un polițist de patrulare a lovit mortal un pieton și a fugit de la fața locului


Загрузка...
Zinaida Gribincea

Psiholog, despre cea mai mare frică a moldovenilor în pandemie

68
(reînnoit 13:59 06.03.2021)
Pandemia a lăsat o amprentă puternică asupra stării de spirit și sănătății moldovenilor. Frica de a se infecta de noul coronavirus îi domină pe oameni, iar printre cele mai mari temeri este și faptul că vor avea de suferit persoanele dragi.
Psiholog, despre cea mai mare frică a moldovenilor în pandemie

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Zinaida Gribincea a semnalat că în această perioadă de incertitudine, în interiorul oamenilor s-a instalat frica de a se îmbolnăvi sau de a-i infecta pe cei din jur. De fapt, sentimentul de frică este unul firesc, în cazul în care aceasta poate fi gestionată.

"De multe ori fricile pe care le experimentăm sunt iraționale și nu au un suport real. Frica exagerată trece în stare de panică și anxietate profundă", a subliniat psihologul.

Mai mult, Zinaida Gribincea spune că doar patru procente dintre fricile oamenilor sunt reale, restul – imaginare. Exercițiile de respirație, plimbările în aer liber, practicarea unui hobby sunt printre cele mai răspândite metode ce pot preveni și gestiona stările profunde de frică.

În cazul în care frica devine mult prea accentuată este recomandat de apelat după ajutorul unui specialist.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
pandemie, psiholog, frica
Tematic
Stresul – dușmanul nevăzut al zilelor noastre: Cum să-l depășim


Загрузка...