Serviciul Fiscal

Fiscul: La Bugetul public au ajuns mai mulți bani decât în 2019

60
Încasările Fiscului la Bugetul public național nu s-au diminuat față de 2019. Dimpotrivă, au fost în creștere cu aproape 500 de milioane de lei, faptul datorându-se în principal acumulărilor mai mari la Bugetul asigurărilor sociale.

CHIȘINĂU, 3 nov – Sputnik. Peste 32,5 miliarde de lei au fost încasate de Serviciul Fiscal de Stat în 10 luni ale anului curent.

Aceste acumulări reflectă o creștere cu peste 489,2 milioane de lei sau cu 1,5 % în raport cu ianuarie-octombrie 2019, precizează, într-un comunicat, Serviciul Fiscal de Stat (SFS).

Cel mai mult au crescut acumulările la Bugetul asigurărilor sociale de stat -  au fost cu 667,4 de milioane de lei mai mari decât în 2019. La Bugetul de stat acumulările însă au fost în descreștere cu 3%, echivalentul a 430 de milioane de lei.

SFS oferă detalii despre acumulările de bani pe componentele Bugetului public național.

Astfel, la Bugetul de stat, în 10 luni ale anului 2020, s-au încasat 13,7 miliarde de lei - cu peste 430 de milioane de lei mai puțin comparativ cu ianuarie-octombrie 2019 (o diminuare de 3 %). 

La Bugetele locale s-au înregistrat încasări în sumă de 3,4 miliarde lei, ceea ce reprezintă cu 181,4 milioane de lei mai mult comparativ cu perioada corespunzătoare a anului 2019 (în creștere cu 5,6 %).

La Bugetul asigurărilor sociale de stat, în același interval, s-au încasat 11,5 miliarde de lei - cu 667,4 de milioane de lei mai mult comparativ cu perioada corespunzătoare a anului 2019 (o creștere de 6,1 %).     

La Fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală s-au acumulat 3,9 miliarde de lei - cu 70,7 milioane de lei mai mult, în comparație cu ianuarie-octombrie 2019 (creștere cu 1,9 %).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
Bugetul RM, Fisc
Tematic
Statul vrea să-ți dea bani și tu nici nu știi: Cât de simplu este să verifici acest lucru
Peste o sută de agenți economici obțineau venituri ilicite – iată ce a constatat Fiscul
„Matricea COVID – 19” a fost analizată la Guvern
Guvern

Guvernul s-a întrunit în prima ședință din 2021: Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

8
(reînnoit 15:11 20.01.2021)
Miniștrii în frunte cu premierul interimar Aureliu Ciocoi, s-au întrunit în prima ședință a Guvernului din acest an. Membrii Guvernului urmează să examineze zece proiecte de legi.

CHIȘINĂU 20 ian - Sputnik. Miniștrii s-au întrunit în ședință după o pauză de aproape o lună pentru a discuta zece proiecte de legi care sunt pe ordinea de zi. Ședința este condusă pentru prima dată de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi. 

La ședință sunt prezenți și trei secretari de stat ai ministerelor conduse anterior de Serghei Pușcuța, Viorica Dumbrăveanu și Anatol Usatîi, care au decis să plece din funcție odată cu fostul premier Ion Chicu. Deși, președintele Maia Sandu nu a semnat decretul de demisie a celor trei miniștri, ministerele sunt administrate de secretarii de stat desemnați de șeful statului. 

Miniștrii urmează să examineze zece proiecte. Pe ordinea de zi se regăsește un proiect privind acordarea Bursei de excelență a Guvernului şi a Bursei pe domenii științifice pentru studenții-doctoranzi, pentru anul 2021. Un alt proiect ține de aprobarea Regulamentului cu privire la controlul rezervelor de stat şi de mobilizare, aprobarea Regulamentului cu privire la modul de ținere a Registrului electronic al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, dar și modificarea Regulamentului privind casarea bunurilor uzate, raportate la mijloacele fixe. 

Amintim că ultima ședință a Guvernului a avut loc în data de 22 decembrie, anul 2020. 

Ion Chicu a anunțat demisia echipei sale guvernamentale în data de 23 decembrie și a spus că nu va exercita interimatul funcției după 31 decembrie. În ultima zi a mandatului, Chicu, împreună cu cei trei miniștri care au refuzat să dețină interimatul, au susținut o conferință de presă în care au făcut bilanțul activității sale. În aceiași zi, președintele Maia Sandu l-a numit pe Aureliu Ciocoi în funcția de prim-ministru interimar al Republicii Moldova. 

Astfel, în prezent secretarul de stat Tatiana Ivanicichina asigură șefia Ministerului de Finanțe, Mihail Lupașcu a preluat conducerea Ministerului de Economiei, iar secretarul de stat Tatiana Zatîc - al Ministerului Sănătății.

Anterior, Guvernul în exercițiu, condus de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, a avut tentative de a se întruni în ședințe, dar acestea au eșuat. Posibilitatea organizării ședințelor a fost examinată de miniștri, care au ajuns la concluzia că o ședință la Guvern, în situația actuală a Republicii Moldova, ar putea avea loc doar după pronunțarea Curții Constituționale privind sesizarea depusă de președintele Maia Sandu, ce ține de autodizolvarea Parlamentului. Luni, 18 ianuarie, Curtea Constituțională s-a pronunțat referitor la sesizarea șefului statului. Magistrații au declarat că Parlamentul nu se poate autodizolva. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
ordinea de zi, premier, miniștri, ședință, Guvern


Загрузка...
Vitali Ignatiev

Diferendul transnistrean: Prima ședință în formatul „5+2” din acest an

41
Prima ședință în formatul „5+2” din acest an s-a desfășurat în format de videoconferință la sediile misiunilor OSCE din Chișinău și Tiraspol.

CHIȘINĂU, 20 ian - Sputnik. La ședință au participat viceprim-ministrul pentru Reintegrare Olga Cebotari și reprezentantul Tiraspolului în procesul de negociere Vitali Ignatiev. Au asistat și reprezentanții celorlalți de participanți din cadrul formatului „5+2”.

Negocierile au fost reluate după o pauză de aproximativ șase luni. La ședință s-a discutat despre menținerea unui „dialog constructiv în vederea impulsionării procesului de negocieri și a determinării direcțiilor prioritare de activitate pentru perioada apropiată”.

„Discuțiile s-au focusat mai apoi pe evoluțiile înregistrate în realizarea angajamentelor convenite în așa-numitul pachet Berlin+, fiind punctată situația în prezent, problemele existente, pozițiile părților și acțiunile necesare de întreprins în viitor întru a implementa plenar deciziile protocolare semnate în perioada anilor 2017-2018 (podul dintre satele Gura Bâcului și Bâcioc, buna funcționare a școlilor cu predare în grafie latină, terenurile agricole din raionul Dubăsari, apostilarea diplomelor de model neutru, documentarea autovehiculelor cu plăci neutre, telecomunicațiile)”, se menționează într-un comunicat de presă emis de Guvern. 

De asemenea, părțile au vorbit despre soluționarea problemei liberei circulații și respectarea cerințelor procesuale în gestionarea dosarelor care au tangență cu activitatea organelor de drept.

Reprezentanții politici au stabilit că vor menține un dialog permanent pentru a atinge „rezultate tangibile” în procesul de soluționare a diferendului transnistrean.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
formatul „5+2", întrevedere, reglementare, Transnistria
Tematic
Maia Sandu a vorbit iar despre relația cu Rusia: Declarații despre Transnistria


Загрузка...