Medicina

Măsuri radicale în Chișinău: Masca devine obligatorie peste tot

2057
(reînnoit 19:08 20.11.2020)
Locuitorii Chișinăului sunt obligați de acum încolo să poarte mască nu doar în spațiile publice închise, ci și în locurile publice deschise.

CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău s-a întrunit în ședință și a adoptat noi măsuri stricte pentru combaterea COVID-19.

Purtarea măștilor de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice deschise în municipiul Chișinău. 

Rămâne obligatorie și măsura care prevede acoperirea nasului și gurii în spațiile publice închise.

Autoritățile municipale atenționează că sfidarea acestor reguli constituie pericol pentru sănătatea publică, iar cei care nu le vor respecta se vor alege cu amenzi sau chiar vor fi trași la răspundere penală. 

Poliția Capitalei, reprezentanții Centului de Sănătate Publică Chișinău și ai comisiilor intersectoriale vor efectua controale inopinate în piețe, magazine, centre comerciale, restaurante sau săli de sport, pentru a se asigura că măsurile de protecție sunt respectate.

În acest context, primarul Chișinăului a venit cu un mesaj.

„Pledez pentru purtarea măștilor în spațiul public, atât închis cât și deschis, și voi susține această măsură, dar sunt contra activității cluburilor de noapte pe vreme de pandemie și sunt contra acelor agenți economici care nu întreprind măsurile necesare anti COVID", a declarat edilul-șef, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Chișinău.

Municipalitatea precizează că va organiza consultări cu reprezentanții sectorului HoReCa (hoteluri, restaurante și cafenele) din Capitală pentru a adopta „noi decizii raționale în contextul creșterii ratei de infectare a populației cu coronavirus”. 

De asemenea, Comisia locală Extraordinară de Sănătate Publică recomandă instituțiilor publice municipale și celor de drept privat să implementeze un orar gradual de muncă pentru angajați. Astfel, pentru unii programul de muncă ar putea începe la 7:00, pentru alții - la 7:30, 8:00, 8:30 sau 9:00.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2057
Tagurile:
Chișinău, obligatorie, mască
Tematic
COVID-19: Un număr foarte mare de cazuri confirmate astăzi
Explozie în Sângerei

Video: O persoană a murit sub dărâmături la Sângerei

42
(reînnoit 20:35 26.01.2021)
Un bărbat a decedat în urma exploziei de la Sângerei. Alte două persoane scoase anterior de sub dărâmături au fost transportate la spital.

CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Salvatorii au găsit corpul neînsuflețit al unui bărbat de sub dărâmăturile casei de locuit din Sângerei care s-a prăbușit în urma unei explozii marți seara, 26 ianuarie.

„La ora 19:30, în urma lucrărilor de  căutare sub dărâmăturile clădirii ruinate de explozia produsă într-o casă de locuit din Sângerei, salvatorii au depistat cadavrul unui bărbat în vârstă de 63 de ani, care a fost dat dispărut după deflagrație. Pompierii întreprind măsuri de deblocare pentru recuperarea corpului neînsuflețit”, a anunțat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Alte două persoane, o femeie de 61 de ani și un bărbat de 68 de ani au fost salvate de angajații IGSU.

Ei au fost scoși în stare conștientă de sub dărâmături și preluați de serviciul medical de urgență.

La fața locului, pentru lichidarea consecințelor deflagrației, sunt implicați 35 de salvatori și pompieri cu 10 unități de tehnică.  

Salvatorii verifică dacă sub ruine nu sunt și alți oameni. Circumstanțele cazului urmează a fi stabilite și încă nu s-a anunțat motivul exploziei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
sangerei, explozie
Tematic
Salvatorii și pompierii au lansat un apel emoționant
Video: Salvatorii și pompierii pornesc o nouă campanie


Загрузка...
Defrișări, foto de arhivă

„Moldsilva” a pornit o anchetă de serviciu la „Plaiul Fagului”

36
(reînnoit 21:05 26.01.2021)
Agenţia „Moldsilva” a pornit o anchetă de serviciu la Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului”, după apariția în spațiul public a unor imagini video ce semnalau pretinse nereguli.

CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Agenţia „Moldsilva” s-a autosesizat în urma unor secvenţe video difuzate pe rețelele de socializare și a început o anchetă de serviciu la Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului”.

În cadrul unei şedinţe operative, „Moldsilva” a stabilit un plan de acţiuni pentru elucidarea tuturor circumstanţelor, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

De asemenea, s-a decis formarea a două grupuri de lucru cu implicarea specialiştilor din cadrul aparatului central al „Moldsilva”.

Primul grup va activa, nemijlocit, pentru verificarea situaţiei la Cantonul de pază nr. 12 - locul de unde proveneau imaginile video cu masa lemnoasă stocată.

Al doilea grup va fi implicat la verificarea situaţiei în alte parchete ale Rezervaţiei Naturale „Plaiul Fagului”.

„Moldsilva” a informat că rezultatele acestor anchete de serviciu vor fi făcute publice la finalizarea lor.

Rezervația științifică „Plaiul Fagului” este amplasată în raionul Ungheni, în apropiere de satul Rădenii Vechi. Rezervația a fost fondată în 1992 și are o suprafață de 5642 de hectare. Cele mai răspândite specii de arbori din rezervație sunt: gorunul – ocupă circa 31 % din suprafața împădurită, frasinul - cca 21 %, carpenul – cca 19 %.

Fagul are o pondere de numai 5% pe teritoriul împădurit al rezervației, dar anume aici este cel mai răspândit, comparativ cu restul țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
ancheta, Moldsilva
Tematic
Rezervația peisagistică Călărășeuca, un loc sfânt cu ape tămăduitoare - FOTO
VIDEO: Locul din Moldova care a devenit o oază pentru păsări  
În Moldova are loc Recensământul păsărilor de apă: Detalii captivante


Загрузка...
Le Fonds monétaire international (FMI)

PIB-ul Rusiei va crește: FMI a îmbunătățit prognoza

0
(reînnoit 20:46 26.01.2021)
Fondul Monetar Internațional a îmbunătățit prognoza creșterii economice a Federației Ruse în contextul pandemiei.

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Fondul Monetar Internațional (FMI) a îmbunătățit prognoza creșterii PIB-ului Rusiei în acest an, până la trei la sută.

În octombrie, FMI prognoza o creștere a economiei rusești în 2021 cu 2,8%, în contextul pandemiei.

În 2022, FMI prognozează o creștere a PIB-ului cu 3,9 la sută, față de prognoza din octombrie de 2,3 la sută.

“Aprobarea vaccinului și inițierea campaniei de vaccinare în unele țări în decembrie au insuflat speranțe în încheierea pandemiei”, este menționat în raportul Fondului.

De asemenea, FMI a mai adăugat că, în pofida creșterii numărului victimelor pandemiei, activitatea economiei se adaptează treptat la noile condiții.

În anul 2020, potrivit FMI, economia Rusiei s-a contractat cu 3,6 la sută.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rusia, PIB, prognoză, FMI
Tematic
Ce se va întâmpla cu programul cu FMI după demisia Guvernului


Загрузка...