Primarul Capitalei Ion Ceban

Ceban: Măsuri suplimentare de luptă cu pandemia în Capitală

289
(reînnoit 13:02 11.10.2020)
Primarul Ion Ceban a venit cu mai multe precizări în legătură cu măsurile întreprinse în Chișinău în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 11 oct – Sputnik. Primarul Capitalei, Ion Ceban, a vorbit astăzi într-o adresare video despre măsurile luate săptămâna aceasta în vederea sporirii capacității sistemului medical municipal – este suplimeentat numărul de paturi în spitale pentru pacienții cu coronavirus. Totodată, în instituțiile medicale va continua primirea pacienților cu alte boli.

”Ați văzut dinamica crescândă a infecțiilor, inclusiv în municipiul Chișinău. Am dispus săptămâna aceasta ca în blocul vechi al Maternității nr.1 să fie organizate 110 paturi staționare noi pentru bolnavii cu COVID. La fel, aici vor fi organizate paturi pentru terapie intensivă”, a menționat primarul.

În același timp, a specificat el, funcționalitatea instituției va fi păstrată, toate cele 200 de paturi prevăzute pentru activitatea propriu-zisă a maternității au fost reamenajate în blocul cu cinci etaje, fiind menținută în continuare acea capacitate de aproximativ 25 de nașteri pe zi.

”Totodată, Spitalul ”Sfânta Treime”, împreună cu Centrul COVID de la ”MoldExpo” s-au mobilizat pentru pregătire altor 200 de paturi. Acestea vor fi activate în caz de necesitate. Cu 80 de locuri va fi estins Centrul de triere a pacienților”, a mai adăugat edilul-șef.

El a accentuat că din cele 1000 de locuri existente la Spitalul ”Sfânta Treime”, 400 sunt rezervate pentru tratamentul pacienților cu alte boli grave, și acest lucru – primirea pacienților cu alte maladii – trebuie să continue.

Ceban a menționat că autoritățile caută în permanență soluții alternative pentru amplasarea pacienților infectați cu CPVID-19.

”Vă asigur că nu îmi doresc nici eu, nici echipa și, probabil, nici dumneavoastră să fie închise școli sau grădinițe, să fie restricționată activitatea centrelor comerciale, piețelor. Dar în același timp trebuie să respectăm și noi măsurile de precauție recomandate de specialiști”, a subliniat Ceban, în contextul creșterii alarmante a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus în ultima perioadă.

Ieri, primarul Capitalei a atenționat cetățenii că dacă nu vor purta măști, nu vor păstra distanța și alte reguli recomandate de medici, va fi nevoie ca Chișinăul să revină la măsuri restrictive. Iar acestea ar putea să însemne închiderea piețelor, sistarea transportului public, revenirea la lucrul online.

Noile măsuri de care să se conducă municipiul urmează să fie decise de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

289
Tagurile:
restricții, coronavirus, COVID-19, măsuri, Capitală, Ion Ceban
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1278)
Tematic
Cod roșu în două raioane din Găgăuzia: Tot mai multe îmbolnăviri
Video: Piața a fost închisă la Cimișlia - Cod Roșu și protest
Vaccinul ”Sputnik V”

Slovacia ignoră EMA și autorizează vaccinul rusesc ”Sputnik V”

19
(reînnoit 09:17 02.03.2021)
Slovacia este cel de al doilea stat din Uniunea Europeană care a autorizat utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V, ignorând Agenția Europeană a Medicamentelor.

CHIȘINĂU, 2 mar – Sputnik. Slovacia a autorizat vaccinul rusesc ”Sputnik V”, urmând exemplul Ungariei și ignorând Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), anunță Fondul Rusesc pentru Investiții Directe (RFPI).

Vaccinul Sputnik V
© Sputnik / Авиакомпания Aerolíneas Argentinas

“RFPI anunță înregistrarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului ”Sputnik V” în Republica Slovacia. Astfel, Slovacia a devenit cea de-a 39 țară din lume și al doilea stat din Uniunea Europeană, care a aprobat utilizarea vaccinului Sputnik V”, a declarat Fondul.

Preparatul a fost autorizat în cadrul unei proceduri de urgență (emergency use authorization, EUA), în baza rezultatelor studiilor clinice ale ”Sputnik V” în Rusia și a unei evaluări multilaterale ale experților din Slovacia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
UE, Autorizare, Vaccinul Sputnik V, Slovacia
Tematic
Pentru cine poate fi periculos vaccinul AstraZeneca, administrat în Moldova
Va fi permisă intrarea în Europa "cu un vaccin incorect din punct de vedere politic"?


Загрузка...
Poliție

Crimă odioasă la Dubăsari: O adolescentă de 16 ani a fost ucisă

92
(reînnoit 08:41 02.03.2021)
O minoră de 16 ani a murit, iar alta a ajuns la spital după ce un tânăr a tras în ele cu o armă de foc. Crima a avut loc în noaptea de 1 spre 2 martie, în raionul Dubăsari. 

CHIȘINĂU 2 mar - Sputnik. Două minore de 16 ani au fost împușcate, iar una dintre ele a murit din cauza rănilor grave cu care s-a ales. Crima a avut loc în Holercani, raionul Dubăsari.

Acces interzis
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Oamenii legii au stabilit că un tânăr de 27 de ani a avut un conflict cu una dintre minore, după care acesta a scos a arma și a început să tragă în ea și în prietena acesteia. Ulterior, el a luat-o pe adolescenta cu care s-a certat și a transportat-o la spital, apoi a dispărut.

Totul s-ar fi întâmplat în jurul orei 01:00. Adolescenta a murit la spital din cauza rănilor primite. Potrivit poliției, prietena adolescentei, care a fost rănită mai mult în zona picioarelor, este internată la spital. În prezent, oamenii legii stabilesc toate circumstanțele care au dus la comiterea crimei și încearcă să-l identifice și să-l rețină pe tânăr.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
împușcături, Dubăsari, adolescentă, crimă
Tematic
A ucis doi copii și un tânăr cu toporul, apoi a incendiat casa în care se aflau cadavrele


Загрузка...