Testare la coronavirus

Epidemiolog: Virusul nu a cedat - mai puțini fac testul

185
(reînnoit 19:11 23.10.2020)
Pandemia de coronavirus nu este depășită, iar faptul că în ultimele zile au fost confirmate mai puține cazuri de infectare nu înseamnă că virusul dispare. Specialiștii susțin că, de fapt, puțini oameni fac testele la COVID-19, motivând că au o simplă viroză.

CHIȘINĂU, 23 oct - Sputnik. Numărul cazurilor confirmate zilnic cu virusul COVID-19 în această săptămână nu a depășit recordurile din săptămâinile trecute și chiar au fost mai puține decât ne-am fi așteptat pentru această perioadă considerată una a virozelor.

Am analizat situația cu specialistul în sănătate publică Ala Tocarciuc. Specialistul a explicat pentru Sputnik Moldova că aceste date nu trebuie să ne facă să gândim că pandemia s-a diminuat sau că virusul dispare. 

"Sunt foarte mulți factori care influențează aceste cifre din țara noastră, dar avem doi de bază: 1 a crescut numărul virozele și oamenii când fac testul la COVID-19 le arată negativ și 2: Nu toți bolnavii infectați cu coronavirus fac testul. Țara noastră este poziționată în emisfera nordică și dacă privim tendințele din alte țări care sunt cu noi într-o emisferă vedem că au o creștere semnificativă a numărul cazurilor confirmate zilnic de COVID-19, ceea ce ne spune ca virusul nu a cedat, iar oamenii continuă să se infecteze", a explicat Ala Tocarciuc.

Ala Tocarciuc
© Sputnik / Mihai Caraus
Ala Tocarciuc

Specialistul a explicat că în perioada rece a anului, oamenii au început să petreacă mai mult timp în încăperi, iar răspândirea infecțiilor respiratorii acute sezoniere sunt mai răspândite. 

Ala Tocarciuc spune că persoanele care au viroze îi influențează pe cei care sunt infectați cu coronavirus să nu facă testul, motivând că și ei la fel ar putea să aibă o simplă răceală. 

"De fapt, nu ar fi bine să ne conducem după cifrele care ne sunt prezentate zilnic de Ministerul Sănătății. Și nu pentru că ar fi greșite, dar nu conțin tabloul real. Ar fi indicat să se expună și medicii de familie, pentru că o bună parte din oameni sună direct medicul de familie fără să facă testul. Mai mult, dacă un membru al familie a fost confirmat pozitiv, ceilalți membri stau în izolare și nu dau testul la coronavirus pentru că asta presupune bani, dacă nu au simptome. Așa că unii dintre ei ar putea să treacă peste infecție acasă, ușor și nici să nu apară în statistica zilnică. Noi avem foarte multe cazuri care nu au fost reportate. Astfel de fenomene sunt și în alte țări, Republica Moldova nu face excepție", a menționat expertul în sănătate publică. 

Specialistul mai spune că prognozele la capitolul infectare cu coronavirus nu sunt din cele mai bune, iar atunci când analizăm situația trebuie să comparăm datele inclusiv cu cele raportate în alte state. Ala Tocarciuc susține că pandemia ar putea să aibă consecințe grave nu doare pentru cetățenii de rând, ci mai cu seamă pentru întreg sistemul medical, care și așa este într-o luptă continuă în ultimele opt luni.

"Statistica ne arată că 20 la sută din bolnavii infectați cu virusul COVID-19 ajung la spital, iar, din numărul total de cazuri 5%, din pacienți au forme grave. La noi e demonstrat că, dacă ajungem la 100 de mii de cazuri, atunci 5 mii de pacienți vor fi în stare gravă. În aceste condiții, nu știu dacă avem atâtea paturi în spitale. În acest context, ar trebui să fim solidari și să respectăm toate măsurile de protecție ca să ne protejăm pe noi și pe cei apropiați", a menționat Ala Tocarciuc.

