CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. Doi oameni au murit, iar 64 au ajuns la spital intoxicați după ce au consumat ciuperci.
Datele sunt prezentate de Agenția Națională de Sănătate Publică și cuprind perioada ianuarie – octombrie. Potrivit informațiilor, din numărul total de cazuri de intoxicație, cele mai multe, 44 la număr, s-au înregistrat de la debutul ploilor din 1 octombrie până la data de 22 octombrie.
Printre cele 44 de persoane care au avut de suferit în urma consumului de ciuperci sunt zece copii și tineri până la 18 ani. Cele mai multe cazuri de intoxicații cu ciuperci au fost înregistrate în raioanele Orhei, Rezina, Edineț, Călărași, Criuleni, Florești.
Simptomele intoxicației cu ciuperci
Potrivit specialiștilor, intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgență medicală atât la maturi, cât şi la copii şi rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi iniţierea tratamentului pot salva viața bolnavului. Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ peste două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greaţă, vomă, diaree, transpiraţia excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Peste șase ore pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă pierderi de cunoștință, halucinaţii și chiar comă. Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie.Ce facem în caz de intoxicaţie
În cazul în care cunoaștem un caz de intoxicație, în primul rând, apelăm la număru unic 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicaţiei. Până la sosirea echipajului medical trebuie să ajutăm persoana intoxicată să bea cât mai multă apă, cel puțin 2 – 3 litri. Poate fi și alte lichide, cum ar fi lapte, ceai, cafea, compot, suc. Acestea trebuie să fie reci. Se interzice efectuarea activităţii fizice înainte de spălarea stomacului și se recomandă statul în pat.
Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, șeful Direcției Protecția Sănătății Publice din cadrul ANSP, Iurie Pânzaru, a explicat la ce aspecte trebuie să atragă atenția consumatorii atunci când aleg ciupercile.
„Specialiștii ANSP vin către cetățeni cu un apel ca să procure ciuperci din locuri autorizate și să le gătească atunci când sunt proaspătă, însă în niciun caz să nu le consume în stare crudă. Ciupercile cu viermi sau bătrâne nu trebuie să fie consumate deoarece anume ele acumulează cele mai mari bacterii. Să evite procurarea ciupercilor de pe marginea drumurilor unde populația se ocupă cu așa timp de afaceri. Este suficient ca doar o ciupercă să fie necomestibilă și toată mâncarea prezintă pericol”, a precizat Iurie Pânzaru. Specialistul mai spune că dacă oamenii insistă totuși să strângă singuri ciuperci din pădure, să consulte cărțile specializate ca să verifice dacă sunt comestibile. La fel, o atenție sporită trebuie să atragă și gospodinele care fac conserve din ciuperci.
ATENŢIE! Nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creştere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Salvatorii au găsit corpul neînsuflețit al unui bărbat de sub dărâmăturile casei de locuit din Sângerei care s-a prăbușit în urma unei explozii marți seara, 26 ianuarie.
„La ora 19:30, în urma lucrărilor de căutare sub dărâmăturile clădirii ruinate de explozia produsă într-o casă de locuit din Sângerei, salvatorii au depistat cadavrul unui bărbat în vârstă de 63 de ani, care a fost dat dispărut după deflagrație. Pompierii întreprind măsuri de deblocare pentru recuperarea corpului neînsuflețit”, a anunțat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Alte două persoane, o femeie de 61 de ani și un bărbat de 68 de ani au fost salvate de angajații IGSU.
Ei au fost scoși în stare conștientă de sub dărâmături și preluați de serviciul medical de urgență.
La fața locului, pentru lichidarea consecințelor deflagrației, sunt implicați 35 de salvatori și pompieri cu 10 unități de tehnică.
Salvatorii verifică dacă sub ruine nu sunt și alți oameni. Circumstanțele cazului urmează a fi stabilite și încă nu s-a anunțat motivul exploziei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Agenţia „Moldsilva” s-a autosesizat în urma unor secvenţe video difuzate pe rețelele de socializare și a început o anchetă de serviciu la Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului”.
În cadrul unei şedinţe operative, „Moldsilva” a stabilit un plan de acţiuni pentru elucidarea tuturor circumstanţelor, potrivit unui comunicat de presă al instituției.
De asemenea, s-a decis formarea a două grupuri de lucru cu implicarea specialiştilor din cadrul aparatului central al „Moldsilva”.
Primul grup va activa, nemijlocit, pentru verificarea situaţiei la Cantonul de pază nr. 12 - locul de unde proveneau imaginile video cu masa lemnoasă stocată.
Al doilea grup va fi implicat la verificarea situaţiei în alte parchete ale Rezervaţiei Naturale „Plaiul Fagului”.
„Moldsilva” a informat că rezultatele acestor anchete de serviciu vor fi făcute publice la finalizarea lor.
Rezervația științifică „Plaiul Fagului” este amplasată în raionul Ungheni, în apropiere de satul Rădenii Vechi. Rezervația a fost fondată în 1992 și are o suprafață de 5642 de hectare. Cele mai răspândite specii de arbori din rezervație sunt: gorunul – ocupă circa 31 % din suprafața împădurită, frasinul - cca 21 %, carpenul – cca 19 %.
Fagul are o pondere de numai 5% pe teritoriul împădurit al rezervației, dar anume aici este cel mai răspândit, comparativ cu restul țării.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden, au convenit în cadrul unei discuții telefonice asupra prelungirii tratatului New Start, anunță serviciul de presă al Kremlinului.
Președinții și-au exprimat satisfacția în legătură cu schimbul de note diplomatice realizat astăzi în privința prelungirii Tratatului cu privire la armelor ofensive strategice, menționează Kremlinul.
“În următoarele zile, părțile vor încheia toate procedurile necesare pentru a asigura funcționarea în continuare a acestui mecanism internațional pentru reducerea reciprocă a arsenalelor rachetelor nucleare”, este menționat în comunicatul administrației prezidențiale ruse.
Administrația fostului președinte SUA Donald Trump a considerat că tratatul, în forma lui actuală, nu corespunde intereselor Washingtonului. Casa Albă a insistat pe elaborarea unui nou acord cu implicarea Chinei sau prelungirea tratatului, însă cu condiții suplimentare. Moscova a propus prelungirea tratatului fără niciun fel de condiții cu înghețarea arsenalelor nucleare existente, însă Trump a respins această inițiativă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova