Полиция получила 52 машины

Mai multe persoane s-au ales cu amenzi: Despre ce este vorba

143
(reînnoit 19:37 25.11.2020)
Peste 700 de încălcări privind nerespectarea măsurilor anti-COVID au depistat oamenii legii în timp de doar o săptămână. Cele mai frecvente fiind legate de lipsa măștii în spațiile publice închise și deschise și nerespectarea distanței sociale.

CHIȘINĂU 25 nov - Sputnik. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) împreună cu Agenția pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), dar și Inspectoratul General al Poliției (IGP), au efectuat mai multe controale inopinate într-un șir de unități comerciale pentru a verifica respectarea măsurilor de protecție împotriva noului coronavirus.

ANSP a anunțat în cadrul conferinței de presă de la Ministerul Sănătății că au fost depistate 17 încălcări legate de lipsa triajului în instituții și purtarea necorespunzătoare a măștilor. În acest sens au fost deschise 15 procese verbale. 

ANSA a efectuat verificări în 265 de unități comerciale, iar piețele s-au dovedit a fi cele mai aglomerate locuri unde nu se respectă măsurile anti-COVID. 

Șeful adjunct al IGP Marin Maxian a menționat că oamenii legii au aplicat 75 de amenzi pentru nerespectarea autoizolării. 

„În privința vânzătorilor care activau fără mască, fără mănuși, nu asigură respectarea distanței sociale, au fost pornite 105 proceduri contravenționale. Iar în privința cumpărătorilor – 128. Aș viza piețele comerciale, unde de către poliție au fost depistate 134 de încălcări. (…) Am documentat peste 216 abateri în spațiul public deschis, dintre care 93 sunt încălcări legate de nepurtarea măștii”, a menționat șeful adjunct al IGP Marin Maxian.

El a anunțat că verificările vor continua și a îndemnat oamenii să fie mai responsabili și să respecte cu strictețe măsurile impuse de autorități. 

„Neglijența din partea cetățenilor este la ea acasă. Situația nu stă mai bine nici în instituțiile de cult. Din 1 382 de biserici, în 75 slujbele s-au desfășurat în interior, cu participarea unui număr mare de persoane, cu nerespectarea măsurilor de protecție”, a precizat șeful adjunct al IGP.

Marin Maxian a precizat că, de la începutul pandemiei, 1 948 de oameni ai legii au fost diagnosticați cu COVID-19. Totodată, opt dintre angajații Poliției au pierdut lupta cu boala. În acest sens, Maxian a rugat oamenii să aibă o atitudine mai serioasă față de această maladie și să nu-i expună riscului pe cei din jur. 

Amintim că Republica Moldova a depășit pragul de 100 de mii de cazuri confirmate de COVID-19. Miercuri, alte 1 570 de persoane au fost testate pozitiv la noul coronavirus. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

143
Tagurile:
ANSA, ANSP, poliție, COVID-19, amenzi, pandemie
Tematic
Pandemia de coronavirus a provocat o altă epidemie
Alexei Tulbure

Tulbure: Moldova trebuie păstreze vie memoria Holocaustului

9
(reînnoit 12:33 27.01.2021)
Istoricul și politologul Alexei Tulbure a vorbit despre măsurile urgente pe care Guvernul ar trebui să le ia pentru a păstra amintirea evenimentelor tragice precum Holocaustul.

CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. În fiecare an, pe 27 ianuarie, în întreaga lume este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Acte de cruzime au fost săvârșite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și pe pământul moldovenesc ocupat de naziști. 

Aproximativ 300 de mii de evrei și 50 de mii de romi au fost distruși de regimul fascist pe teritoriul Moldovei, în timp ce numărul total de oameni torturați și uciși de fasciști în republica aflată sub ocupație ar fi fost de aproximativ 570 de mii.

Astăzi, Moldova nu are un program oficial la nivel de Guvern, care să perpetueze memoria evenimentelor Holocaustului. Ultimul a expirat în 2019, dar acum la nivelul Cabinetului de Miniștri s-a anunțat necesitatea modificării manualului „Istoria românilor” și completarea acestuia cu informații detaliate despre Holocaust.

Sunt oare date uitării acele evenimente istorice teribile în țara noastră? Expertul Alexei Tulbure a răspuns la întrebare în studioul Sputnik Moldova.

"Nu se poate spune că nu există schimbări în perpetuarea memoriei Holocaustului. Planul de acțiune al Guvernului a fost adoptat pentru a restabili memoria istorică a acelor evenimente din Moldova. Acesta prevedea anumite eforturi ale Guvernului în educația adecvată a generației tinere", a spus Alexei Tulbure.