Recent, și directorul Asociației Medicale Teritoriale AMT Buiucani, Liliana Iașan, a declarat în studioul Spuntik Moldova că unele persoane ascund faptul că au contactat cu persoanele testate pozitiv cu COVID-19 din frica că nu vor putea ieși la serviciu.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин
"Mulți angajați din câmpul muncii au frică că dacă au interacționat cu o persoană cu COVID vor avea probleme la muncă. Aceștia însă trebuie să știe că în acest caz, medicii de familie le deschid pentru 14 zile un concediu medical de carantină", a precizat Liliana Iașan.

În total, 7 765 de persoane sunt în tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19, iar 25 216 sunt sub supraveghere acasă. În prezent, 795 pacienți sunt în stare gravă, dintre care 42de bolnavi sunt conectați la aparate de respirație asistată, 1 342 – stare de gravitate medie, iar ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare. Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 69 568. În total, 50 422 de persoane au fost tratate de COVID-19, iar 1 641 au murit. Până acum, 45 de lucrători medicali au decedat din cauza complicațiilor provocate de coronavirus. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

185
Tagurile:
Virus, Medicină, medici, COVID-19
Tematic
Medic: Oamenii ascund că au contactat cu persoanele ce au COVID
Dodon face dezvăluiri: De câte ori a dat testul la COVID-19

Moș Crăciun în mască anti-gaz: Cum rezistă actorii în vreme de pandemie

17
(reînnoit 15:45 29.11.2020)
Moș Crăciun în mască anti-gaz: În preajma Anului Nou, actorii caută modalități originale de a-și păstra profesia pe timp de pandemie.

Un Moș Crăciun din Celiabinsk a povestit despre modul în care iese din situație când felicitările tradiționale și matineele sunt interzise din cauza coronavirusului.

Un actor cu 20 de ani de experiență, Dmitri Varfolomeev, este acum nevoit să lucreze pe un taxi. El spune că anterior, pe această vreme, avea deja planificate toate activitățile, însă în acest an situația este total diferită.

"De obicei, până la începutul lunii noiembrie aveam programul (pentru sărbătorile de Anul Nou) pregătit. Am vorbit cu toată lumea, am discutat despre toate, am făcut totul, chiar am repetat câteva piese cu profesorii, cu copiii, dar fără mine", spune Varfolomeev.

Restricțiile legate de coronavirus în regiunea Celiabinsk au fost prelungite până pe 27 decembrie. Nu vor fi artiști sau părinți la matineele din grădinițe. Potrivit viceguvernatorului  regiunii, Irina Geht, autoritățile nu intenționează să închidă cinematografele și centrele comerciale. Cu toate acestea, dacă situația continuă să se înrăutățească, vor fi impuse restricții totale asupra evenimentelor de masă în regiune.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
Rusia, pandemie, Moș Crăciun


Загрузка...
Vaccinul Sputnik V

În ce condiții ar putea ajunge în Italia vaccinul rusesc Sputnik V

58
Italia va putea să demareze negocieri cu Rusia pentru procurarea Sputnik V doar după ce preparatul va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor, a declarat ambasadorul italian la Moscova.

BUCUREȘTI, 29 nov – Sputnik. Italia va putea demara negocieri cu Rusia pentru procurarea vaccinului „Sputnik V” doar după ce acesta va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), a declarat pentru agenția RIA Novosti, ambasadorul republicii italiene la Moscova, Pasquale Terracciano, în timpul festivităților de deschidere a patinoarului din Piața Roșie.

“Vaccinul trebuie să fie certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor. Dacă Institutul Gamalei a demarat discuțiile pe acest subiect cu Agenția, dacă a expediat informații despre vaccinul rusesc, atunci Agenția îl va autoriza, îl va certifica, adică va fi unul dintre vaccinele accesibile”, a spus ambasadorul.

“Suntem obligați să respectăm această procedură prin intermediul EMA. Nu putem decide “vreau asta, vrea altceva”, doar prin intermediul EMA. Abia apoi vom putea demara negocieri pe acest subiect”, a menționat diplomatul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
Italia, Vaccinul Sputnik V, Rusia, vaccin
Tematic
Coronavirusul a afectat summitul G20. Dar Occidentul nu va tolera vaccinul rusesc
Rusia livrează vaccinul Sputnik V țărilor africane


Загрузка...