Barajul lacului de acumulare din Comrat

Anomalii meteo: Autoritățile locale, despre pericolul ruperii barajului la Comrat

99
(reînnoit 14:58 11.11.2020)
Dacă construcția hidrotehnică nu va rezista, sute de case și mii de oameni s-ar putea pomeni în zona de inundații.

COMRAT, 10 nov - Sputnik, Maxim Topal. Barajul lacului de acumulare Comrat a fost construit în 1957, concomitent cu apariția lacului și a altor construcții hidrotehnice. Astăzi acestea constituie o priveliște jalnică.

Structuri de beton deteriorate ca urmare a expunerii prelungite la factorii de mediu, porțile de deversare a apelor, ruginite, nu se mai află la locul lor ci sunt prin preajma barajului - toate acestea sunt de mult timp ieșite din funcțiune.

Problema este că la începutul anilor 2000 porțile nu au rezistat presiunii apei și acesta s-a revărsat în oraș. Atunci nu au procedat la refacerea construcției, ci pur și simplu au mărit barajul, blocând astfel accesul apei din lac către structurile hidraulice.
  • Porțile de deversare a apei ieșite din funcțiune
    Porțile de deversare a apei ieșite din funcțiune
    © Sputnik / Maxim Topal
  • Barajul lacului de acumulare din Comrat
    Barajul lacului de acumulare din Comrat
    © Sputnik / Maxim Topal
1 / 2
© Sputnik / Maxim Topal
Porțile de deversare a apei ieșite din funcțiune

Autoritățile locale s-au ocupat activ de consolidarea barajului în ultimii ani. Deșeurile de construcție rămase după demolarea stadionului orășenesc ”Mumjiev” au fost de asemenea folosite - în locul lui se construiește acum un stadion modern.

Măsurile luate atunci au fost resimțite pe 29 septembrie curent. Atunci, după o ploaie scurtă, dar foarte puternică, lacul de acumulare s-a umplut cu apă cu o viteză înspăimântătoare. Nivelul apei a crescut cu o rată de 10 cm pe oră. În mai puțin de o zi, nivelul apei din lac a crescut de la 70 de centimetri la aproape trei metri și a atins valori critice. O parte a structurii a începuse deja să se erodeze.

Водохранилище Комрат
© Sputnik / Maxim Topal
Lacul de acumulare Comrat

În ultima perioadă se înregistrează tot mai multe anomalii meteorologice, nici chiar bătrânii nu-și pot aminti de ploi atât de puternice în Bugeacul arid, a declarat pentru Sputnik primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov. Potrivit acestuia, dacă barajul s-ar fi rupt, consecințele puteau fi imprevizibile.

Примар Комрата Сергей Анастасов
© Sputnik / Maxim Topal
Primarul de Comrat, Serghei Anastasov

"Ploaia a durat doar aproximativ 40 de minute. Dar dacă ploaia ar fi fost mai lungă și barajul ar fi cedat, ar fi fost inundată întreaga zonă din partea inferioară a orașului. În zona inundată ar fi ajuns cam 500 de case și întreprinderi. Pagubele ar fi fost de sute de milioane de lei", spune Anastasov.

Administrația orașului vede ca o soluție a problemei necesitatea restaurării porților de deversare, care nu funcționează din 2001. Lacul de acumulare Comrat este deținut de Agenția Apele Moldovei, dar este închiriat până în 2029 unei societăți pe acțiuni din Găgăuzia.

Unul dintre arendașii lacului de acumulare este președintele Consiliului Municipal Comrat, Gheorghi Zlatov. El a relatat pentru Sputnik că întreprinderea „monitorizează starea barajului”, dar de  construcția structurilor hidrotehnice trebuie să se ocupe Apele Moldovei.

Арендатор водохранилища Комрат Георгий Златов
© Sputnik / Maxim Topal
Gheorghi Zlatov

"Au avut un proiect de construcție a ecluzelor de acces, construcțiilor hidraulice, dar proiectul nu a mai fost reralizat, rămânând blocat la faza de aprobare la Fondul Ecologic al Moldovei. Între timp coi monitorizăm barajul, îl consolidăm, dar nu știu ce se va întâmpla după 2029", a subliniat Gheorghi Zlatov.

În 2017, la lacul de acumulare a fost instalată o conductă de scurgere suplimentară. Este necesară pentru evacuarea controlată a apei. Dar cu ajutorul ei, nivelul apei din lac poate fi redus cu doar zece centimetri pe zi, ceea ce este „extrem de puțin” în situații critice.

Сливная труба водохранилища Комрат
© Sputnik / Maxim Topal
Țeavă de deversare
Potrivit lui Gheorghi Zlatov, „dacă 8 milioane de metri cubi de apă ar ajunge într-un moment dat în oraș, în zona de inundație ar ajunge și satele învecinate de-a lungul câmpiei inundabile a râului Ialpug - Kirsovo, Beșalma, Congaz”.

Administrația orașului „nu va aștepta ca Apele Moldovei să decidă implementarea unui proiect de instalare a ecluzelor”. La una dintre ultimele ședințe ale consiliului municipal din Comrat, s-a decis alocarea a până la 100 de mii de lei pentru instalarea unei alte țevi de deversare a apelor.

