Artur Cerari

Necazul baronului Cerari: Romii pleacă din Moldova

902
(reînnoit 14:13 20.10.2020)
Baronul tuturor romilor din Moldova, Artur Cerari, care este și cavalerul Ordinului de Onoare, a enumerat care sunt problemele care îi determină pe reprezentații acestei minorități naționale să părăsească țara noastră.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. În acest moment, cam 90 la sută din romii care trăiau în Moldova până în 1991 sunt plecați. Iar cauzele plecării lor sunt: imposibilitatea de a se angaja la lucru, lipsa de acces la educație și la sistemul de asistență medicală, a declarat barnul romilor Atrur Cerari.

"Acum romilor le este greu. Dacă înainte familiile aveau câte 8-9 copii, acum în familiilor lor se nasc doa2-3copii. Acum mai sunt familii bogate de țigani care continue această tradiție, dar numărul lor este foarte mic", a spus Cerari în studioul Sputnik Moldova.

Numărul familiilor sărace este însă foarte mare. Baronul a adus drept exemplu o acțiune recentă desfășurată într-o școală din Soroca: procurarea rechizitelor școlare pentru elevii săraci. Acestea au fost distribuite între toți copiii ce provin din familii nevoiașe, fără a se ține cont de etnia lor. Cerari lasă să se înțeleagă că acum toți o duc greu.

Iată de ce baronul țiganilor spune că societatea moldovenească are nevoie de solidaritate, inclusiv între oamenii de diferite etnii.

"Astăzi moldovenii nu au grijă moldoveni, ucrainene de ucraineni, rușii de ruși, nu mai vorbesc de țigani. Trebuie să întărim solidaritatea dintre frați. Acum nici în Soroca, nici în Otaci nu mai sunt desfășurate nunți și cumătrii la care participă întreaga uliță. Nu mai sunt instalate corturile mari de altă dată. Mai bine de 90 la sută dintre romi au plecat, e complicat acum", a declarat Cerari.

El spune că este necesar să fie elaborată o programă de stat carte ar avea drept scop să-i ajute pe romi să rămână acasă, să nu mai plece din Republica Moldova. Este vorba de integrarea romilor în societate, de accesul la educație, la serviciile medicale. Liderul comunității rome a mai spus că este foarte important să fie popularizată cultura țiganilor. Visul lui Cerari este ca în Chișinău să fie înființat un teatru la care spectatorii ar veni să asculte muzică țigănească, să admire renumite dansuri țigănești.

Arthur Cerari este fiul celebrului baron al țiganilor Mircea Cerari. În anul 1998 baronul Mircea Cerari a murit și a fost succedat de Arthur.

Romii soroceni stau la masă.
© Sputnik / Владимир Вяткин
Vom menționa că potrivit recensământului din 2014, numărul țiganilor din Republica Moldova constituia 9 323 de oameni, ceea ce constituie 0,3% din populația țării din acel moment, care atunci a fost estimată la 2 998 235 de persoane. Asta în condițiile în care zece ani mai înainte, numărul romilor era cu 10 mii mai mare: 12 570 de oameni și femei.

Unii activiști civici care reprezintă comunitatea romă susțin că, de fapt, numărul lor ar fi mult mai mare. Și asta pentru că unii romi nu se declară romi când sunt solicitați să-și precizeze din ce grup etnic fac parte. Ei susțin că numărul real al romilor din Moldova în 2004 ar fi fost de 250 000, iar în 2014 - de 120 de mii. Dar vedem că și potrivit acestor date neoficiale numărul romilor este în accentuată descreștere.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

902
Tagurile:
Cerari, Artur Cerari, Moldova, Rom, țigan
Вячеслав Ионицэ

Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021: Cât va dura criza economică

121
(reînnoit 21:16 17.01.2021)
La sărăcia în care ne aflăm, orice creștere economică mai mică de 10% înseamnă bălăceală în continuare în glod, declară expertul economic Veaceslav Ioniță.
Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021! Cât va dura criza economică

Moldova a fost lovită dur de criza economică provocată de pandemia care face ravagii în întreaga lume. Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, economia își va reveni de pe urma crizei din 2020 abia la sfârșitul lui 2021. Și asta, deoarece orice majorare a veniturilor moldovenilor nu va șterge cu buretele sărăcia în care țara noastră se bălăcește de trei decenii.

„Anul 2021 va fi un an de recuperare, dar va fi o recuperare grea. Dacă am vorbi de o țară dezvoltată, pentru ei o creștere de unul două procente este ceva normal. Pentru Republica Moldova, la sărăcia în care ne aflăm, orice creștere mai mică de 10% asta înseamnă bălăceală în continuare în glod și titlul ”onorific” de cea mai săracă țară din Europa”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”.

Cert este că aproximativ 20% din populația țării nu a simțit criza economică cu care se confruntă majoritatea oamenilor. Veniturile acestora nu s-au micșorat în 2020, iar despre criză au auzit doar la televizor.

„Noi de fapt avem două Moldove paralele. Avem aproximativ 20% din populație care are un nivel de bunăstare destul de ridicat. În acest an, la ei și veniturile s-au ridicat, și consumul s-a menținut, oamenii și-au procurat apartamente, s-au mutat la case pe pământ sau au cumpărat autoturisme. Acest segment de oameni nu a simțit această criză. Însă în majoritatea populației această criză lovește dur”, a opinat el.

Potrivit experților Băncii Mondiale care au analizat efectele crizei asupra business-ului și a pieței muncii din țara noastră, în 2020 și-au pierdut locul de muncă aproape 70 de mii de oameni, iar nivelul șomajului a crescut până la 8%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

121
Tagurile:
PIB, criza, saracie, criza economică
Tematic
Starea economiei Moldovei pe final de 2020 – expert economic
Anatol Usatîi, realizările în economie pe parcursul anului


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo

COVID bate în retragere? Câte cazuri noi s-au înregistrat astăzi

176
(reînnoit 18:35 17.01.2021)
După raportarea altor 214 de noi infectări, bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 152 854. În ultimele 24 de ore, 5 persoane au decedat după ce s-au contaminat cu noul coronavirus.

CHIȘINĂU, 17 ian - Sputnik. Alte 214 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate pe 17 ianuarie în Republica Moldova.

Toate cazurile sunt cu transmitere locală, a precizat Ministerul Sănătății.

Cele 214 cazuri noi au fost confirmate după efectuarea a 1074 de teste, dintre care 1002 primare și 72 repetate.

Dintre cei 214 contaminați, 10 sunt lucrători medicali: medici - 3, asistenți medicali - 5, personal auxiliar - 2.

Acum, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sunt internați 2277 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 226 sunt în stare extrem de gravă (36 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 3 963 de persoane, iar 20 883 sunt sub supraveghere la domiciliu.

În ultimele 24 de ore, virusul a provocat moartea a 5 persoane. Numărul deceselor ca urmare a COVID-19 a ajuns la 3250 de cazuri.

Ministerul a anunțat că alte 481 de persoane au fost vindecate. În total, 143 150 de persoane au fost tratate de COVID-19.

Programul național de vaccinare împotriva COVID-19 ar putea începe la începutul lunii februarie. În prezent, Republica Moldova este în așteptarea primului lot de vaccinuri. Precizarea a fost făcută de prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

El a spus că încă nu se cunoaște ce vaccin va primi țara noastră, dar că nu contează care producător va livra acest vaccin. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

176
Tagurile:
COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Restricții până în martie la intrarea în Italia pentru moldoveni – precizările Ambasadei


Загрузка...