A fost afectat un monument arheologic

Ilegalitate: A fost afectat un monument arheologic din Capitală

99
(reînnoit 15:49 13.10.2020)
Un monument arheologic din sectorul Râșcani al Capitalei a fost afectat în timpul unor lucrări de construcție neautorizate. Despre aceasta au anunțat autoritățile municipale.

CHIȘINĂU, 13 oct - Sputnik. Lucrările de construcție pe un șantier din strada Circului au fost stopate. Asta după ce autoritățile publice locale au constatat că a fost afectat un monument arheologic de importanță națională. Pretorul sectorului Râșcani, Vlad Melnic, a explicat că acest monument cuprinde o zonă cu multe schelete, dar și diverse deșeuri îngropate de ani buni. 

"Agentul economic are toate actele pentru a construi clădirea, însă de la terenul său până la pământul care constituie monument arheologic este o distanță de până la doi metri. Astfel, el s-a plâns că la fiecare ploaie, terenul său era inundat și îi vin diverse deșeuri. De aceea el a decis să construiască un zid, care de fapt este ilegal. Acum, până joi, antreprenorul urmează să prezinte mai multe acte la Primărie, iar autoritățile responsabile să vină cu soluții în acest sens", a precizat Vlad Melnic. 

În același timp, viceprimarul Capitalei Victor Chironda a scris pe Facebook că dacă agentul economic va fi găsit vinovat, atunci acesta va fi obligat să elibereze terenul și să restabilească sau să conserve panta afectată. 

"Am constatat că lucrările sunt realizate cu încălcări. Proprietarul din preajmă a acaparat ilegal o mare bucată de teren municipal, iar lucrările duc la degradarea monumentului arheologic. Astfel, lucrările de pe șantierul de construcție au fost stopate. Vom depune și o plângere comună semnată de Primărie și Agenția Arheologică la Procuratură, în care vom cere tragerea la răspundere a celor care și-au permis să afecteze monumentul", a menționat Victor Chironda.

Am solicitat o informație la acest subiect de la Direcția de Poliție a Capitalei. Iată ce ne-a spus purtătorul de cuvânt al instituției, Natalia Stati: 

"Poliția a fost chemată la fața locului pentru a menține ordinea publică. Deocamdată, demersuri la Poliție nu au fost depuse, dar autoritățile municipale urmează să stabilească dacă agentul economic a încălcat legea și după aceasta vor trebui să depună sesizări la poliție, ca oamenii legii să ia măsurile de rigoare", a precizat Natalia Stati.

Totuși, mai mulți martori ne-au comunicat că, în pofida la restricțiilor, agentul economic a continuat astăzi liniștit lucrările. 

"Ne-am sesizat și vom trimite un control la fața locului. Dacă informația se va adeveri, agentul economic riscă să fie acționat în judecată", a declarat Vlad Melnic, pretorul sectorului Râșcani. 

Totodată, municipalitatea anunță că va oferi sprijinul necesar pentru lucrările de descărcare de sarcina arheologică a porțiunii afectate, care vor fi realizate de angajații Agenției Arheologice, iar în privința celor 12 ari de teren, câți are colina, a fost demarat procesul de înregistrare, astfel încât nimeni să nu mai poată să atenteze la aceștia. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

99
Tagurile:
săpături arheologice, construcție, chișinău
Tematic
Explozie la Buiucani: O construcție dărâmată și alte trei afectate - Video
Primul centru social din orășelul Vatra: La ce etapă se află lucrările de construcție
Ședința Parlamentului

Impozitarea coletelor stârnește nemulțumiri printre deputați

41
(reînnoit 10:37 26.11.2020)
Inițiativa Ministerului Finanțelor de a impozita coletele mai scumpe de 100 de euro trimise prin poștă a stârnit nemulțumirea membrilor platformei parlamentare „Pentru Moldova”. Aceștia susțin că proiectul este în defavoarea cetățenilor.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Membrii platformei parlamentare „Pentru Moldova” au anunțat că nu sunt de acord cu intenția Ministerului Finanțelor de a reduce din nou limita de import neimpozabil al mărfurilor, de la 200 de euro la 100 de euro. Propunerile de revizuire a regimului de impozitare pentru mărfurile care sosesc în Moldova în colete poștale au fost incluse în proiectul de politică fiscală și vamală, care urmează să fie aprobat de Parlament.

