Președinția RM

Secțiile de vot de peste hotare sunt pregătite de alegeri

61
Toate cele 139 de secții de vot din străinătate sunt pregătite pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Cetățenii moldoveni au posibilitatea să-și exercite dreptul de vot în pofida înăspririi restricțiilor impuse în unele țări din cauza pandemiei.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Buletinele de vot au ajuns în toate cele 139 de secții de votare care vor fi deschise pentru alegerile președintelui Republicii Moldova în străinătate și toate acestea vor fi operaționale.

În pofida înăspririi restricțiilor impuse în unele țări din cauza pandemiei de COVID-19, precum Spania, Italia, Franța, Irlanda, Germania, Suedia, cetățenii moldoveni aflați peste hotare vor avea posibilitatea să-și exercite dreptul de vot.

Declarații în acest sens au făcut astăzi, într-o conferință de presă comună, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Oleg Țulea, și președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.

„Eu mă bucur să anunț că toate statele au reacționat pozitiv și au agreat deschiderea secțiilor de votare: 139 la număr, așa cum a fost stipulat și în decizia CEC. În paralel, fiind evident cu siguranță că am fost solicitați, rugați și impuși să respectăm normele sanitare care sunt impuse de către aceste state”, a spus Oleg Țulea.

Ministrul a informat că MAEIE a delegat președinți în componența majorității birourilor electorale din rândul personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare. De asemenea, ministrul de Externe a menționat că „conform practicii scrutinelor anterioare, diaspora este implicată masiv în componența birourilor electorale ale secțiilor de votare”.

„Totodată, am delegat un număr de doar patru  diplomați din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, dintre care o persoană a fost deplasată în Franța și trei în România. (...) În premieră, 27 de președinți de birouri sunt desemnați din rândul cetățenilor Republicii Moldova care au reședință temporară sau permanentă în străinătate: 10 în Italia, 8 în Rusia, 3 în Marea Britanie, 2 în SUA, 2 în Canada, și câte unul în Irlanda și Germania”, a adăugat Oleg Țulea.

La conferința de presă, președintele CEC, Dorin Cimili, a anunțat că secția de votare din Baku va avea un program de activitate cu trei ore mai scurt decât restul secțiilor, din cauza restricțiilor de circulație introduse în capitala azeră prin legea marțială - va fi deschisă între orele 07:00 și 18:00. Dorin Cmili a precizat că în orașul Baku este interzisă aflarea cetățenilor pe străzi fără permise speciale între orele 21:00 și 07:00.

Cele mai multe secții de votare din străinătate vor fi deschise în Italia, Federația Rusă, România și SUA. Secțiile de votare vor activa între orele 7:00 și 21:00.

În aceeași conferință de presă, au avut intervenții video prin internet, mai mulți ambasadori. Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, a precizat că în Federația Rusă vor fi deschise 17 secții de votare pe 1 noiembrie.

Patru secții vor fi deschise în orașul Moscova, patru în regiunea Moscova, trei în Sankt-Petersburg și câte o secție de votare în orașele Surgut, Soci, Tula, Lipețk, Kostroma, Kursk.

În Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși 3.287.140 de cetățeni cu drept de vot, potrivit CEC. Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 vor fi monitorizate de 1.887 de observatori naţionali și 310 observatori internaţionali. 

Pentru cele 2.143 de secțiile de vot de pe teritoriul Republicii Moldova au fost tipărite aproape 3 milioane de buletine de vot (2.934.017). Pentru secțiile de peste hotare au fost tipărite 556 de mii de buletine de vot.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
peste hotare, alegeri, vot
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020 (338)
Tematic
Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de vot din Italia
Moldovenii din Franța la prezidențiale – cu formular de la Ambasadă
Cum votează moldovenii din Spania la alegerile prezidențiale
Votul de acasă și supravegherea video - precizările CEC
Iurie Pânzaru

Intoxicațiile cu ciuperci: Consecințele pot fi fatale

20
(reînnoit 21:18 30.11.2020)
Crește numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci. Doar în decurs de o săptămână, peste 20 de persoane au ajuns în stare gravă la spital după ce au consumat acest produs.
Intoxicațiile cu ciuperci: Consecințele pot fi fatale

De la începutul anului curent Agenția Națională pentru Sănătate Publică a înregistrat 190 de cazuri de intoxicare cu ciperci, fiind afectate 270 de persoane. Doar în perioada 16-25 noiembrie au fost semnalate 23 de cazuri cu afectarea a 62 de persoane, dintre care 11 copii, iar patru oameni au murit. Despre acest lucru a anunțat șeful Direcției Protecția Sănătății Publice din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Iurie Pânzaru.

Potrivit lui, cele mai multe cazuri se înregistrează în raioanele Orhei, Telenești, Florești, Nisporeni – regiunile situate în preajma suprafețelor împădurite.

