Parlamentul Republicii Moldova

Descoperire macabră: Ce a fost găsit într-un plic ajuns la Cancelaria Parlamentului

178
(reînnoit 14:58 04.12.2020)
Cancelaria Parlamentul a primit o scrisoare neobișnuită. Într-un plic a fost descoperit un deget uman. Poliția a fost sesizată joi, 3 decembrie, iar degetul a fost luat la expertiză. Potrivit ofițerilor, isprava ar fi a unui deținut din Penitenciarul nr.17.

CHIȘINĂU 4 dec - Sputnik. Un deținut de la Penitenciarul nr. 17 din Rezina și-a amputat degetul și l-a trimis într-un plic la Cancelaria Parlamentului. Potrivit responsabililor de la Administrația Națională a Penitenciarelor, bărbatul s-a automutilat în data de 25 noiembrie.

Ofițerul de presă al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, Natalia Stati, a declarat pentru Sputnik Moldova că incidentul a avut loc joi, 3 decembrie. Oamenii legii au fost sesizați de către reprezentanții Cancelariei Parlamentului, anunțând că au găsit într-un plic un deget uman. 

„La fața locului s-a deplasat grupa operativă, unde au fost constatate faptele, plicul cu conținutul acestuia a fost ridicat și îndreptat la expertiză. Ulterior, toate materialele constatate și acumulate vor fi transmise conform competenței teritoriale la Rezina”, a comunicat Natalia Stati. 

Administrația Națională a Penitenciarelor a inițiat o anchetă internă. Responsabilii de presă ai instituției ne-au comunicat că nu pot să ne ofere detalii despre ceea ce l-a făcut pe deținut să recurgă la acest gest, deoarece informația este din anchetă și nu poate fi divulgată deocamdată.

Totodată, într-un comunicat al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) se arată că bărbatul s-a automutilat în data de 25 noiembrie, iar Inspectoratul de Poliţie, organele de procuratură și Oficiul Avocatului Poporului au fost informați imediat despre acest fapt.

ANP a menționat că „deținutul respectiv nu este la prima abatere, aflându-se la evidență în grupele de risc. În acest sens, se examinează și ipoteza unei determinări la asemenea gest de către alți condamnați”.

Potrivit ANP, deținutul se află în custodia sistemului administrației penitenciare din anul 2016 pentru mai multe infracțiuni grave și foarte grave, iar în prezent își ispășește pedeapsa la Penitenciarul nr.17 din Rezina. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

178
Tagurile:
Poliția, deținut, Parlament, descoperire macabra
Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo

Pandemia bate în retragere? Un număr surprinzător de mic de cazuri noi de COVID-19

564
(reînnoit 18:59 18.04.2021)
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a prezentat informații actualizate cu privire la evoluția COVID-19 în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Astăzi au confirmate doar 403 cazuri noi de COVID-19. Ce-i drept, și teste au fost făcute mai puține decât în alte zile - doar 2920. Bilanțul persoanelor infectate de la începutul pandemiei a ajuns astfel la 245.897. Pe de altă parte, 1145 de persoane s-au tratat de COVID în același interval de timp. 

Din numărul total de persoane la care astăzi s-a confirmat prezența virusului în organism, 5 sunt lucrători medicali. S-au îmbolnăvit un medic și 4 asistenți medicali.

În prezent, sunt internați în spitale 2790 de pacienți cu COVID-19. 263 persoane sunt în stare extrem de gravă, inclusiv 55 conectați la aparate de respirație asistată. 

În tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19 se află 5104 persoane, iar 16 061 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Din păcate, s-au înregistrat și noi decese. Timp de 24 de ore au murit din cauza complicațiilor provocate de virus 23 de pacienți cu vârste cuprinse între 46 și 90 de ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

564
Tagurile:
Moldova, COVID-19
Tematic
OMS a spus câți locuitori ai continentului european sunt vaccinați împotriva COVID-19


Загрузка...
Elena Neaga

Cum decurge procesul de vaccinare în satele Moldovei

157
Vaccinarea împotriva COVID-19 este un subiect frecvent discutat în societate. Dacă unii așteaptă cu nerăbdare imunizarea, alții sunt încă sceptici în privința vaccinului. Care este situația în satele Moldovei la acest capitol?
Cum decurge procesul de vaccinare în satele Moldovei

În comuna Bălășești, raionul Sângerei, procesul de vaccinare împotriva COVID-19 este în plină desfășurare. Potrivit primarului Elena Neaga, la prima etapă au fost vaccinați medicii și profesorii. Toate persoanele au primit vaccinul AstraZeneca, iar deocamdată în localitate nu a fost înregistrat nicio reacție adversă.

"În gimnaziul Bălășești din 14 cadre didactice doar 13 s-au vaccinat, o persoană este însărciantă și a refuzat vaccinul. La grădiniță doar două persoane din 21 au acceptat să se vaccineze, iar restul sunt sceptici. Patru cadre medicale de la Oficiul Medicului la fel au acceptat imunizarea", a precizat primarul.

Spre deosebire de alte localități, în comuna Bălășești numărul cazurilor de COVID-19 nu este atât de mare, aceasta fiind una dintre comunele în care sunt înregistrate cele mai puține cazuri de infectare. De la începutul pandemiei și până în prezent, doar 24 de persoane s-au îmbolnăvit aici de coronavirus.

Amintim că în data de 2 martie în Republica Moldova a fost lansată campania de vaccinare. La prima etapă au fost vaccinați lucrătorii medicali, iar în prezent are loc imunizarea persoanelor care au peste 60 de ani, precum și a celor care au vârsta între 18 și 60 de ani dar suferă de afecțiuni cronice și pentru care infecția cu COVID-19 ar reprezenta un risc sporit de deces. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

157
Tagurile:
vaccin
Tematic
România a donat Moldovei încă un lot de vaccin AstraZeneca


Загрузка...
Maia Sandu și Jeanne Barseghian

Maia Sandu și-a început vizita la Strasbourg: Cu cine s-a întâlnit astăzi

122
(reînnoit 19:56 18.04.2021)
Președintele țării, Maia Sandu, și-a început duminică vizita sa oficială la Strasbourg. Ea s-a întâlnit deja cu primarul orașului Jeanne Barseghian.

CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Maia Sandu a avut duminică o întrevedere cu primarul orașului de reședință al Consiliului Europei, Jeanne Barseghian.

„Doamna primară este o cunoscută ecologistă și susținătoare a dezvoltării urbane verzi și o promotoare a implicării femeilor în politică și administrația locală. I-am mulțumit doamnei Barseghian pentru susținerea primăriei or. Strasbourg în organizarea eficientă a votării cetățenilor moldoveni la alegerile din anul trecut în condiții de pandemie, dar și pentru găzduirea multor studenți moldoveni, care învață în acest oraș”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 

Șeful statului a menționat că în cadrul întâlnirii s-a discutat și posibilitatea de a organiza schimburi de experiență între primăria orașului Strasbourg și localitățile din Republica Moldova conduse de femei.

Luni, Maia Sandu avea întrevederi cu mai mulți oficiali europeni, iar la ora 17:00 va susține un discurs în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

122
Tagurile:
Strasbourg, vizită, Maia Sandu
Tematic
Reacția PAS după ce Dodon a cerut demisia lui Sandu și alegeri prezidențiale anticipate


Загрузка...