SIS СИБ

SIS a făcut precizări despre cei 2 cetățeni eliberați de Tiraspol

162
(reînnoit 20:42 09.10.2020)
În total patru cetățeni au fost sechestrați de reprezentanții autorităților neconstituționale de la Tiraspol. Doi au fost eliberați, dar nu au voie să se deplaseze în dreapta Nistrului. Alții doi încă se mai află „în custodia ilegală” a Tiraspolului, potrivit SIS.

CHIȘINĂU, 9 oct – Sputnik. Cei doi cetățeni ai Republicii Moldova sechestrați pe 7 octombrie și eliberați pe 8 octombrie de autoritățile neconstituționale de la Tiraspol „nu s-au prezentat la organele constituționale ale Republicii Moldova și s-ar afla la domiciliul din stânga Nistrului”, a informat astăzi, printr-un scurt comunicat de presă, Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

Aflarea la domiciliu, în raionul Camenca, le-a fost impusă celor doi, inclusiv polițistului Andrei Amarfi, de „așa-zisele autorități de la Tiraspol, prin obligațiunea de nepărăsire a teritoriului regiunii transnistrene”, a precizat SIS.

„Cu referire la cele două persoane eliberate, comunicăm că acestea nu s-au prezentat la organele constituționale ale Republicii Moldova și s-ar afla la domiciliul din stânga Nistrului, fapt impus de așa-zisele autorități de la Tiraspol, prin obligațiunea de nepărăsire a teritoriului regiunii transnistrene”, se arată în comunicatul SIS.

SIS confirmă, în același comunicat, că în total 4 cetățeni au fost sechestrați pe 7 octombrie și în noaptea spre 8 octombrie. Alții doi s-ar afla încă în „custodia ilegală” a autorităților de la Tiraspol.

„Potrivit datelor preliminare deținute la nivelul instituțiilor de ocrotire a normelor de drept la această etapă, alte două persoane s-ar afla în custodia ilegală a autoproclamatei regiuni transnistrene”, a informat SIS.

Serviciul adaugă că „autoritățile Republicii Moldova continuă eforturile pentru elucidarea situației create, precum și eventuala eliberare a cetățenilor reținuți ilegal”.

Comunicatul de presă publicat de SIS a apărut și pe site-ul Procuraturii Generale.  

Pe 8 octombrie, la un briefing, faptul că au fost răpiți patru cetățeni, dar nu doar doi, a fost anunțat de președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandru Jizdan, și de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic. Ei au rostit și numele de familie ale tuturor celor patru.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a informat doar despre doi cetățeni. „Aceștia sunt în afara oricărui pericol”, a informat MAI despre situația celor doi bărbați din raionul Camenca, după anunțul că au fost eliberați pe 8 octombrie.

Ar mai fi de remarcat că autoritățile de la Chișinău au anunțat că numai Andrei Amarfi este polițist, dar nu și ceilalți trei bărbați, în timp ce autoritățile de la Tiraspol au anunțat că i-au eliberat din detenție pe doi cetățeni moldoveni care ar fi „angajați ai forțelor de ordine”.

Polițistul Andrei Amarfi și un al doilea bărbat au fost eliberați pe 8 octombrie, iar autoritățile de la Tiraspol au informat, printr-un comunicat de presă, că acest lucru s-a făcut în urma discuției avute de președintele Igor Dodon cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski.

Deputatul Alexandru Jizdan a precizat că toți cei patru au fost răpiți conform unui scenariu similar - de către persoane ce purtau uniforme asemănătoare celor ale trupelor speciale, care au coborât din același tip de mașină la domiciliul victimelor și le-au pus saci pe cap.

„Rudelor li s-a spus ca sunt reținuți pentru spionaj”, a precizat Alexandru Jizdan despre acuzația care le-ar fi fost adusă bărbaților răpiți de la domiciliile lor din partea stângă a raionului Camenca.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

162
Tagurile:
Tiraspol, cetățeni, SIS
Tematic
Sute de petiții expediate la SIS: Ce-i deranjează pe moldoveni
Pompieri, salvatori, 112

Foto: Explozie în Sângerei! Oameni sub dărâmături

33
(reînnoit 18:49 26.01.2021)
O explozie s-a produs în seara de marți, 26 ianuarie, în Sângerei, într-o casă de locuit. Salvatorii au scos două persoane de sub dărâmături și verifică acum dacă sub ruine nu sunt și alți oameni. Motivul exploziei încă n-a fost anunțat oficial.

CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Două persoane au fost scoase de sub dărâmături în urma unei deflagrații care s-a produs într-o casă de locuit din orașul Sângerei, în seara de marți, 26 ianuarie. Salvatorii verifică dacă sub ruine nu sunt prinse și alte persoane.

Salvatorii au scos un bărbat și o femeie de sub imobilul ruinat. Ambii erau în stare conștientă, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Identitatea lor urmează să fie stabilită.

Ambele persoane salvate au fost preluate de echipele medicale la spitalul raional pentru ulterioare îngrijiri.

La fața locului au intervenit 4 echipaje de salvatori și pompieri.

Circumstanțele cazului urmează a fi stabilite și încă nu s-a anunțat motivul exploziei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
sangerei, daramaturi, oameni, explozie
Tematic
Ne pregătim de cutremur: Ce vor face salvatorii dacă se vor prăbuși clădirile – Video


Загрузка...
Premierul rus Mihail Mișustin

Premierul Mișustin a anunțat lansarea celui de-al treilea vaccin rusesc anti-COVID

24
(reînnoit 18:13 26.01.2021)
Premierul Federației Ruse, Mihail Mișustin, a dezvăluit când va intra în circulația civilă cel de-al treilea vaccin anti-COVID-19.

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Ministerul Sănătății al Federației Ruse a primit documentele necesare pentru înregistrarea vaccinului împotriva coronavirusului, dezvoltat de către  Centrul Ciumakov. Luna viitoare, preparatul urmează să intre în circulația civilă. Premierul rus, Mihail Mișustin, a declarat acest lucru marți, scrie ziarul "Izvestia".

"Aceasta este a treia realizare a oamenilor noștri de știință. În luna apropiată, va intra și ea în circulația civilă. Acest lucru va permite extinderea vaccinării și o va face mai accesibilă, astfel vor fi protejate încă mai multe persoane de coronavirus", a afirmat el.

Premierul Federației Ruse a cerut, de asemenea, ca toate măsurile necesare să fie luate, astfel încât cetățenii să nu fie nevoiți să aștepte mult timp pentru vaccinare.

"Este important să organizăm procesul (de vaccinare în masă) astfel încât oamenilor să le fie confortabil și să nu fie nevoiți să aștepte prea mult", a spus Mișustin.

Pe 21 ianuarie a devenit cunoscut faptul că cel de-al treilea vaccin rusesc, dezvoltat de către Centrul Ciumakov, ar putea intra în circulația civilă în martie 2021.

În august, Rusia a înregistrat primul vaccin din lume pentru prevenirea virusului COVID-19, creat de Centrul Gamalei. A fost numit "Sputnik V". Din decembrie 2020, preparatul este utilizat pentru vaccinarea populației nu numai în Rusia, ci și în multe alte țări străine.

Ulterior, a fost înregistrat de către Rospotrebnadzor și vaccinul Centrului "Vector" – EpiVacCorona.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
Rusia, coronavirus, COVID-19, vaccin
Tematic
Egiptul va înregistra vaccinul rusesc împotriva COVID-19
O nouă recomandare a apărut în instrucțiunile vaccinului "Sputnik V"


Загрузка...