Medici

Raioanele cele mai afectate de COVID: Ce pronosticuri au epidemiologii

416
(reînnoit 12:36 24.11.2020)
Șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre situația pandemică.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Situația pandemică din țară se agravează, iar numărul cazurilor noi de infectare cu COVID-19 crește de la o zi la alta. Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, a vorbit în cadrul emisiunii ”ATITUDINI” de la Sputnik Moldova despre cauzele care duc la această situație. 

”Creșterea numărului de cazuri din ultimele se explică prin faptul că țara noastră nu este o țară închisă, avem o migrație sporită, atât internă cât și externă. Uitați-vă ce se face la autogările Nord, Centru și Sud din Chișinău, uitați-vă în piețe ce se face, la târgurile agricultorilor. Este o îmbulzeală mare. În spațiile deschise copiii mici se joacă într-o parte, iar mamele vorbesc în altă parte. Toate aceste momente duc la așa un tablou. Autoizolarea nu este bine respectată atât în timp, cât și în calitate. Trebuie să ai condiții, ca cineva să-ți aducă alimente și medicamente ca să nu pui în pericol persoanele”, a declarat Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii, ANSP. 

Totodată, responsabilul din cadrul ANSP a anunțat care sunt cele mai afectate zone ale țării de infecția COVID-19. 

”În ultimele 14 zile, în medie pe țară avem 448 de cazuri la 100 de mii de populație. Pe primul loc este municipiul Chișinău, aici avem 928 de cazuri. Pe locul doi este Edineț  - 611 cazuri, regiunea transnistreană - 576, Briceni - 481, Anenii Noi - 465, Bălți - 446, Glodeni - 389, Telenești - 182, Ungheni - 139”, a menționat Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii, ANSP. 

Ștefan Gheorghiță susține că, deși autoritățile au luat măsurile necesare în lupta cu coronavirusul, nu exclude că va fi necesară impunerea unor reguli și mai aspre pentru a opri răspândirea virusului COVID-19. 

”Cu părere de rău, o parte din populație, chiar și sondajele arată că oamenii nu sunt îngrijorați de situația creată, că privesc această pandemie ca pe o infecție respiratorie acută virală despre care spun că nu-i va afecta și va trece pe alături de ei. Șu chiar dacă îi va afecta, va fi o formă ușoară. Vom trece peste această situație dacă cetățenii vor conștientiza pericolul, riscul pentru cei care îi înconjoară, vor renunța să meargă la întâlniri, nunți și cumetrii, petreceri, zile de naștere unde sunt multe peroane și unde nu se respectă regulile. Dacă situația se va prelungi cu câte 1600 de cazuri pe zi, atunci autoritățile vor fi nevoite și obligate să ia măsuri drastice”, a mai spus Ștefan Gheorghiță. 

Bilanțul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 98 418. De la începutul pandemiei, 80 882 de pacienți s-au vindecat de COVID-19. În total, și-au pierdut viața 2 169 de oameni. Ieri, premierul Ion Chicu a declarat că situația pandemică din Republica Moldova este foarte complicată și se agravează. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

416
Tagurile:
pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
Greșeli frecvente la efectuarea testului COVID-19 – virusologi
Medicamentul anti-COVID-19 a ajuns în Moldova
Alexei Tulbure

Tulbure: Moldova trebuie păstreze vie memoria Holocaustului

10
(reînnoit 12:33 27.01.2021)
Istoricul și politologul Alexei Tulbure a vorbit despre măsurile urgente pe care Guvernul ar trebui să le ia pentru a păstra amintirea evenimentelor tragice precum Holocaustul.

CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. În fiecare an, pe 27 ianuarie, în întreaga lume este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Acte de cruzime au fost săvârșite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și pe pământul moldovenesc ocupat de naziști. 

Aproximativ 300 de mii de evrei și 50 de mii de romi au fost distruși de regimul fascist pe teritoriul Moldovei, în timp ce numărul total de oameni torturați și uciși de fasciști în republica aflată sub ocupație ar fi fost de aproximativ 570 de mii.

Astăzi, Moldova nu are un program oficial la nivel de Guvern, care să perpetueze memoria evenimentelor Holocaustului. Ultimul a expirat în 2019, dar acum la nivelul Cabinetului de Miniștri s-a anunțat necesitatea modificării manualului „Istoria românilor” și completarea acestuia cu informații detaliate despre Holocaust.

Sunt oare date uitării acele evenimente istorice teribile în țara noastră? Expertul Alexei Tulbure a răspuns la întrebare în studioul Sputnik Moldova.

