Întreprindere din zona economică liberă „Valkaneș”

Cum sunt create noi locuri de muncă în Găgăuzia

69
(reînnoit 20:01 10.10.2020)
Pentru a stimula atragerea investițiilor, este necesar să se creeze condiții de infrastructură favorabile. Există un exemplu în Găgăuzia: Zona economică liberă „Valkaneș”.

COMRAT, 10 oct - Sputnik, Maxim Topal. Zona economică liberă (ZEL) „Valkaneș” funcționează în UTA Găgăuzia de 20 de ani, iar în acest timp aici au fost create peste 1,5 mii de locuri de muncă și 25 de rezidenți operează pe teritoriul ei.

Mai multe probleme au trebuit însă rezolvate mai întâi de toate acestea, a declarat pentru Sputnik Moldova Mihail Șalvir, administrator principal al zonei economice libere.

„În Vulcănești, în primul rând, încercăm să rezolvăm problema cu apa. Acum suntem la etapa de finalizare a transferului la balanța noastră a fântânii de pe teritoriul nostru. Vom putea asigura primii patru rezidenți și administrația cu apă", a spus el.

În plus, în zona economică liberă se lucrează la îmbunătățirea infrastructurii rutiere și a căilor de acces.

„Lucrăm pentru a atrage investitori noi și pentru a crea noi locuri de muncă. În următorul un an și jumătate intenționăm să creăm 700-800 de locuri de muncă suplimentare. Pentru aceasta creăm condițiile necesare", a declarat Mihail Șalvir.

Principalul avantaj al platformei industriale pentru rezidenții săi este scutirea de anumite taxe fiscale și accesul la piața internațională.

Pe teritoriul ZEL, care se întinde pe o suprafață de 44 de hectare, au fost construite și funcționează șase fabrici care produc băuturi alcoolice, uleiuri și combustibil, materiale de construcții, cabluri, cereale, făină, amidon.

Mihail Șalvir a spus că criza economică provocată de pandemie a afectat activitatea întreprinderilor, dar „în termen de un an și jumătate, vor reveni la regimul lor de activitate anterior”.
Anul trecut, potrivit Departamentului de dezvoltare economică din Găgăuzia, ZEL „Valkaneș” și-a majorat plățile fiscale la buget.

Comparativ cu 2018, întreprinderile din cadrul ZEL și-au majorat vânzările de produse cu 32,5 milioane de lei. Transferuirile către buget au crescut până la 36,9 milioane de lei - cu 22,7 milioane de lei mai mult decât în ​​2018.

De la începutul activității, au fost atrase investiții în valoare de 24,2 milioane dolari pentru dezvoltarea ZEL „Valkaneș”, inclusiv 3,5 milioane dolari în 2019.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
munca, blocuri noi, Gagauzia
Tematic
Foto: Soluția găsită pentru subsolurile inundate din Comrat
Riscul ruperii barajului de la Comrat, înlăturat
Vlah: Zece case din Comrat nu mai pot fi reparate
Вячеслав Ионицэ

Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021: Cât va dura criza economică

135
(reînnoit 21:16 17.01.2021)
La sărăcia în care ne aflăm, orice creștere economică mai mică de 10% înseamnă bălăceală în continuare în glod, declară expertul economic Veaceslav Ioniță.
Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021! Cât va dura criza economică

Moldova a fost lovită dur de criza economică provocată de pandemia care face ravagii în întreaga lume. Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, economia își va reveni de pe urma crizei din 2020 abia la sfârșitul lui 2021. Și asta, deoarece orice majorare a veniturilor moldovenilor nu va șterge cu buretele sărăcia în care țara noastră se bălăcește de trei decenii.

„Anul 2021 va fi un an de recuperare, dar va fi o recuperare grea. Dacă am vorbi de o țară dezvoltată, pentru ei o creștere de unul două procente este ceva normal. Pentru Republica Moldova, la sărăcia în care ne aflăm, orice creștere mai mică de 10% asta înseamnă bălăceală în continuare în glod și titlul ”onorific” de cea mai săracă țară din Europa”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”.

Cert este că aproximativ 20% din populația țării nu a simțit criza economică cu care se confruntă majoritatea oamenilor. Veniturile acestora nu s-au micșorat în 2020, iar despre criză au auzit doar la televizor.

„Noi de fapt avem două Moldove paralele. Avem aproximativ 20% din populație care are un nivel de bunăstare destul de ridicat. În acest an, la ei și veniturile s-au ridicat, și consumul s-a menținut, oamenii și-au procurat apartamente, s-au mutat la case pe pământ sau au cumpărat autoturisme. Acest segment de oameni nu a simțit această criză. Însă în majoritatea populației această criză lovește dur”, a opinat el.

Potrivit experților Băncii Mondiale care au analizat efectele crizei asupra business-ului și a pieței muncii din țara noastră, în 2020 și-au pierdut locul de muncă aproape 70 de mii de oameni, iar nivelul șomajului a crescut până la 8%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

135
Tagurile:
PIB, criza, saracie, criza economică
Tematic
Starea economiei Moldovei pe final de 2020 – expert economic
Anatol Usatîi, realizările în economie pe parcursul anului


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo

COVID bate în retragere? Câte cazuri noi s-au înregistrat astăzi

179
(reînnoit 18:35 17.01.2021)
După raportarea altor 214 de noi infectări, bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 152 854. În ultimele 24 de ore, 5 persoane au decedat după ce s-au contaminat cu noul coronavirus.

CHIȘINĂU, 17 ian - Sputnik. Alte 214 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate pe 17 ianuarie în Republica Moldova.

Toate cazurile sunt cu transmitere locală, a precizat Ministerul Sănătății.

Cele 214 cazuri noi au fost confirmate după efectuarea a 1074 de teste, dintre care 1002 primare și 72 repetate.

Dintre cei 214 contaminați, 10 sunt lucrători medicali: medici - 3, asistenți medicali - 5, personal auxiliar - 2.

Acum, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sunt internați 2277 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 226 sunt în stare extrem de gravă (36 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 3 963 de persoane, iar 20 883 sunt sub supraveghere la domiciliu.

În ultimele 24 de ore, virusul a provocat moartea a 5 persoane. Numărul deceselor ca urmare a COVID-19 a ajuns la 3250 de cazuri.

Ministerul a anunțat că alte 481 de persoane au fost vindecate. În total, 143 150 de persoane au fost tratate de COVID-19.

Programul național de vaccinare împotriva COVID-19 ar putea începe la începutul lunii februarie. În prezent, Republica Moldova este în așteptarea primului lot de vaccinuri. Precizarea a fost făcută de prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

El a spus că încă nu se cunoaște ce vaccin va primi țara noastră, dar că nu contează care producător va livra acest vaccin. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

179
Tagurile:
COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Restricții până în martie la intrarea în Italia pentru moldoveni – precizările Ambasadei


Загрузка...