Bucătar

Restaurantele ar putea fi închise din nou? Ce spune Ion Ceban

160
(reînnoit 11:42 23.11.2020)
Toate paturile din spitalele din Capitală sunt ocupate de bolnavii de COVID-19, iar în multe restaurante nu se respectă măsurile împotriva răspândirii coronavirusului. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței de astăzi a Primăriei Chișinău.

CHIȘINĂU, 23 nov - Sputnik. În cadrul ședinței de astăzi a serviciilor Primăriei Chișinău, autoritățile municipale au anunțat că au efectuat controale inopinate în zilele de 21 și 22 noiembrie, iar verificările au scos la iveală că există unități de alimentație publică care nu respectă măsurile de prevenire a infectării cu coronavirus. 

În acest context, primarul Ion Ceban a îndemnat antreprenorii să țină cont de toate regulile, în caz contrar autoritățile vor trebui să aplice reguli mai drastice. S-ar putea ajunge chiar și la închiderea restaurantelor, cluburilor și cafenelelor.

”Rușine pentru cei care vor să câștige bani, dar nu au grijă de sănătate, mă refer la discoteci, karaoke. Se cântă, se dansează în localuri arhipline, după care lumea se vaicără că nu sunt locuri în spitale. Dar cine se face vinovat după? Noi, toți noi”, a declarat Ion Ceban. 

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a adoptat vineri noi măsuri stricte pentru combaterea pandemiei. Purtarea măștilor de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice deschise din municipiul Chișinău. Rămâne obligatorie și măsura care prevede acoperirea nasului și gurii în spațiile publice închise. Șeful adjunct al Direcției Sănătate Boris Gîlcă a spus că masca este cea mai eficientă măsură pentru a depăși pandemia de COVID-19. Totodată, el a menționat că toate cele 1042 de paturi din spitalele municipale sunt ocupate.

”Situația rămâne a fi extrem, extrem de gravă, o continuare uniformă de creștere, cresc cazurile grave. Zilnic avem un număr stabil și în creștere de decese. În spitalele municipale am ajuns la capacitate maximă, toate cele 1042 de paturi sunt ocupate. Putem spori numărul locurilor de la 5 -10 paturi pe zi doar din contul acelor pacienți care se externează, paturi libere sunt la limita, capacitățile sunt la limită, colaborăm cu Ministerul Sănătății să facem față acestei presiuni, curând vom activa alte 200 de paturi la Moldexpo”, a precizat Boris Gîlcă. 

În același timp, edilul-șef al Capitalei a anunțat că va sancționa orice angajat al administrației publice locale care nu va respecta măsura de purtare a măștii în spații închise ori deschise. 

”Am văzut diferite păreri, eu vreau să înțeleg până la capăt nemulțumirile când aceste măsuri sunt luate anume din motivul protecției pentru toată lumea. Oare e atât de complicat când toate țările (fac același lucru) și unele țări europene nu au ridicat această restricție de la începutul pandemiei. Am auzit că ar fi complicat, eu port masca din prima zi”, a spus Ion Ceban. 

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 97 941 cazuri în Moldova. În total, 79 556 persoane au fost tratate de COVID-19 de la începutul pandemiei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

160
Tagurile:
virus, pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
Al treilea val de COVID-19 în Europa: Avertizarea OMS
Groppa: COVID-19 a schimbat în totalitate abordările medicilor
Indicator rutier

Indicatoarele rutiere din Moldova: Cine le fură și care este motivul

20
Iubitorii de „bani ușori” prejudiciază companiile specializate în construcția drumurilor cu zeci de mii de euro, iar șoferii ajung să-și riște viața din cauza celor care demontează indicatoarele rutiere și le duc la fier vechi.

COMRAT, 21 iunie - Sputnik, Maxim Topal. În mai puțin de doi ani de la reconstrucția drumului Comrat-Vulcănești, pe lângă automobilele avariate în urma accidentelor, au dispărut de pe aceste porțiuni de drum și peste 250 de semne rutiere.

Potrivit managerului responsabil de lucrările de construcții, Adrian Bejenari, compania contractantă a început să înregistreze furturile la sfârșitul anului 2019.

"Într-un an și jumătate, de pe șantierele noastre rutiere au fost furate 257 de indicatoare rutiere și elemente auxiliare de control al traficului. Inclusiv 49 de indicatoare reflectorizante verticale, 116 drapele metalice care împart benzile rutiere, 40 indicatoare rutiere, 6 baterii de semafoare temporare și chiar un semafor întreg", a spus antreprenorul.

Кража дорожных знаков
© Photo : предоставил Адрианом Беженарь
În mai puțin de doi ani de la reconstrucția drumului Comrat-Vulcănești au dispărut de pe aceste porțiuni de drum și peste 250 de semne rutiere

Doar o singură pereche de semafoare mobile cu cronometru costă aproape 2,5 mii de euro. Având în vedere amploarea furturilor, valoarea daunelor aduse companiei, care este responsabilă nu numai de reparația drumurilor, ci și de siguranța deplasărilor în zonele aflate în construcții, se ridică la zeci de mii de euro.