Însă Primăria de fapt nu are fonduri pentru a plăti aceste lucrări. În fondul de rezervă al Primăriei, care a fost aprobat în valoare de 1 milion de lei, astăzi nu există niciun ban. Banii au fost cheltuiți pentru eliminarea consecințelor inundării municipiului Comrat pe 29 septembrie și nu este posibilă mărirea fondului de rezervă din cauza reducerii veniturilor la buget de la întreprinderile orașului din cauza pandemiei coronavirusului, multe dintre acestea fiind inactive pe parcursul câtorva luni și până acum încă nu și-au reluat complet activitatea.

"Nu există încă riscul surpării barajului, dar nu trebuie să ne relaxăm. Ploile anormale, zăpezile, schimbările climatice se fac simțite și trebuie să fim pregătiți pentru astfel de consecințe", a spus primarul Serghei Anastasov.

În prezent, suprafața lacului de acumulare Comrat este de 170 de hectare. Iar nivelul apei constituie 1,9 metri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

99
Tagurile:
baraj, Comrat
Tematic
Foto: Soluția găsită pentru subsolurile inundate din Comrat
Președinția

Dodon și Nagacevschi au criticat dur noua componență a CSS confirmată de Sandu

27
Ministrul interimar al Justiției și cel de al cincilea președinte al Moldovei au declarat că șeful statului nu a inclus în componența Consiliului Suprem de Securitate reprezentanții unor importante instituții ale puterii de stat.

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, este nemulțumit de faptul că ministerul pe care-l conduce nu a fost inclus în componența Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Și mai mult l-a revoltat faptul că respectiva instituție nu a fost inclusă în Consiliu din cauza ”atitudinii personale” a președintelui Maia Sandu față de el.

”Ieri din declarațiile deputatul PAS Igor Grosu făcute la un post de televiziune am înțeles că MJ nu a fost inclus în CSS din cauza persoanei mele. Urmare a acestor declarații putem să înțelegem că componența CSS-ului a fost stabilită exclusiv bazându-se pe atitudini personale. Dacă e așa, atunci e trist”, a menționat Nagacevschi într-o postare pe Facebook.

El a amintit că este ministru în demisie și speră să avem cât de curând un ministru cu competențe depline. Nagacevschi și-a exprimat de asemenea nedumerirea în legătură cu modul în care va colabora șeful statului cu Ministerul Justiției, dar cu CNA, care de asemenea nu a fost inclus în CSS.

Ministrul interimar a mai remarcat că în Decretul semnat de Sandu nu sunt indicate numele membrilor din oficiu ci doar funcția, fiind indicate doar numele celor care au fost numiți, acesta fiind, în opinia lui, ”un nou indicator al atitudinilor și percepțiilor personale”.

Dodon, despre resentimentele Maiei Sandu

Mai multe obiecții cu privire la componența Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova are și fostul președinte aș țării Igor Dodon.

”Pentru prima dată după mulți ani, în componența acestui organ consultativ pe lângă președinte nu s-a găsit loc pentru bașcanul Găgăuziei. Chiar și în timpul notoriilor ” Alianțe pentru Integrare Europeană”, în CSS era inclus bașcanul de atunci Formuzal”, a subliniat Dodon pe pagina sa de Telegram.

El se întreabă dacă aceasta nu poate fi considerată o atitudine demonstrativă față de regiune sau supărare pe găgăuzi că au votat pentru Maia Sandu în proporție de mau puțin de 5% la alegerile din noiembrie.

”Consider greșit și periculos din partea președintelui să divizeze cetățenii Moldovei în „buni” (membri ai propriului partid și angajați ai ONG-urilor) și „răi” (cei care gândesc și votează altfel)”, a mai adăugat Dodon.

Anterior, Igor Dodon  și-a exprimat nedumerirea în legătură cu decizia președintei Maia Sandu de a numi în componența Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, inclusiv ai celor finanțate din străinătate.

El i-a amintit șefului statului că membrii Consiliului Suprem de Securitate au acces la informații confidențiale, inclusiv absolut secrete și pentru aceasta, există o procedură specială, reglementată de Serviciul Informații și Securitate al țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
Sandu, CSS, componenţă, Dodon, Nagacevschi
Tematic
Maia Sandu a constituit Consiliul Suprem de Securitate: Iată cine sunt membri


Загрузка...
lumină

Curent mai ieftin: Tariful la energia electrică se micșorează în februarie

38
ANRE a stabilit cât vor plăti pentru curent consumatorii conectați la rețelele Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord.

CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Membrii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au revizuit marți prețurile și tarifele la energia electrică.

Astfel, consumatorii deserviți de Premier Energy, ale căror instalații sunt conectate la rețele de joasă tensiune, vor plăti cu 17 bani mai puțin pentru curent - 1,51 lei per kilowatt, iar tariful pentru cei conectați la rețele de tensiune medie va scădea la 1,25 lei per kilowatt/oră. Pentru cei conectați la rețelele de înaltă tensiune tariful va scădea până la 1,14 lei.

Consumatorii deserviți de Premier Energy, ale căror instalații sunt conectate la rețele de distribuție de joasă tensiune, vor plăti cu 17 bani mai puțin - 1,51 lei per kilowatt, iar tariful pentru cei conectați la rețele de medie tensiune va scădea la 1,25 lei per kilowatt/oră. Pentru cei conectați la rețelele de înaltă tensiune tariful va scădea până la 1,14 lei.

Noile tarife vor intra în vigoare la 1 ianuarie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
februarie, ieftinire, energie electrică
Tematic
Foto: Un șofer a lăsat 700 de familii din Hâncești fără curent


Загрузка...