Doze de vaccin

Dodon pleacă la Moscova: Va discuta despre livrarea vaccinului anti-COVID

72
(reînnoit 14:53 11.12.2020)
Președintele în exercițiu al Republicii Moldova va întreprinde o vizită în Federația Rusă, imediat după inaugurarea președintelui ales.

CHIȘINĂU, 11 dec – Sputnik. În seara de 24 decembrie, după inaugurarea în funcție a noului președinte, Igor Dodon va pleca la Moscova. El a anunțat despre aceasta în ediția de astăzi a live-ului „Președintele Igor Dodon răspunde”. Potrivit lui, pentru data de 25 decembrie are planificate mai multe întrevederi.

„Pe 24 decembrie voi participa la inaugurarea noului președinte, unde am mai multe angajamente ca șef al statului. Va trebui s-o întâmpin pe Maia Sandu în această clădire. După inaugurare, cel mai probabil în seara de 24, voi pleca la Moscova”, a declarat Igor Dodon.

Drapelele țărilor UEEA
© Sputnik / Владислав Воднев

Dodon va fi însoțit de mai mulți colegi care fac parte din conducerea Partidului Socialiștilor. Detalii despre această vizită Igor Dodon va oferi înainte de plecare, astăzi a informat doar că planifică să discute cu colegii săi din Federația Rusă inclusiv subiectul furnizării în Republica Moldova a vaccinului ani-COVID-19.

„Până la sfârșitul acestui an, sigur nu vom primi vaccinul. La sfârșitul lunii, în timpul aflării mele la Moscova, voi discuta cu colegii de acolo. În Federația Rusă a început vaccinarea în masă a populației”, a precizat șeful statului.

Dodon este sigur că Republica Moldova va primi vaccinul de la Federația Rusă, dar nu a putut preciza care va fi prețul acestuia și care sunt categoriile de cetățeni pentru care acesta va fi distribuit cu statut gratuit.

„Ar fi bine să fie gratuit pentru toți cetățenii. Din câte cunosc, o singură doză a vaccinului rusesc este estimată la 5-6 dolari americani. Cred că statul va fi capabil să găsească 2,5-3 milioane de dolari pentru a asigura gratuit toți cetățenii Republicii Moldova. Și vom insista anume pe această poziție”, a mai spus Igor Dodon.

Președintele mai menționează că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, dar fiecare cetățean să decidă pentru sine dacă este sau nu de acord să accepte acest vaccin.

Amintim că Republica Moldova a prezentat solicitarea pentru vaccinul împotriva COVID-19. Cererea autorităților de la Chișinău a fost completată pentru a asigura livrarea vaccinului în condiții optime și determinarea mecanismelor de organizare a serviciilor de imunizare. Potrivit recomandărilor Grupului Consultativ Strategic de Experți în Imunizare, grupurile țintă au fost prioritizate.

Astfel, lucrătorii din domeniul medical, adulții cu vârsta de peste 65 de ani și cu comorbidități, persoanele/beneficiarii Centrelor de plasament temporar sau de lungă durată, persoanele cu comorbidități, lucrătorii din domeniul social, lucrătorii din domeniul de educație și cei din cadrul  organelor de asigurare a securității vor fi primii care vor primi vaccinul în mod gratuit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

72
Tagurile:
program de vaccinare, doze de vaccin, vaccin, Moscova
Domnica Manole

Manole le răspunde socialiștilor: Presiunea asupra judecătorilor CC este inadmisibilă

71
(reînnoit 16:06 16.04.2021)
Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a reacționat la anunțul socialiștilor, care vor cere Parlamentului să constate faptul uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți și demisia acestora.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. După ce liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că PSRM va înainta un proiect de hotărâre Parlamentului prin care va cere constararea faptul uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți (Manole, Șova, Roșca) în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și demisia acestora, președintele Curții, Domnica Manole, a venit cu o reacție publică. 

Magistratul a precizat că judecătorii Curții Constituționale îndeplinesc rolul esențial de gardieni ai Constituției și ai valorilor ei, iar Înalta Curte este un arbitru al separației puterilor. Astfel, le-a cerut politicienilor să aibă cultura constituționalismului și să respecte soluțiile Curții.

"Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţie", a spus Manole. 

Decizia socialiștilor a venit după ce magistrații Curții Constituționale au stabilit în data de 15 aprilie că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. Astfel, Maia Sandu are dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
Domnica Manole, PSRM, curtea constituțională
Tematic
Manole: Nu-i de vină președintele că majoritatea nu s-a asigurat că are un candidat
Domnica Manole, despre decizia pronunțată de Curtea Constituțională


Загрузка...
Moscova

MAI rus: Imigranții ilegali din Moldova vor trebui părăsească țara până pe 15 iunie

479
(reînnoit 16:04 16.04.2021)
Potrivit Ministerului rus de Interne, aproximativ 56 de mii de cetățeni ai Moldovei se află ilegal pe teritoriul Federației Ruse.

CHIȘINĂU, 16 apr - Sputnik. Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse le-a cerut statelor CSI să-și evacueze până pe 15 iunie cetățenii care se află ilegal pe teritoriul țării. În caz contrar, Moscova va fi nevoită să recurgă la măsuri dure, a declarat prim-viceministrul de Interne, Aleksandr Gorovoi, în cadrul Adunării Interparlamentare a statelor CSI.

“Dacă nu vom diminua această cifră până pe 15 iunie, așa cum presupune decretul președintelui, aceste persoane vor fi sancționate, inclusiv prin expulzarea din țară și închiderea granițelor”, a declarat Gorovoi, potrivit RIA Novosti.

La mijlocul lunii decembrie, Vladimir Putin a prelungit prin decretul său termenul de șederea temporară a imigranților în Rusia, în legătură cu pandemia de coronavirus, până la 15 iunie 2021.

Potrivit autorităților ruse, în prezent în Rusia se află ilegal peste 332 mii de cetățeni ai Uzbekistanului, peste 152 de mii din Ucraina, 56 de mii – din Moldova, 247 de mii din Tadjikistan, 120 de mii din Azerbaidjan, 115 mii din Kîrgăzstan, 61 de mii din Armenia și 49 de mii din Kazahstan.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

479
Tagurile:
CSI, Rusia, imigranţi
Tematic
Spicherul Parlamentului Moldovei s-a adresat conducerii și poporului rus


Загрузка...

De ce SUA vor fi nevoite dea explicații talibanilor în Afganistan?

0
(reînnoit 16:28 16.04.2021)
Populația Afganistanului este într-o stare de neliniște după ce președintele Biden a anunțat retragerea trupelor americane, fără a se ajunge însă la pace în țară - negocierile cu talibanii au ajuns în impas.

Populația Afganistanului este indignată de decizia lui Biden de a retrage din țara lor trupele americane. Președintele american a declarat că a venit timpul ca soldații "să se întoarcă acasă". Doar ei așa și nu au reușit, în timp de 20 de ani în care au încercat, să ajungă la o înțelegere cu talibanii și să instaureze pacea. Când trupele americane vor pleca definitiv din Afganistan? Și pentru ce SUA, potrivit Ministerului de Externe al Rusiei, vor fi nevoite să dea explicații militanților?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Afganistan, retragere, SUA
Tematic
Fost consilier al șefului Pentagonului: SUA nu vor ajuta Ucraina într-un conflict cu Rusia
MAE: SUA sunt responsabile pentru ceea ce se întâmplă în relațiile cu Rusia


Загрузка...