Deputatul Eleonora Graur a declarat că acest proiect este în defavoarea cetățenilor, în special al genților economici care în ultima perioadă au început să dezvolte tot mai mult comerțul online. 

”Considerăm inadmisibil proiectul Ministerului Finanțelor pentru proiectul politicii bugetar-fiscale privind impozitarea coletelor transportate prin intermediul poștei și procurate online, care nu depășesc plafonul de 100 de euro față de 200 de euro cât este în prezent. Noi înțelegem că Guvernul trebuie să întreprindă acțiuni pentru a majora veniturile la buget, însă nu acceptăm ca să majoreze veniturile băgându-se în buzunarul cetățenilor, cu atât mai grav este că limita impozabilă este redusă deja al doilea an consecutiv, anul trecut fiind redusă de la 300 de euro la 200 de euro”, a declarat Eleonora Graur, deputat al platformei parlamentare „Pentru Moldova”.

Deputatul Eleonora Graur susține că motivul invocat de Ministerul Finanțelor potrivit căruia Republica Moldova trebuie să ia exemplu de la Uniunea Europeană nu este plauzibil. 

”Nu poate Moldova să se compare cu UE, căci acolo nu se aplică impozite între statele membre. Astfel, un cetățean din România nu achită taxe pentru orice produs din Franța sau Germania sau alte țări”, a mai spus deputatul. 

Deputații Platformei parlamentare „Pentru Moldova” susțin că, dacă inițiativa Ministerului Finanțelor va fi introdusă în proiectul politicii bugetar-fiscale și va ajunge în Parlament, vor veni cu amendamente. 

”Vom propune revenirea la limita impozabilă de 300 de euro care a fost în vigoare până în acest an. La fel, vom propune ca bunurile mai scumpe de 300 de euro să fie impozitate doar pentru suma care depășește 300 de euro. Nu credem că amendamentul nostru va afecta comercianții interni, din contra. Dacă cetățenii vor procura mai mult de peste hotare, comercianții interni vor fi nevoiți să facă prețurile competitive și va fi în beneficiul celor care fac achizițiile de peste hotare”, a menționat Eleonora Graur, deputat al platformei parlamentare „Pentru Moldova”. 

Conform propunerii Ministerului Finanțelor, pragul de scutire de impozite de la 1 ianuarie 2021 ar trebui să fie de 100 de euro. Aceasta este de două ori mai puțin decât în prezent, când se percep taxe pentru coletele care au o valoare de peste 200 de euro. În cazul coletelor transmise de cetățenii de peste hotare, plafonul rămâne neschimbat la nivelul de 430 de euro pe cale aeriană și 300 de euro pe cale terestră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
declarații, deputați, politică
Tematic
”Pentru Moldova”, despre participarea la coaliții parlamentare și alegeri anticipate
Veste bună pentru crescătorii de animale din Moldova – detalii


Загрузка...
Medicina

CNA: Zeci de mii de doze de vaccin au ajuns în lacuri și pe câmpuri

241
(reînnoit 09:25 26.11.2020)
Un om de afaceri, care a încheiat un contract cu statul ca să vaccineze vulpile împotriva rabiei, a încercat să mituiască un angajat ANSA. Și asta pentru că, în loc să imunizeze animalele, „a ratat ținta”, iar 20.000 de doze de vaccin au ajuns în lacuri sau pe câmpuri.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Un om de afaceri a fost denunţat la CNA de către un angajat al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, după ce ar fi încercat să-l mituiască cu 50 de mii de lei.

Potrivit CNA, omul de afaceri a câștigat o licitație organizată de ANSA pentru campania de vaccinare a vulpilor împotriva rabiei. Conform procedurilor contractuale, după finalizarea vaccinării, angajatul ANSA urma să întocmească un raport cu privire executarea lucrărilor şi distribuirea întregii cantităţi de vaccin, astfel încât ulterior agentul economic să poată încasa banii pentru serviciile oferite.

