Reținere

Oamenii legii au stabilit unde se află polițistul răpit: Detalii

270
(reînnoit 13:09 08.10.2020)
Ministerul de Interne a anunțat că a fost stabilit locul în care se află ofițerul de poliție răpit ieri din curtea unei casei din orașul Camenca, regiunea transnistreană.

CHIȘINĂU, 8 oct - Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Alina Zbancă, anunță că ofițerul din cadrul Inspectoratului de Poliție Florești, răpit din curtea unei case, se află la Tiraspol, iar în prezent oamenii legii  întreprind toate măsurile pentru a fi identificat locul aflării acestuia. 

În același timp, reprezentanții MAI spun că pe parcursul zilei de ieri a mai fost înregistrat un caz similar. Un locuitor din Camenca, la fel a fost sechestrat, fiind bănuit de forțele de la Tiraspol de acțiuni pretins ilegale.

”Vom întreprinde toate măsurile necesare pentru ca cetățenii Republicii Moldova să fie eliberați necondiționat, iar persoanele implicate să fie trase la răspundere penală pentru faptele ilegale. Aceste acțiuni au încălcat flagrant drepturile omului, neavând la bază un act care ar motiva și justifica aceste verificări ilegale”, precizează Alina Zbancă, purtătorul de cuvânt al MAI.

Pornind de la complexitatea acestui caz, procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a dispus retragerea dosarului respectiv din gestiunea Procuraturii raionului Florești și transmiterea lui către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, pentru continuarea urmăririi penale.

În context, a fost dispusă instituirea unui grup de anchetă în cadrul Procuraturii Generale, din care să facă parte reprezentanți ai MAI, SIS și alte instituții responsabile, pentru a asigura o anchetă eficientă pe acest caz.

La fel, SIS a anunțat că a identificat persoanele care au participat la răpirea polițistului. 

”Percepem aceste acțiuni ostile comise în plină campanie electorală ca o posibilă tentativă de influențare a proceselor democratice din Republica Moldova. Considerăm necesară instrumentarea informației operative de o manieră inteligentă fără a aduce prejudicii urmăririi penale”, a menționat Serviciul de Informații și Securitate. 

Dimineață, prim-ministrul Ion Chicu a convocat o ședință de lucru în cazul acțiunilor de răpire a polițistului și altor persoane civile de către structurile de forță din regiunea transnistreană.

 

Ziua unui polițist atunci când nu sunt proteste
© Sputnik / Vladimir Polusatov
La ședință s-a făcut apel către partenerii naționali și locali de a se solidariza cu acțiunile întreprinse de Guvernul Republicii Moldova pentru remedierea situației drepturilor omului.

”Guvernul și autoritățile de drept nu vor tolera abuzurile la adresa cetățenilor moldoveni și va activa toate instrumentele legale, politice și instituționale pentru contracararea fenomenului de violare a drepturilor constituționale și destabilizarea situației în țară în contextul evenimentelor ce țin de scrutinul electoral”, se precizează în comunicatul de presă al Guvernului. 

Executivul anunță că astăzi, în cadrul reuniunii Comitetului permanent al OSCE de la Viena, delegația Republicii Moldova va aborda problema violării constante a drepturilor omului, inclusiv cu informarea tuturor statelor-membre ale organizației despre aceste acțiuni. Pentru astfel de încălcări, legislația Republicii Moldova prevede închisoare de până la 10 ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

270
Tagurile:
MAI, răpire, Polițist
Tematic
Alegeri prezidențiale în Moldova: Secții de votare în Transnistria - câte vor fi
Guvernul s-a sesizat în cazul polițistului răpit în Transnistria
Imigranți la Moscova

Ambasada Moldovei la Moscova, despre legalizarea șederii pe teritoriul Rusiei

56
(reînnoit 14:14 23.04.2021)
Reprezentanța diplomatică a Moldovei la Moscova s-a adresat cetățenilor moldoveni cu îndemnul de a-și legaliza aflarea lor în Rusia în conformitate cu legislația locală.

CHIȘINĂU, 23 apr – Sputnik. Ambasada Moldovei în Rusia le recomandă insistent cetățenilor moldoveni să-și legalizeze șederea în Federația Rusă în conformitate cu legislația țării. Misiunea diplomatică a comunicat acest lucru pe pagina sa de Facebook.

”După 15 iunie 2021, persoanele care se află ilegal pe teritoriul Rusiei, sunt pasibile de sancțiuni sub formă de îndepărtare de pe teritoriul FR, precum și aplicarea interdicțiilor de intrare, inclusiv pe termen de lungă durată”, a explicat Ambasada.

Misiunea diplomatică a amintit de asemenea că persoanele care se află ilegal pe teritoriul Federației Ruse, contrar prevederilor legislației migraționale, dispun de dreptul de a-și legaliza statutul de ședere, fără aplicarea sancțiunilor prevăzute în acest caz, până la 15 iunie curent.

