Bucătar

Restaurantele ar putea fi închise din nou? Ce spune Ion Ceban

159
(reînnoit 11:42 23.11.2020)
Toate paturile din spitalele din Capitală sunt ocupate de bolnavii de COVID-19, iar în multe restaurante nu se respectă măsurile împotriva răspândirii coronavirusului. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței de astăzi a Primăriei Chișinău.

CHIȘINĂU, 23 nov - Sputnik. În cadrul ședinței de astăzi a serviciilor Primăriei Chișinău, autoritățile municipale au anunțat că au efectuat controale inopinate în zilele de 21 și 22 noiembrie, iar verificările au scos la iveală că există unități de alimentație publică care nu respectă măsurile de prevenire a infectării cu coronavirus. 

În acest context, primarul Ion Ceban a îndemnat antreprenorii să țină cont de toate regulile, în caz contrar autoritățile vor trebui să aplice reguli mai drastice. S-ar putea ajunge chiar și la închiderea restaurantelor, cluburilor și cafenelelor.

”Rușine pentru cei care vor să câștige bani, dar nu au grijă de sănătate, mă refer la discoteci, karaoke. Se cântă, se dansează în localuri arhipline, după care lumea se vaicără că nu sunt locuri în spitale. Dar cine se face vinovat după? Noi, toți noi”, a declarat Ion Ceban. 

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a adoptat vineri noi măsuri stricte pentru combaterea pandemiei. Purtarea măștilor de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice deschise din municipiul Chișinău. Rămâne obligatorie și măsura care prevede acoperirea nasului și gurii în spațiile publice închise. Șeful adjunct al Direcției Sănătate Boris Gîlcă a spus că masca este cea mai eficientă măsură pentru a depăși pandemia de COVID-19. Totodată, el a menționat că toate cele 1042 de paturi din spitalele municipale sunt ocupate.

”Situația rămâne a fi extrem, extrem de gravă, o continuare uniformă de creștere, cresc cazurile grave. Zilnic avem un număr stabil și în creștere de decese. În spitalele municipale am ajuns la capacitate maximă, toate cele 1042 de paturi sunt ocupate. Putem spori numărul locurilor de la 5 -10 paturi pe zi doar din contul acelor pacienți care se externează, paturi libere sunt la limita, capacitățile sunt la limită, colaborăm cu Ministerul Sănătății să facem față acestei presiuni, curând vom activa alte 200 de paturi la Moldexpo”, a precizat Boris Gîlcă. 

În același timp, edilul-șef al Capitalei a anunțat că va sancționa orice angajat al administrației publice locale care nu va respecta măsura de purtare a măștii în spații închise ori deschise. 

”Am văzut diferite păreri, eu vreau să înțeleg până la capăt nemulțumirile când aceste măsuri sunt luate anume din motivul protecției pentru toată lumea. Oare e atât de complicat când toate țările (fac același lucru) și unele țări europene nu au ridicat această restricție de la începutul pandemiei. Am auzit că ar fi complicat, eu port masca din prima zi”, a spus Ion Ceban. 

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 97 941 cazuri în Moldova. În total, 79 556 persoane au fost tratate de COVID-19 de la începutul pandemiei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

159
Tagurile:
virus, pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
Al treilea val de COVID-19 în Europa: Avertizarea OMS
Groppa: COVID-19 a schimbat în totalitate abordările medicilor
Defrișări, foto de arhivă

„Moldsilva” a pornit o anchetă de serviciu la „Plaiul Fagului”

21
(reînnoit 19:22 26.01.2021)
Agenţia „Moldsilva” a pornit o anchetă de serviciu la Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului”, după apariția în spațiul public a unor imagini video ce semnalau pretinse nereguli.

CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Agenţia „Moldsilva” s-a autosesizat în urma unor secvenţe video difuzate pe rețelele de socializare și a început o anchetă de serviciu la Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului”.

În cadrul unei şedinţe operative, „Moldsilva” a stabilit un plan de acţiuni pentru elucidarea tuturor circumstanţelor, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

De asemenea, s-a decis formarea a două grupuri de lucru cu implicarea specialiştilor din cadrul aparatului central al „Moldsilva”.

Primul grup va activa, nemijlocit, pentru verificarea situaţiei la Cantonul de pază nr. 12 - locul de unde proveneau imaginile video cu masa lemnoasă stocată.

Al doilea grup va fi implicat la verificarea situaţiei în alte parchete ale Rezervaţiei Naturale „Plaiul Fagului”.

„Moldsilva” a informat că rezultatele acestor anchete de serviciu vor fi făcute publice la finalizarea lor.

Rezervația științifică „Plaiul Fagului” este amplasată în raionul Ungheni, în apropiere de satul Rădenii Vechi. Rezervația a fost fondată în 1992 și are o suprafață de 5642 de hectare. Cele mai răspândite specii de arbori din rezervație sunt: gorunul – ocupă circa 31 % din suprafața împădurită, frasinul - cca 21 %, carpenul – cca 19 %.

Fagul are o pondere de numai 5% pe teritoriul împădurit al rezervației, dar anume aici este cel mai răspândit, comparativ cu restul țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
ancheta, Moldsilva
Tematic
Rezervația peisagistică Călărășeuca, un loc sfânt cu ape tămăduitoare - FOTO
VIDEO: Locul din Moldova care a devenit o oază pentru păsări  
În Moldova are loc Recensământul păsărilor de apă: Detalii captivante


Загрузка...
Lidia Guștiuc

Indemnizația unică la nașterea copilului în 2021- detalii

42
(reînnoit 19:21 26.01.2021)
Indemnizația unică la naștere a copilului a fost majorată cu 1160 de lei. Astfel, pentru copiii născuți începând cu 1 ianuarie 2021 această prestație socială constituie 9459 lei.
Indemnizația unică la nașterea copilului în 2021- detalii

Pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2021, mamele beneficiază de indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 9459 lei.

Potrivit Lidiei Guștiuc, consultant principal al Direcţiei stabilirea indemnizațiilor familiilor cu copii, ajutoare și compensații, Casa Teritorială de Asigurări Sociale,  pentru a benefecia de această indemnizație, fiecare mămică trebuie să o solicitate cel târziu în termen de 12 luni de la naşterea copilului.

Cererea pentru stabilirea indemnizaţiilor se depune la casa teritorială de la locul de domiciliu al solicitantului sau în mod electronic, prin intermediul portalului guvernamental unic al serviciilor publice  (www.servicii.gov.md) sau pe pagina-web a Casei Naţionale (www.cnas.md). Termenul de examinare a cererii este de 30 de zile calendaristice.

"Beneficiarul trebuie să prezinte actul personal de identitate sau al reprezentantului legal al copilului, după caz, precum și certificatul de naştere al copilului. În cazul acordării indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii pe teritoriul altui stat, indemnizaţia unică la naşterea copilului nu se stabileşte. Termenul de adresare pentru stabilirea indemnizaţiei unice la naşterea copilului este 12 luni de la data naşterii copilului", a explicat Lidia Guștiuc.

Amintim că pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2020, mamele beneficiau de o indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 8299 lei, pentru fiecare copil născut viu. În 2021, ajutorul în acest sens din partea statului a crescut cu 1160 lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
2021, copil, indemnizații


Загрузка...