În timpul examinării însă inspectorul ANSA a stabilit că agentul economic ar fi „ratat ținta”, iar peste 20 de mii de doze de vaccinuri au ajuns în lacuri sau pe câmpuri. Astfel, cantitatea ratată, în valoare de peste 20 mii de euro, trebuia să fie exclusă din suma pe care urma s-o încaseze agentul economic. Și ca să nu piardă acești bani, omul de afaceri i-ar fi propus inspectorului ANSA mită în sumă de 50 de mii de lei ca pentru a falsifica concluziile raportului.

Angajatul Agenției nu a fost de acord cu jocul agentului economic și l-a denunțat. Omul de afaceri a fost reţinut şi escortat la CNA pentru audieri, iar ulterior a fost plasat în izolator pentru 72 de ore. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la 6 ani de închisoare și amendă în sumă de 200 de mii de lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

241
Tagurile:
ANSA, mită, bani
Tematic
ANSA a început lupta cu rabia: Vaccinare cu ajutorul avionului
Pericolul din zemoși: ANSA a distrus aproape trei tone de pepene galben – Foto


Загрузка...
Gheorghe Hagi

Românul Hagi, cel mai frumos mesaj din lume despre Maradona!

0
(reînnoit 10:37 26.11.2020)
Supranumit ”Maradona din Carpați”, Gică Hagi a onorat din nou România! A transmis un mesaj superb – cel mai frumos elogiu care se poate citi în aceste zile în care întreaga planetă deplânge despărțirea de Diego Maradona.

BUCUREȘTI, 26 nov – Sputnik. Puțină lume se aștepta ca Gică Hagi să dea frâu liber unor sentimente și unor cuvinte atât de alese acum, la moartea lui Maradona, genialul copil teribil al istoriei fotbalului mondial.

Intervievat de Digi Sport, ”Maradona din Carpați”, cum i s-a spus lui Gică Hagi pe vremea când strălucea la Real Madrid, lui Maradona, a părut extrem de afectat. ”O zi tristă a sportului mondial, a fotbalului… există și o astfel de zi, pe care nu o așteptam acum, dar era încă tânăr, era bine să mai trăiască”.

”Ce a însemnat pentru mine? A fost unic! Nu vreau să spun Dumnezeu”, a declarat Hagi. ”Unic prin ce a făcut pe teren, mi-a inspirat plăcerea de a juca fotbal, să te bucuri pe teren, să te bucuri de minge, să o cauți, s-o vrei, să faci ce vrei cu ea, să te bucuri de fotbal”.

De fapt, continuă Gheorghe Hagi – ”Știți ce ne-a dat el, nouă? Asta ne-a dat Diego, nouă, plăcerea de a juca fotbal!”.

Gică Hagi a vorbit despre meciul din 1990, de la Coppa del Mondo din Italia, unde România a remizat cu Argentina (1-1), o partidă cu… doi ”Maradona” pe teren: Diego Armando Maradona și varianta românească, Gheorghe Hagi.

”Meciul s-a jucat la Napoli, da - la Napoli (Maradona) era și este ca și Dumnezeu! Un idol”, spune Gică Hagi, rostind cele mai frumoase cuvinte care s-au spus vreodată despre un fotbalist: ”Nimeni nu-l va uita în întreaga lume - EL ne-a făcut să iubim fotbalul!”.

De fapt, cred că poate fi cel mai potrivit epitaf pentru copilul sărac din Buenos Aires, devenit geniul nonconformist al celui mai iubit sport din lume, prietenul rebelilor Hugo Chavez și Fidel Castro, prietenul libertății și iubirii între oameni – și mai ales bucuriei de a-ți trăi viața.

”Nu vreau să-l compar cu nimeni… pentru mine a fost unic!”, a mai adăugat Hagi -  ”cu vocea gâtuită de emoție”, cum bine a remarcat Digi Sport.

Și pe noi, românii, EL, Hagi, ”Maradona din Carpați”, ne-a făcut să iubim – la cel mai înalte cote – fotbalul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Diego Maradona, Gică Hagi
Tematic
Poze memorabile cu Diego Maradona, decedat la 60 de ani


Загрузка...