Potrivit expertului, doar un curs opțional pentru școli intitulat „Holocaustul: istorie și lecții de viață” a fost introdus în curriculum. Cu toate acestea, profesorii de istorie din gimnaziile și liceele din țară au libertatea să decidă dacă transmit adevărul istoric copiilor sau ignoră această opțiune și conținutul său.

"Dar învățarea este lentă. În special, pe rețelele sociale, putem observa o mulțime de comentarii și declarații antisemite și xenofobe. Din păcate, rețelele sociale abundă în acest lucru", a adăugat Tulbure.

Istoricul a recomandat societății și autorităților țării să nu slăbească eforturile de a restabili memoria istorică a Holocaustului în rândul populației, iar pentru aceasta este necesară actualizarea planului de acțiuni al Guvernului ca să fie popularizat acest subiect.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului, Memorialul Holocaustului, victimele Holocaustului, Holocaust, MOLDOVA
Tematic
Maia Sandu a vorbit iar despre relația cu Rusia: Declarații despre Transnistria
Maia Sandu și Klaus Iohannis – declarații comune pentru presă


Загрузка...
Rezultatele preliminare ale deflagrației de la Sângerei

Cauzele preliminare ale deflagrației de la Sângerei - salvatorii au venit cu detalii

16
(reînnoit 12:35 27.01.2021)
Deflagrația care s-a produs marți seara la Sângerei și care s-a soldat cu un deces, ar fi avut loc din cauza acumulării de gaze naturale în locuință. Acesta este motivul preliminar anunțat de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

CHIȘINĂU 27 ian - Sputnik. Explozia care s-a produs marți seara la Sângerei ar fi avut loc din cauza acumulărilor de gaze. Potrivit IGSU, în procesul de salvare a sinistraților și a înlăturării ruinelor, salvatorii au evacuat trei butelii de gaz de tip propan butan. 

Mai mult, potrivit primelor investigații, locuința era conectată la conducta de gaze naturale. În prezent, specialiștii continuă să lucreze la locul producerii deflagrației, pentru a elucida toate circumstanțele. 

Amintim că marți, 26 ianuarie, a avut loc o explozie puternică într-o casă de locuit din orașul Sângerei. În urma tragediei, un bărbat a murit. Pompierii au reușit să salveze o femei în vârstă de 61 de ani și un bărbat în vârstă de 68 de ani. Potrivit IGSU, în cadrul misiunii au fost antrenați 74 de angajați ai Inspectoratului, cu 20 unități de tehnică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
Sângerei, salvatori, IGSU, deflagrație


Загрузка...
Igor Dodon a discutat cu reprezentantul special al OSCE

Ce a discutat Igor Dodon cu reprezentantul special al OSCE

0
(reînnoit 12:37 27.01.2021)
Igor Dodon i-a spus reprezentantului special al OSCE că „reintegrarea țării este una dintre sarcinile primordiale”, dar că „actuala configurație politică din țară nu oferă oportunități vaste pentru un dialog direct privind problema transnistreană”.

CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. Fostul președinte Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), s-a întâlnit miercuri, 27 ianuarie, cu reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea problemei transnistrene, diplomatul austriac Thomas Mayr-Harting, aflat în vizită la Chișinău.

„Am făcut un schimb de opinii cu privire la situația politică internă din țara noastră și perspectivele de reglementare a conflictului transnistrean. Am atras atenția domnului Mayr-Harting asupra faptului că actuala configurare politică din țară nu oferă oportunități vaste pentru un dialog direct privind problema transnistreană”, a scris pe Facebook Igor Dodon, formațiunea căruia deține cel mai mare număr de mandate în Parlament.

În cadrul întrevederii, potrivit lui Igor Dodon, „a fost menționată importanța identificării unui consens larg cu forțele politice importante din țară, dar și cu partenerii politici externi importanți ai Moldovei”.

Igor Dodon i-a spus reprezentantului special al OSCE „că în programul politic actualizat, care va fi publicat în curând, Partidul Socialiștilor va indica asupra necesității de obținere a unei reglementări politice stabile a conflictului transnistrean, întrucât considerăm că reintegrarea țării este una dintre sarcinile primordiale”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
OSCE, Igor Dodon
Tematic
Prioritățile reglementării transnistrene, discutate de Ciocoi cu reprezentantul OSCE


Загрузка...