,,Indicatoarele sunt furate noaptea, iar până dimineața, când deja se observă pierderea pe aceste drumuri, reușește să se deplaseze un număr mare de mașini. Nu toți șoferii cunosc că drumul respectiv se află în curs de reparații și astfel e posibil să nu se „încadreze” într-o curbă sau să se deplaseze pe o porțiune avariată a drumului, ceea ce ar putea provoca o tragedie", a spus antreprenorul.

Potrivit acestuia, indicatoarele rutiere au fost mereu ținta furturilor pentru o cei care adună fier pentru a-l duce la punctele de colectare. Îi ademenesc și semafoarele ale căror baterii sunt prețioase. 

Кража дорожных знаков
© Photo : предоставил Адрианом Беженарь
Potrivit experților, luând în considerare creșterea costului metalului de la furnizori și baze de construcții, structurile de susținere pot fi utilizate și în gospodării

"De cele mai multe ori, aceste persoane așteaptă noaptea pentru a scoate nestingherit bateriile din semafor sau încarcă în mașină tot semaforul și pleacă. Câștigul pe care îl au aceștia la predarea la punctele de colectare a fierului vechi este nesemnificativ în comparație cu costul real. Un indicator rutier cu o suprafață reflectantă bună, cu un suport metalic costă aproximativ o mie de lei", a adăugat Adrian Bejenaru.

Reprezentanții punctelor de colectare a fierului vechi din Găgăuzia intervievați de corespondentul redacției Sputnik refuză să vorbească deschis despre acest lucru, dar recunosc că, în munca lor, întâlnesc uneori țevi metalice care arată ca niște semne de circulație. Cei care le predau sunt plătiți în funcție de greutatea fierului - în medie 4,5 lei kilogramul.

Кража дорожных знаков
© Photo : предоставил Адрианом Беженарь
Indicatoarele rutiere sunt furate și duse la fier vechi

Direcția Generală pentru Construcții din Găgăuzia consideră că locuitorii din așezările din apropiere sunt angajați în furturi. Potrivit experților, luând în considerare creșterea costului metalului de la furnizori și baze de construcții, structurile de susținere pot fi utilizate și în gospodării.

"Drumul este construit pentru noi. Dar nu cred că oamenii din, să zicem, nordul Moldovei vin să ne fure. Toate acestea întârzie construcția și obligă antreprenorul să suporte costuri suplimentare", spune Ivan Kolioglo, șeful Direcției Construcții și Infrastructură din Găgăuzia.

Cu privire la cazurile de furt al semnelor rutiere, poliția este chemată la fața locului și este întocmit proces verbal. Cu toate acestea, din cauza absenței martorilor, soluționarea acestor cazuri este imposibilă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

20
Tematic
Accident cu implicarea unei ambulanțe pe o stradă din Chișinău: Imagini de la fața locului
Grav accident rutier în Sângerei: Sunt victime - Video


Загрузка...
Alertă cu bombă

Alertă cu bombă în două sedii ale Judecătoriei Chișinău: Toți oamenii au fost evacuați

24
(reînnoit 15:43 21.06.2021)
O nouă alertă cu bombă la Judecătoria Chișinău. De această dată au fost vizate două sedii ale instanței - Buiucani și Centru, care au fost încercuite de către echipele de intervenție.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Poliția Republicii Moldova anunță că un bărbat a sunat la 112 și a anunțat că în sediile Buiucani și Centru ale Judecătoriei Chișinău se află explozibil. 

La fața locului au intervenit imediat toate serviciile specializate. Zona a fost încercuită, iar toți oamenii care se aflau în interior au fost evacuați. 

Ofițerii de investigație au dispus un șir de măsuri speciale pentru identificarea persoanei care a efectuat apelul.

Precizăm că în ultima vreme s-au înregistrat mai multe alerte false cu bombă. Penultima dată s-a întâmplat tot la Judecătoria Chișinău, la sediul Buiucani, pe 10 iunie. După verificările minuțioase efectuate de către echipele de intervenție s-a stabilit că alerta a fost falsă. 

Trebuie precizat faptul că alertele false cu bombă ne costă zeci de mii de lei - bani care sunt luați din bugetul public. 

Anterior, Serviciul de Informații și Securitate a elaborat un proiect de lege menit să descurajeze efectuarea apelurilor anonime la Serviciul 112, în care sunt anunțate alerte sau urgențe false.

Potrivit inițiativei, operatorii de telefonie mobilă din Republica Moldova ar putea fi obligați să colecteze datele de identificare ale utilizatorilor cartelor SIM. Cu alte cuvinte, cartelele prepay ar putea fi vândute doar după ce persoana care le achiziționează prezintă actele de identificare.

În baza modificărilor propuse, făptașii ar putea fi ușor identificați și pedepsiți. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
poliția, Judecătoria Chisinau, alertă cu bombă
Tematic
FOTO: Alertă cu bombă la Judecătoria Chișinău - Toate persoanele sunt evacuate


Загрузка...