UTA Gagauzia

"Mai ecologic și mai ieftin": În Găgăuzia ar putea apărea un nou tip de transport public

130
(reînnoit 15:56 15.10.2020)
În Găgăuzia ar putea să apară un nou tip de transport public - unul ecologic. Regiunea se pregătește să implementeze un proiect pilot care prevede punerea în circulație a autobuzelor electrice.

COMRAT, 14 octombrie - Sputnik, Maxim Topal. Un autobuz electric este un vehicul care seamănă cu un autobuz obișnuit, dar în același timp folosește electricitatea drept combustibil pentru a se deplasa. Sursa de energie electrică poate fi atât baterii de mare capacitate, pilele de combustibil, cât și firele de contact (ca în cazul troleibuzelor).

Perioadele de electrificare totală schimbă ideea transportului public, care poate fi atât unul spațios, cât și ieftin și ecologic.

Autoritățile din Găgăuzia urmează să estimeze avantajul tracțiunii electrice, având în vedere posibilitatea lansării unui autobuz electric pe traseul „satul Bugeac - municipiul Comrat - satul Congaz - comuna Svetlîi”. Lungimea totală a traseului este de aproximativ 40 de kilometri.

"Acesta va fi un proiect pilot, pe care intenționăm să îl implementăm împreună cu partenerii noștri din Belarus. Dacă se va dovedi că va avea succes, atunci rutele vor fi extinse și vom lansa autobuze electrice spre alte direcții. La această etapă, căutăm fonduri pentru implementarea acestui proiect", a declarat pentru Sputnik Moldova, Vitali Vlah, șeful Departamentului pentru relații externe din Găgăuzia.

Datorită capacității acestora, avantajul autobuzelor electrice constă și în manevrabilitatea lor, precum și capacitatea de a se deplasa de-a lungul oricărei străzi, indiferent dacă există sau nu o rețea de contact acolo. În plus, costul total al exploatării unui autobuz electric este mult mai mic decât cel al unui troleibuz și cu atât mai mult a unui autobuz.

"Acest transport este mai ecologic datorită absenței emisiilor nocive în atmosferă. Este mai confortabil, iar tariful în acesta va fi ceva mai mic decât în ​​autobuz. Cabina are sisteme de control al climei, astfel încât locuitorii noștri nu vor experimenta nicio incomoditate, nici vara și nici iarna", a adăugat Vlah.

Departamentul de Relații Externe din Găgăuzia a organizat deja o întâlnire online cu reprezentanți ai Întreprinderii Științifice și Tehnice „Informbusiness”, în cadrul căreia au fost discutate planurile pentru achiziționarea a 10 autobuze electrice de către Găgăuzia, informează pagina de Facebook a Departamentului.

După implementarea cu succes a unui proiect pilot pentru lansarea autobuzelor electrice în Găgăuzia, intenționăm să implementăm un proiect de organizare a unei producții de autobuze electrice în regiune.

Ne așteptăm ca în cadrul celui de-al VI-lea Forum internațional de investiții „Invest Gagauzia-360”, care va avea loc în perioada 23-24 octombrie 2020 la Comrat, va fi semnat un protocol de intenție între Comitetul executiv al Găgăuziei și Întreprinderea științifică și tehnică „Informbusiness”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

130
Tagurile:
Transport public, Gagauzia
Тема:
Viața în Moldova (338)
Tematic
Cum sunt create noi locuri de muncă în Găgăuzia
Anatolie Prohnițchi

Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

45
(reînnoit 22:10 23.11.2020)
Specialiștii atenționează: nivelul poluării aerului atmosferic în urma arderii frunzelor ajunge la cote critice și poate avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei. Persoanele care vor recurge la acest proces vor plăti amenzi.
Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

Odată cu venirea toamnei, tot mai des oamenii dau foc frunzelor uscate: atât în orașe, cât și în localitățile rurale. Substanţele nocive rezultate din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele - cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice pot cauza intoxicaţii, afecţiuni ale căilor respiratorii și sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului sau unele maladii severe.

"Aceste sunt niște deprinderi și obiceiuri ale oamenilor de a aduna frunzele și a le da foc, iar mai apoi respirăm acest aer poluat. Soluția corectă ar fi ca frunzele să fie adunate și ulterior să fie folosite pentru îngrășăminte. Cumpărăm adesea diverși compuși chimici, însă nu folosim ce ne oferă natura", a relatat într-un interviu pentru Sputnik ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Mai mult, legislația în vigoare prevede amenzi pentru arderea resturilor vegetale. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, art.154, persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanele juridice cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
amenzi pentru arderea frunzelor, frunze uscate, toamnă


Загрузка...
Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale și Mediului

Șefi noi la două instituții subordonate Ministerului Agriculturii

186
(reînnoit 21:36 23.11.2020)
Două instituții subordonate Ministerului Agriculturii au directori noi - Oficiul Național al Viei și Vinului și Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii (ADMA) au noi directori – Cristina Frolov și, respectiv, Maxim Popov (director interimar). Astăzi, aceștia au fost prezentați colectivelor de către ministrul Agriculturii, Ion Perju.

De asemenea, astăzi și-a început activitatea la Ministerul Agriculturii Ghenadie Iurco, aprobat de Guvern săptămâna trecută în funcția de Secretar de stat responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale. Și Ghenadie Iurco a fost prezentat colectivului de ministrul Ion Perju.

Cristina Frolov  a fost desemnată câștigătoare pentru postul de director al ONVV în urma unui concurs organizat după expirarea mandatului de patru ani al fostului director al instituției, Gheorghe Arpentin. 

Maxim Popov a fost desemnat la conducerea ADMA în calitate de director interimar.

Anterior el a fost Secretar de stat responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului,  numit prin decizia Guvernului în martie 2020, deținând anterior funcția de șef al Cabinetului ministrului.

Ghenadie Iurco, noul Secretar de stat, a deținut până în prezent funcția de consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul administrației publice locale și dezvoltării regionale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

186
Tagurile:
Ministerul Agriculturii, sefi
Tematic
Agricultura în 2021: Ce ne așteaptă în anul care vine


Загрузка...