Lei moldovenești

Leul bate în retragere: Euro trece iar pragul de 20 de lei

72
(reînnoit 08:17 20.10.2020)
După ce săptămâna a început în forță pentru leul moldovenesc, apreciindu-se față de toate valutele de referință, astăzi acesta se ieftinește.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Leul pierde iarăși teren în fața valutelor de referință. Astăzi raportul leu-euro a trecut iar pragul psihologic de 20 de lei pentru un euro. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei, un euro poate fi cumpărat cu 20,06 de lei, cu 13 bani mai mult decât ieri, când euro costa 19,87 de  lei.

Ratele de schimb (curs valutar) 20.10.2020
© Photo : BNM
Ratele de schimb (curs valutar) 20.10.2020

De la 16,96 de lei cu cât a putut fi cumpărat ieri un dolar american, astăzi prețul acestuia a crescut până la 17 lei. O ușoară creștere a înregistrat și hrivna ucraineană. Aceasta poate fi cumpărată cu  0,5994 de bani. Cu trei bani s-a scumpit și leul românesc și costă 4,10 lei. Rubla rusească costă 0, 2191 de bani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

72
Tagurile:
Euro, dolar american, leul
Микрофон в студии радио Sputnik

Sunteți în căutarea unui loc de muncă? Posturi vacante în Moldova

153
(reînnoit 18:06 28.02.2021)
Important pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă! Iată câte posturi vacante sunt în Republica Moldova.
Sunteți în căutarea unui loc de muncă? Posturi vacante în Moldova

Peste șase mii de locuri de muncă sunt vacante în Republica Moldova. Aproape 70 la sută dintre acestea sunt pentru muncitorii necalificați. Datele au fost prezentate în cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei" de către șeful Serviciului de monitorizare din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Marcela Ganea.

Potrivit ei, anul trecut au fost 24 de mii de locuri vacante. În acest an, peste șase mii de locuri sunt propuse pentru șomerii din Moldova.

"70 la sută din numărul locurilor de muncă sunt pentru muncitorii necalificați, practic cele mai multe locuri sunt pentru această categorie. De exemplu, se caută lucrători în industria textilă. Avem foarte multe locuri de muncă de cusătorese, croitori, confecționeri, după care vine domeniul de transport și telecomunicații. Se caută conducători auto, taxatori, lăcătuși și specialiști în domeniul telecomunicații și electricitate", a declarat interlocutoarea.

Marcela Ganea a remarcat că pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt disponibile 1786 de locuri de muncă, constituind aproape 30% din numărul total de locuri vacante. Cele mai multe posturi se oferă în Capitală, în municipiul Bălți, în raioanele Orhei, Ungheni, Anenii Noi și Nisporeni. 

Potrivit specialistului, în ianuarie 2021 au fost înregistrați circa 3500 de șomeri noi. În total, în prezent în țara noastră sunt înregistrați oficial 26 de mii de șomeri, 49 la sută fiind femei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

153
Tagurile:
loc de muncă, șomeri
Tematic
Îi vizează pe toți angajații! Regim special de muncă pentru bugetari și cei de la privat


Загрузка...
Acces interzis - Poliția

Moarte învăluită de mister: Cadavrul unui bărbat a fost găsit într-un iaz la Hâncești

65
Cadavrul unui bărbat a fost găsit într-un iaz dintr-o gospodărie din satul Pereni, raionul Hâncești. 

CHIȘINĂU 28 feb - Sputnik. Potrivit poliției, bărbatul în vârstă de 34 de ani, din satul Pepeni, raionul Hâncești, care a fost găsit fără suflare în iaz, a plecat de acasă în data de 14 decembrie 2020 și nu s-a mai întors. Timp de mai bine de două luni poliția l-a căutat, dar duminică, 28 februarie, a fost găsit corpul lui neînsuflețit al acestuia. 

Un cadavru a fost găsit într-un bazin acvatic din Hâncești
© Photo : Inspectoratul de Poliție Hâncești
Un cadavru a fost găsit într-un bazin acvatic din Hâncești

Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului de Poliție Hâncești Cristina Vicol, în prezent se întreprind acțiuni de investigare și urmărire penală.

Corpul neînsuflețit al bărbatului urmează să fie supus expertizei medico-legale, pentru stabilirea cauzei decesului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
Poliție, raionul Hâncești, cadavru


Загрузка...
Серафим Александрович Урекян

Urechean: Sandu vrea să-și supună întreaga țară, oamenii și legile

0
Veteranul politicii moldovenești a numit periculoasă interpretarea legilor și a Constituției, pe care președintele trebuie să o respecte cu sfințenie în virtutea funcției sale.

CHIȘINĂU, 28 feb - Sputnik. Pentru o dezvoltare sistematică și durabilă a statului, pentru ca țara să avanseze, nu stagneze și să bată pasul pe loc, politicienii trebuie să respecte legile și Constituția Republicii Moldova, oferind un exemplu pentru toți ceilalți.

 Declarația a fost făcută în studioul Rasio Sputnik Moldova de către fostul primar al Chișinăului Serafim Urechean, care a comentat situația acută de criză din fruntea statului, care a început din momentul interpretării de către președintele Maia Sandu a prevederilor Legii fundamentale a țării.

„Capriciile unor elemente individuale ale puterii nu ar trebui să fie în prim-plan. Vor să împingă cetățenii republicii la limită, să-și îngroape economia. Se pare că situația critică cu pandemia nu le este suficientă, când câte 1600 de cazuri noi de infectare cu coronavirus sunt înregistrate în țară pe zi", a remarcat interlocutorul, comentând situația dificilă din țară.

Potrivit lui Urechean, președintele și alți reprezentanți ai puterii din republică s-au distanțat simțitor de problemele cetățenilor, de problemele de vaccinare în masă a populației și nu atrag atenția nici la numărul mare de oameni din Moldova care mor din cauza complicațiilor cauzate de COVID-19.

"Republica practic nu este guvernată acum. Ea se clatină ca o barcă de hârtie. Biata noastră Moldova a fost lăsată abandonată și înșelată într-o situație de criză", a adăugat Urechean.

El a mai remarcat că niciunul dintre cei care se află în funcții înalte nu are dreptul să uite de statul de drept și de responsabilitatea generală față de popor.

"Ceea ce se întâmplă astăzi miroase a anarhie. Când președintele țării ignoră principalele dispoziții ale Constituției, este îngrozitor. A jurat pe textul Constituției că va îndeplini toate aceste norme", a subliniat politicianul, adăugând că puterea supremă din țară aparține oamenilor care au ales parlamentul. „Dar când un președinte cu puteri înguste încearcă să-și supună parlamentul și guvernul, acest lucru va duce la consecințe foarte grave pentru țară și pentru oameni”, a remarcat el.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Constituție, Maia Sandu, Serafim Urechean
Tematic
Urechean, despre Primăria Chișinău: Lucrurile se mișcă într-o direcție bună


Загрузка...