Ajutor din partea Republicii Tatarstan pentru Spitalul din Ceadîr Lunga

Federația Rusă a donat echipamente medicale Găgăuziei

57
Spitalul raional Ceadîr-Lunga a primit echipamente medicale performante din partea Republicii Tatarstan, care este subiect al Federației Ruse.

CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Echipamentele medicale valorează 8 milioane de ruble rusești - aproximativ 1,7 milioane de lei moldovenești. Donația include un videogastroscop și un videocolonoscop, precum și alte aparate performante. 

La evenimentul de înmânare a participat ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov. Diplomatul a remarcat că odată cu apariția și răspândirea coronavirusului alte probleme de sănătate nu au dispărut. 

„În pofida pandemiei coronavirusului, legăturile frățești ruso-moldovenești nu au devenit mai slabe. Echipamentul care a ajuns în Găgăuzia din Tatarstan a ajuns anume în mâinile potrivite. Vă doresc sănătate, să aveți cât mai puțini pacienți. De asemenea, sper colaboralea bilaterală între Găgăuzia și Rusia sau subiectele Federației să continue”, a declarat Oleg Vasnețov.

Bașcanul Găgăuziei a menționat că timp de mai bine de 10 ani spitalul din Ceadîr-Lunga a avut nevoie de echipamente profesionale pentru efectuarea operațiilor laparoscopice. Irina Vlah a mulțumit Republicii Tatarstan că a reacționat operativ la rugămintea autorităților găgăuze. 

„Mulțumesc pentru ajutor, susținere. Vom continua colabotrarea și sunt sigură că asta va aduce beneficii atât locuitorilor Găgăuziei, cât și celor ai Rusiei”, a spus Irin Vlah. 

Ajutor din partea Republicii Tatarstan pentru Spitalul din Ceadîr Lunga
Ajutor din partea Republicii Tatarstan pentru Spitalul din Ceadîr Lunga

La rândul său, reprezentantul Rossotrudnicestvo Timur Kiribov a menționat importanța colaborării între Rusia și Moldova. 

„Vreau să menționez că colaborarea la nivel de regiuni este foarte importantă. Pentru noi este plăcut că Rossotrudnicestvo este o platformă de legătură în acest sens. Desigur, coronavirusul este o problemă, dar nu trebuie să uităm și de alte problem de sănătate. Sper că acest echipament donat de Republica Tatarstan va fi util”, a spus Kiribov.

Acum, locuitorii autonomiei nu vor mai fi nevoiți să meargă la Chișinău pentru a beneficia de ajutor medical calificat. 

Chirurgii din Ceadîr-Lunga vor putea efectua consultații și operații laparoscopice gratuite tuturor celor care vor avea nevoie. 

Directorul instituției medicale, Natalia Popazoglo, a remarcat că spitalul nu și-ar fi permis să cumpere astfel de echipamente din resurse proprii. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
Găgăuzia, donație, Federația Rusă
Tematic
O navă a Forțelor Aerospațiale din Rusia a adus în Moldova ajutor umanitar din China
Accident, zăpadă, iarnă

Foto Nici nu a început bine iarna, iată ce se întâmplă pe drumuri

71
(reînnoit 13:52 01.12.2020)
Prima zi de iarnă i-a prins pe unii șoferi nepregătiți de noile condiții meteo în care sunt obligați să se deplaseze. Din cauza zăpezii, unele mașini au derapat de pe acostament chiar la primele ore ale acestei dimineți.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Poliția de Frontieră în avertizează pe șoferii care merg în străinătate ca, înainte de a porni la drum, să se informeze despre starea vremii atât din țară, cât și din statul în care au planificat sejurul.

La fel, să se verifice și să se echipeze în conformitate cu condițiile meteo mijlocul de transport, dar și să țină cont de îndrumările și avertizările altor instituții de resort.

Secția Relații Publice a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al MAI anunță într-un comunicat de presă că astăzi, la ora 06:40, polițiștii de frontieră din Direcția regională EST aflați în misiuni de serviciu au dat o mână de ajutor unor persoane, mașina cărora a derapat și s-a blocat pe marginea șoselei R-31.

În același timp, oamenii legi irecomandă:

Deplasarea în traficul rutier cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor;

Echiparea maşinilor cu pneuri corespunzătoare şi folosirea preponderentă a frânei de motor;

Păstrarea distanţei suficiente între vehicule, pentru a putea opri maşina în siguranţă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
accidente, polei, zăpadă, iarnă


Загрузка...
În nordul republicii a nins în prima zi de iarnă

Geruri năprasnice ne așteaptă în a doua zi de iarnă

530
(reînnoit 13:33 01.12.2020)
Iarna își intră în drepturi chiar din primele zile ale lui decembrie. Pentru mâine sunt prognozate minime de până la -7 grade Celsius. Totuși, precipitații puternice nu se așteaptă în următoarele zile. 

Satul Listvianka pe malul lacului Baikal din regiunea Irkutsk
© Sputnik / Kirill Shipitsin
CHIȘINĂU 1 dec - Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru miercuri, 2 decembrie, temperaturi de până la -7 grade noaptea, iar ziua până la +5. Vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică ridicată. Vântul va sufla slab. Cerul va fi predominat noros, iar noaptea ar putea să cadă câțiva fulgi. Izolat pe drumuri se va forma ghețuș. 

Noaptea, temperatura minimă a aerului va oscila între -2..-7°C. În raioanele de nord se așteaptă între -4..-7°C. În raioanele centrale se vor înregistra -3..-6°C, iar în cele de sud vor fi -2..-5°C. În Capitală se așteaptă pe timp de noapte -2..-4°C.

Iar pe timp de zi temperatura aerului ziua va oscila între 0..+5°С. În raioanele de nord se așteaptă 0..+3°С, în raioanele centrale +1..+4°С, la sud vor fi +2..+5°С, iar în Capitală +2..+4°С.

În data de 3 decembrie se prognozează aceleași temperaturi, iar precipitații nu se așteaptă. Totuși, joi vremea se încălzește treptat. Astfel, în weekend se anunță maxime de +12 grade Celsius. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

530
Tagurile:
SHS, prognoză, meteo


Загрузка...

Emisiunea „Contrapunct”. Invitat: Ala Darovannaia

0
(reînnoit 12:29 01.12.2020)
Invitatul emisiunii „Contrapunct” este deputatul Ala Darovannaia. Parlamentul a examinat mai multe proiecte sociale. Deputații urmează să discute și proiectul Bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor.

Parlamentul a adoptat recent mai multe initiative legislative cu caracter social. Deputații urmează să examineze și pachetul de legi privind bugetele pentru anul viitor. Care vor fi politicile statului în ceea ce privește protecția socială a cetățenilor. La telefon discutăm cu deputatul Liviu Vovc.

0


Загрузка...