Institutul oncologic

Institutul Oncologic, la 60 de ani: Evenimentul marcat online

70
(reînnoit 10:54 08.10.2020)
Institutul Oncologic din Republica Moldova împlinește 60 de ani de la fondare. Din cauza pandemiei, conducerea instituției a marcat evenimentul printr-un congres online. Mai mulți medici și profesori universitari au transmis mesaje de felicitare.

CHIȘINĂU, 8 oct - Sputnik. Institutul Oncologic din Republica Moldova a fost fondat în octombrie 1960. Directorul-fondator al instituției a fost chirurgul Ghivi Honelidze, care s-a născut şi a absolvit facultatea curativă a Institutului de Stat de Medicină din orașul Tbilisi, Georgia. El a condus acest institut timp de 30 de ani.

De atunci, Institutul Oncologic din Republica Moldova a devenit singura instituție medicală din țara noastră care tratează bolnavii de cele mai complicate maladii. Astăzi, ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu, mai mulți medici, șefi de spitale și doctori din străinătate au transmise online mesaje de felicitare cu împlinirea celor 60 de la fondarea institutului, în cadrul unui forum jubiliar.

”Coincidența din acest an ca la aniversarea de 60 de ani de la fondarea institutului și a celor 10 ani a serviciului protezare în tumorile cap și gât, este un prilej de a trece în revistă toate realizările. Serviciul oncologic are profesioniști de forță, știe cum să realizeze asistența respectivă și sunt devotați profesiei”, a menționat Larisa Catrinici, directorul Institutului Oncologic. 

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanul, a declarat că deși sistemul medical se confruntă în această perioadă cu mari provocări, Institutul Oncologic reușește să-și consolideze eforturile. 

”Sistemul de sănătate acum se confruntă cu probleme complexe, dar cea mai mare valoare o reprezintă viața și sănătatea cetățenilor. Deși ne confruntăm cu provocările pandemiei de COVID-19 nu pot fi uitate și acele urgențe din sănătate, maladiile oncologice, bolile cronice, vasculare. În virtutea dificultăților aduc aprecieri medicilor din oncologie pentru aportul adus în consolidarea sistemului de sănătate. 60 de ani este o dată aniversară impunătoare și așteptările populației sunt foarte mari și toate speranțele sunt îndreptate spre profesioniștii acestui sistem”, a declarat Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății. 

Cu mesaje de felicitare a venit și rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Emil Ceban a menționat că Institutul Oncologic este o instituție medicală care a reușit dea speranță de viață la mii de moldoveni anual. 

”Aceste șase decenii reprezintă o istorie și constatăm cu mândrie că în acest colectiv, cu dăruire de sine, cu profesionalism lucrează un colectiv dedicat sistemului de sănătate, pacienților, universității de medicină ”, a spus Emil Ceban, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Cu acest prilej, Institutul Oncologic a primit distincția Ordinul „Gloria Muncii”, înmânat de președintele țării, Igor Dodon.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
medici, Spital, aniversare, Institutul Oncologic
Tematic
Detalii despre studiul clinic pentru pacienții cu COVID-19 la Spitalul "Timofei Moșneaga"
Decizia autorităților: Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății va fi reactivat
Vaccinul Sputnik V

În ce condiții ar putea ajunge în Italia vaccinul rusesc Sputnik V

40
Italia va putea să demareze negocieri cu Rusia pentru procurarea Sputnik V doar după ce preparatul va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor, a declarat ambasadorul italian la Moscova.

BUCUREȘTI, 29 nov – Sputnik. Italia va putea demara negocieri cu Rusia pentru procurarea vaccinului „Sputnik V” doar după ce acesta va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), a declarat pentru agenția RIA Novosti, ambasadorul republicii italiene la Moscova, Pasquale Terracciano, în timpul festivităților de deschidere a patinoarului din Piața Roșie.

“Vaccinul trebuie să fie certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor. Dacă Institutul Gamalei a demarat discuțiile pe acest subiect cu Agenția, dacă a expediat informații despre vaccinul rusesc, atunci Agenția îl va autoriza, îl va certifica, adică va fi unul dintre vaccinele accesibile”, a spus ambasadorul.

“Suntem obligați să respectăm această procedură prin intermediul EMA. Nu putem decide “vreau asta, vrea altceva”, doar prin intermediul EMA. Abia apoi vom putea demara negocieri pe acest subiect”, a menționat diplomatul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
Italia, Vaccinul Sputnik V, Rusia, vaccin
Tematic
Coronavirusul a afectat summitul G20. Dar Occidentul nu va tolera vaccinul rusesc
Rusia livrează vaccinul Sputnik V țărilor africane


Загрузка...
Victorina Luca

Romii din alte țări dezvoltă afaceri: Ce se întâmplă în Moldova

51
(reînnoit 14:58 29.11.2020)
Comunitatea romă din Republica Moldova se confruntă cu o serie de probleme. Cele mai importante sunt stereotipurile legate de această etnie, dar și discriminarea în societate.
Romii din alte țări dezvoltă afaceri: Ce se întâmplă în Moldova

Romii rămân a fi una din categoriile cele mai expuse discriminării în Moldova. Indiferent că vorbim despre accesul la educație, la serviciile medicale sau angajarea în câmpul muncii, reprezentanții comunității rome se confruntă cu mari bariere.

Avocata Victorina Luca, membră a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării, susține că romii din Moldova se integrează cu greu în societate, aceasta însemnând și o discriminarea pe criteriul etnic - romii rămân a fi cea mai discriminate categorie de cetățeni.

"Nu există politici publice de integrare. Sunt o mulțime de stereotipuri în societate, barierele începând cu pregătirea de la grădiniță, școală. Integrarea în câmpul muncii la fel este foarte anevoioasă pentru romi", a declarat pentru Sputnik Victorina Luca.

Avocata afirmă că este nevoie de voință politică pentru a schimba atitudinea societății față de minorități. De exemplu, în țări ca Olanda, Norvegia, Suedia există o politică de integrare extraordinară a persoanelor de etnie romă. Aceștia sunt integrați în societate și chiar dezvoltă afaceri în diverse domenii.

În Republica Moldova nici autoritățile publice locale din majoritatea localităților din Moldova nu cunosc numărul romilor pe care îi au în comunitate. Oficial, în țară sunt doar nouă mii opt sute de romi, în timp ce cifra reală trece de aproximativ 240 de mii.

Cum explică avocata Victorina Luca această situație aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
discriminare, romi
Tematic
Necazul baronului Cerari: Romii pleacă din Moldova


Загрузка...