MAI rus: Imigranții ilegali din Moldova vor trebui să părăsească țara până pe 15 iunie>>>

Ei au acest drept în conformitate cu Decretul Președintelui Federației Ruse Nr.274 din 18 aprilie 2020 „Cu privire la măsurile temporare de reglementare a statutului juridic al cetățenilor străini și apatrizilor din Federația Rusă în legătură cu amenințarea extinderii în continuare a noii infecții cu coronavirus (COVID -19)”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
Imigranţi, ședere, legalizare, Moscova, Ambasada
Tematic
Trebuie oare să se pregătească moldovenii pentru "autoexpulzarea" din Rusia


Загрузка...
judecată

Un avocat stagiar, pe banca acuzaților: Este învinuit de contrabandă cu droguri

40
(reînnoit 12:33 23.04.2021)
Un avocat stagiar și complicele acestuia riscă ani grei de pușcărie pentru contrabandă cu droguri în proporții deosebit de mari.

CHIȘINĂU, 23 apr – Sputnik Un avocat stagiar și complicele acestuia vor compărea pe banca acuzaților. Procuratura municipiului Chișinău anunță că dosarul în care sunt vizați cei doi a fost finalizat și trimis în judecată. 

Aceștia acționau în baza unui plan criminal prestabilit, care le permitea să-și camufleze acțiunile astfel încât să-i ducă pe oamenii legii în eroare. În lunile martie – decembrie 2020, fiind responsabil de procurarea online a drogurilor din Olanda, avocatul stagiar a indicat în comandă date neveridice despre identitatea destinatarului.

Ulterior, fiind informat de complice despre sosirea mărfii, acesta s-a prezentat la poștă pentru a ridica coletul, în baza unui mandat fictiv de avocat stagiar, înregistrat pe numele unei persoane inexistente. Individul a fost reținut în flagrant delict, iar în interiorul coletului a fost depistată o cantitate de 6,05 grame de substanță psihotropă. 

Cei doi sunt bănuiți de "circulația ilegală a drogurilor fără scop de înstrăinare", "tentativă de contrabandă cu droguri" și "confecționarea, deținerea și folosirea documentelor oficiale false".

Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi riscă până la 18 ani de închisoare.

Conducerea Uniunii Avocaților a fost sesizată de procuratura Capitalei în legătură cu încălcările admise în activitatea avocatului stagiar și a conducătorului acestuia în scopul intervenirii potrivit competențelor și neadmiterii pe viitor a unor astfel de abateri de la lege.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
droguri, Procuratură, Avocat stagiar
Tematic
Gaiciuc: În Moldova nu va izbucni un nou conflict


Загрузка...
Curtea Constituțională

Curtea Constituțională are un nou judecător: Cine este

0
(reînnoit 15:10 23.04.2021)
Deputații au votat numirea unui nou judecător la Curtea Constituțională. Este vorba despre Boris Lupașco, care a fost ales pentru un termen de șase ani.

CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Deputații din Parlament au votat numirea unui nou judecător la Curtea Constituțională. Candidatul propus este Boris Lupașco și după procedura de vot, el a depus jurământul.

„Comisia juridică numiri și imunități a constatat că Boris Lupașco întrunește cerințele legale pentru funcția de judecător al Curții Constituționale prevăzute de Constituție și de legea cu privire la Curtea Constituțională. În rezultatul celor expuse, Comisia juridică numiri și imunități a decis cu votul unanim a membrilor prezenți, șase voturi pentru, și a hotărât să propună Parlamentului pentru examinarea și adoptarea proiectul de hotărâre privind numirea lui Boris Lupașco în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un termen de șase ani”, a menționat președintele Comisiei juridice numiri și imunități Vasile Bolea. 

După ce a fost prezentată candidatura lui Boris Lupașco, deputatul Adrian Candu l-a întrebat pe acesta dacă nu i se pare numirea sa un abuz și dacă nu i se pare că-și asumă o chestiune problematică, în replică Lupașco a răspuns: „Eu nu pot da apreciere acțiunilor și declarațiilor dumnevoastră ca parlamentari astăzi, dacă voi fi numit, dacă voi fi acceptat sigur că o să urmez buchia Constituției”, a declarat Boris Lupașco. 

Pentru candidatura lui Boris Lupașco au votat 56 de deputați. 

Precizăm că 54 de deputați au adoptat vineri, 23 aprilie, declarația privind „caracterul captiv al Curții Constituționale” în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.

Deputatul PSRM Vasile Bolea, care a citit în plen textul declarației, consideră că Înalta Curte și-a încălcat propria jurisprudență, când a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea parlamentului. Și asta pentru că în Legislativ există o majoritate gata să sprijine un candidat la funcția de premier. 

La scurt timp, Parlamentul a anulat hotărârea prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Parlament, judecător, Curtea Constituțională


Загрузка...