"Nu se poate spune că nu există schimbări în perpetuarea memoriei Holocaustului. Planul de acțiune al Guvernului a fost adoptat pentru a restabili memoria istorică a acelor evenimente din Moldova. Acesta prevedea anumite eforturi ale Guvernului în educația adecvată a generației tinere", a spus Alexei Tulbure.

Potrivit expertului, doar un curs opțional pentru școli intitulat „Holocaustul: istorie și lecții de viață” a fost introdus în curriculum. Cu toate acestea, profesorii de istorie din gimnaziile și liceele din țară au libertatea să decidă dacă transmit adevărul istoric copiilor sau ignoră această opțiune și conținutul său.

"Dar învățarea este lentă. În special, pe rețelele sociale, putem observa o mulțime de comentarii și declarații antisemite și xenofobe. Din păcate, rețelele sociale abundă în acest lucru", a adăugat Tulbure.

Istoricul a recomandat societății și autorităților țării să nu slăbească eforturile de a restabili memoria istorică a Holocaustului în rândul populației, iar pentru aceasta este necesară actualizarea planului de acțiuni al Guvernului ca să fie popularizat acest subiect.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

10
Tagurile:
Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului, Memorialul Holocaustului, victimele Holocaustului, Holocaust, MOLDOVA
Tematic
Maia Sandu a vorbit iar despre relația cu Rusia: Declarații despre Transnistria
Maia Sandu și Klaus Iohannis – declarații comune pentru presă


Загрузка...
Rezultatele preliminare ale deflagrației de la Sângerei

Cauzele preliminare ale deflagrației de la Sângerei - salvatorii au venit cu detalii

17
(reînnoit 12:35 27.01.2021)
Deflagrația care s-a produs marți seara la Sângerei și care s-a soldat cu un deces, ar fi avut loc din cauza acumulării de gaze naturale în locuință. Acesta este motivul preliminar anunțat de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

CHIȘINĂU 27 ian - Sputnik. Explozia care s-a produs marți seara la Sângerei ar fi avut loc din cauza acumulărilor de gaze. Potrivit IGSU, în procesul de salvare a sinistraților și a înlăturării ruinelor, salvatorii au evacuat trei butelii de gaz de tip propan butan. 

Mai mult, potrivit primelor investigații, locuința era conectată la conducta de gaze naturale. În prezent, specialiștii continuă să lucreze la locul producerii deflagrației, pentru a elucida toate circumstanțele. 

Amintim că marți, 26 ianuarie, a avut loc o explozie puternică într-o casă de locuit din orașul Sângerei. În urma tragediei, un bărbat a murit. Pompierii au reușit să salveze o femei în vârstă de 61 de ani și un bărbat în vârstă de 68 de ani. Potrivit IGSU, în cadrul misiunii au fost antrenați 74 de angajați ai Inspectoratului, cu 20 unități de tehnică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
Sângerei, salvatori, IGSU, deflagrație


Загрузка...
Igor Dodon a discutat cu reprezentantul special al OSCE

Dodon: Reintegrarea țării este una dintre sarcinile primordiale

0
(reînnoit 12:52 27.01.2021)
Igor Dodon i-a spus reprezentantului special al OSCE că „reintegrarea țării este una dintre sarcinile primordiale”, dar că „actuala configurație politică din țară nu oferă oportunități vaste pentru un dialog direct privind problema transnistreană”.

CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. Fostul președinte Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), s-a întâlnit miercuri, 27 ianuarie, cu reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea problemei transnistrene, diplomatul austriac Thomas Mayr-Harting, aflat în vizită la Chișinău.

„Am făcut un schimb de opinii cu privire la situația politică internă din țara noastră și perspectivele de reglementare a conflictului transnistrean. Am atras atenția domnului Mayr-Harting asupra faptului că actuala configurare politică din țară nu oferă oportunități vaste pentru un dialog direct privind problema transnistreană”, a scris pe Facebook Igor Dodon, formațiunea căruia deține cel mai mare număr de mandate în Parlament.

În cadrul întrevederii, potrivit lui Igor Dodon, „a fost menționată importanța identificării unui consens larg cu forțele politice importante din țară, dar și cu partenerii politici externi importanți ai Moldovei”.

Igor Dodon i-a spus reprezentantului special al OSCE „că în programul politic actualizat, care va fi publicat în curând, Partidul Socialiștilor va indica asupra necesității de obținere a unei reglementări politice stabile a conflictului transnistrean, întrucât considerăm că reintegrarea țării este una dintre sarcinile primordiale”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
OSCE, Igor Dodon
Tematic
Prioritățile reglementării transnistrene, discutate de Ciocoi cu reprezentantul OSCE


Загрузка...