Ninsori în România

Drumarii au început lupta cu poleiul și zăpada

125
(reînnoit 19:05 30.11.2020)
Drumarii fac eforturi pentru a preveni accidentele pe vreme de polei și zăpadă. Peste două sute de tone de material antiderapant au fost împrăștiate în ultimele trei zile pe drumurile din țară.

CHIȘINĂU, 30 nov - Sputnik. Administrația de Stat a Drumurilor anunță că în nordul și centrul țării au fost efectuate lucrări de patrulare pe drumurile publice naționale. Astfel, pe sectoarele de drum periculoase au fost executate lucrări de combatere a lunecușului în pante și în rampe cu declivitate sporită. În total, 253 de tone de tone de material antiderapant au fost împrăștiate pe drumurile din țară.

În procesul de lucru au fost antrenate 44 de utilaje speciale, precum și 86 de muncitori. Astăzi în țară au căzut precipitații sub formă de ninsori slabe în zona de sud și parțial în centrul țării. În prezent, circulaţia rutieră pe drumurile naționale se desfășoară în condiții de siguranță. Administrația de Stat a Drumurilor îndeamnă conducătorii auto să se conformeze prevederilor Regulamentului Circulației Rutiere și să-și echipeze mașinile cu anvelope de iarnă. 

Potrivit meteorologilor, începutul iernii ne va surprinde cu cer noros și lapoviță în centrul și sudul țării. Noaptea, termometrele vor indica minime de -7 grade Celsius. Iarna trecută a fost practic fără zăpadă, astfel, țara a fost afectată de seceta care le-a adus pagube enorme producătorilor agricoli.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

125
Tagurile:
prima ninsoare, ninsoare, drumuri, material antiderapant
Tematic
Video: În nordul ţării a căzut prima zăpadă
Atmosferă de sărbătoare - la Moscova a căzut zăpadă
Rețele electrice, electricitate

Am putea rămâne fără energie electrică: Care este motivul

25
Din cauza vremei și a Codului portocaliu emis de Serviciul Hidrometeorologic, compania Premier Energy atenționează populația că ar putea să apară probleme cu rețelele electrice și pe alocuri ar putea fi întreruperi de energie.

CHIȘINĂU 27 ian - Sputnik. Meteorologii au anunțat Cod portocaliu de condiții meteorologice complicate, valabil până joi, 28 ianuarie. 

În acest context, unul dintre distribuitorii naționali de energie electrică avertizează că există riscul de rupere a conductoarelor de linii electrice aeriene, s-ar putea isca situații periculoase și întreruperi de energie electrică. 

Totodată, compania îndeamnă toate persoanele, în special copiii, să fie atenți și să nu să se expună riscului. Oamenii sunt rugați să ocolească și să nu atingă cablurile electrice căzute la pământ sau care atârnă de pe piloni și copaci, să marcheze la distanță locul rupturii conductorului electric şi să asigure paza acestuia până la intervenția specialiștilor, să nu intervină în instalațiile electrice, să supravegheze copiii și să-i instruiască cum să procedeze atunci când vede vreun cablu pe pământ, iar despre orice incident să informeze operatorul de distribuție la telefonul 022-43-11-11 sau la numărul local, indicat în factură.

Compania distribuitoare de energie susține că vor fi luate toate măsurile pentru securizarea locurilor posibilelor avarii și restabilirea operativă a serviciului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25
Tagurile:
Cod Portocaliu, avertizare, meteo, electricitate


Загрузка...
Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Moldova comemorează victimele Holocaustului

23
(reînnoit 11:41 27.01.2021)
Astăzi la Chișinău se desfășoară un miting de comemorare a victimelor Holocaustului, la care participă inclusiv primele persoane în stat.

CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. Ceremonia se desfășoară la Monumentul de Comemorare a Victimelor Holocaustului din Chișinău. La eveniment participă și președintele țării, care a ținut un discurs în fața celor prezenți. 

„Astăzi comemorăm oamenii pe care i-am pierdut cu toții. Omenirea întreagă a pierdut oameni de știință, de cultură, inventatori, antreprenori și datoria noastră a tuturor este să transmitem această amintire tragică generațiilor următoare și să nu permitem ca aceste lucruri să se repete. Pentru asta trebuie să condamnăm discursul de ură, discriminarea și orice formă de violență. Trebuie să construim o societate democratică, în care nu este loc pentru. Astăzi sunt alături de comunitatea evreiască și de comunitatea romilor”, a declarat Maia Sandu.

Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
© Sputnik / Mihai Caraus
Maia Sandu la mitingul de comemorare a victimelor Holocaustului

Și președintele Parlamentului a venit la Monumentul de Comemorare a Victimelor Holocaustului din Chișinău.

„De câțiva ani, pe 27 ianuarie ne dăm întâlnire aici pentru a comemora jertfele Holocaustului. Puțini au putut supraviețui în urma calvarului mașinăriei naziste. A fost una dintre cele mai negre pagini ale istoriei europene. Din păcate, nici astăzi nu sunt conștientizate pe deplin ororile Holocaustului. Vedem manifestări ale antisemitismului. Acest lucru ne îngrijorează. Trebuie să curmăm orice încercare de a îndreptăți nazismul”, a remarcat șeful Legislativului. 

La ceremonie a fost prezent și primarul Chișinăului, Ion Ceban, care a făcut declarații în memoria victimelor celui mai crunt genocid din istoria omenirii.

„Este atât de regretabil că milioane de oameni au avut de suferit din cauza unor ideologii, abordări care nu ar trebui să fie admise de toți noi. (...) Trebuie să facem tot posibil ca astfel de lucruri să nu fie interpretate, preluate și nu dă Doamne să fie puse în aplicare. Nimeni absolut nu poate face așa cu viața unui om și mai ales cu viața a milioane de oameni”, a declarat Ion Ceban.

Pe teritoriul actualei Moldove au murit nu mai puțin de 200 de mii de evrei în timpul Holocaustului, dar dacă luăm în calcul și evreii expulzați de dincolo de Prut, din Bucovina și cei care locuiau între Nistru și Bug, dimensiunea dezastrului devine amețitoare.

„În Chișinău, unde locuiau 50 de mii de evrei, au supraviețuit holocaustului trei familii și încă un om. România a recunoscut că soldații ei au distrus 280 de mii de evrei pe teritoriile Basarabiei, Transnistriei, Bucovinei și României. Dar aici au acționat și trupele SS, și voluntari. Cifra reală ar putea ajunge la 350 de mii de oameni. (...) Statistica reprezintă cifre. Moartea a milioane de oameni este doar cifre, iar moartea fiecărui copil este o mare tragedie. Și moartea fiecărui om este o mare tragedie”, a declarat pentru Sputnik Moldova istoricul și directorul executiv al Institutului Iudaic din Republica Moldova Evgheni Brik. 

În Republica Moldova mai sunt în viață aproximativ 40 de supraviețuitori ai Holocaustului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
chișinău, victimele Holocaustului
Tematic
Sondaj şocant: Ce cred tinerii americani despre Holocaust


Загрузка...