"Sunt foarte mutle cazuri când părinții merg la cules ciuperci cu copiii. Odată cu venirea ploilor ambundente a început să crească vertiginos numărul de cazuri. De exemplu, într-o singură familie din raionul Orhei s-au intoxicat 7 persoane, la Telenești cinci membri ai unei familii și șirul continuă", a semnalat Iurie Pânzaru.

Pentru a evita intoxicarea cu ciuperci, specialistul a venit cu recomandarea ca acestea să fie procurate doar din locuri autorizate și nu de pe marginea drumurilor.

Totodată, ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma rampelor de gunoi sunt toxice.

"Acestea absorb toate substanțele murdare și toxice, care mai apoi nimeresc în organism, iar consecinețe pot fi fatale", a subliniat interlocutorul.

De mențioant este că ANSP atenționează că ciupercile sunt interzise în alimentația copiilor. La fel, nu este recomandat ca bucatele din ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 ore. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

20
Tagurile:
ANSP, intoxicație, ciuperci
Tematic
Sezonul otrăvirilor cu ciuperci: Specialiștii bat alarma


Загрузка...
poliță de asigurare

Cât va costa polița de asigurare medicală în anul 2021

98
În anul următor, polița de asigurare medicală va putea fi cumpărată cu 4 056 de lei. Prețul rămâne același pentru al șaptelea an consecutiv. Guvernul a aprobat bugetul fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2021.

CHIȘINĂU 30 nov - Spunik. Prețul primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în 2021 va rămâne neschimbat și va constitui 4 056 de lei, potrivit proiectului Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2021, aprobat astăzi de Guvern.

Premierul Ion Chicu
© Photo : Guvernul Republicii Moldova
Costul acesteia rămâne același începând cu anul 2014.

Cetățenii vor putea beneficia de unele reduceri până la 31 martie inclusiv. Astfel, persoanele care se asigură în mod individual vor beneficia de reduceri în mărime de 50%, 60% sau 75% din valoarea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, în funcție de categoria beneficiarului.

În proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentrul anul 2021 sunt prevăzute venituri în sumă de peste 11,1 miliarde de lei. Comparativ cu suma aprobată pentru anul 2020 este prognozată majorarea veniturilor cu peste două miliarde de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
GUVERN, asigurare medicală, asigurare


Загрузка...

Spital mobil în Stepanakert: A fost amenajat de armata rusă

0
(reînnoit 22:23 30.11.2020)
Ministerul Apărării al Rusiei a amenajat un spital mobil în Nagorno-Karabakh, relatează corespondentul RIA Novosti.

Spitalul este dotat cu unități de terapie intensivă, de diagnostic funcțional și de laborator, o sală de operații, un cabinet stomatologic și un cabinet oftalmologic. Există aparate pentru ventilare artificială, aparate cu ultrasunete și raze X.

Calea spre pace: Cum Rusia ajută locuitorii din Nagorno-Karabah
© Video : Ruptly / Минобороны России / МЧС России

Trupele ruse de menținere a păcii sunt staționate în Nagorno-Karabakh în conformitate cu un acord semnat pe 10 noiembrie de liderii Rusiei, Azerbaidjanului și Armeniei. Acesta prevede încetarea completă a ostilităților care au durat până pe 27 septembrie. Armenia ar trebui, de asemenea, să întoarcă regiunile Kelbajar, Lachin și Aghdam Azerbaidjanului.

La Baku, acordul a fost numit capitularea Erevanului. Președintele Ilham Aliyev a subliniat că documentul este cel mai benefic pentru Azerbaidjan: acum, potrivit acestuia, etapa militară a fost încheiată și este posibil să se treacă la probleme de ordin politic.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinian a recunoscut că decizia privind pacea a fost una dificilă, dar i-a permis să salveze ceea ce Karabahul ar fi pierdut. După aceea, au început proteste în Erevan, în care a fost cerută demisia prim-ministrului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Un militar rus asamblează echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert. Primele unități ale tehnicii medicale speciale din districtul militar estic au ajuns în capitala Nagorno-Karabakh, Stepanakert, pentru a oferi asistență populației locale.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși descarcă echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert. Primele unități au ajuns în capitala Nagorno-Karabakh, Stepanakert, pentru a oferi asistență populației locale.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși instalează echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Un militar rus fixează o copertină pe un modul cadru pe teritoriul spitalului mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși instalează echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși instalează un modul cadru pe teritoriul spitalului mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militari ruși pe teritoriul spitalului mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși descarcă echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert. Primele unități au ajuns în capitala Nagorno-Karabakh, Stepanakert, pentru a oferi asistență populației locale.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Un militar rus instalează echipamente în cadrul spitalului mobil de lângă Stepanakert.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militar rus pe teritoriul spitalului mobil de câmp lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși instalează echipamente medicale la spitalul mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militar rus descarcă echipamente medicale la spitalul mobil de lângă Stepanakert

Tagurile:
spital, Karabah
Тема:
Situaţia în Nagorno-Karabah
Tematic
Turcomanii sirieni în Karabah: veniți la război sau o mare populare?


Загрузка...