Inundații în Comrat

Foto: Soluția găsită pentru subsolurile inundate din Comrat

106
(reînnoit 21:28 07.10.2020)
De mai bine de 10 ani, locuitorii din Comrat se confruntă cu problema subsolurilor inundate de apele subterane. Care este situația acum? Primarul Serghei Anastasov a vorbit despre acest lucru la o ședință a Consiliului municipal al capitalei autonomiei găgăuze.

Comrat, 7 оct – Sputnik, Аlеksei Kartașilov. Subsolurile inundate ale caselor îi îngrijorează de mulți ani pe locuitorii din Comrat. Nici evacuarea apei prin pompare nu a ajutat - în câteva ore, din pământ s-au scurs din nou, ca dintr-un burete, zeci și sute de litri de apă.

Ca urmare a umezelii constante, au de suferit fundamentele imobilelor, iar multe case au început să se lase în pământ și să crape. Motivul inundațiilor subsolurilor este nivelul ridicat de apă subterană, din cauza lipsei în oraș a unui sistem de canalizare care să funcționeze normal.

Conform datelor oficiale pentru 2015, aproximativ 5.000 de metri cubi de apă au fost furnizați la Comrat în fiecare zi de la rezervorul de apă de lângă satul Cioc-Maidan, în timp ce prin rețeaua de canalizare au trecut numai aproximativ 1.000 de metri cubi de apă. Cea mai mare parte a apei a revenit în pământ prin sistemele de canalizare autonome ale locuitorilor.

Cel mai mult au de suferit locuitorii străzilor Cotovschi, Cikalov și Moskovskaia. Anume acolo s-a decis să fie instalate primele drenaje, cu o lungime de trei metri, pe o lungime de 480 de metri.

Проблемы затопленных подвалов в Комрате
© Photo : Пресс-служба примэрии Комрат
Sistemul de drenaj din Comrat

Deși sistemul de drenaj trebuie instalat pe mai multe străzi, situația s-a îmbunătățit semnificativ. Acum, spun oficialii orașului, locuitorii caselor situate de-a lungul râului Ialpug își pot folosi din nou subsolurile pentru scopul dorit – îndeosebi, pentru a depozita alimente în ele.  

Proiectul riscant propus de autoritățile Comrat în 2015 s-a dovedit a fi un succes. Apa „a găsit o cale de ieșire” și a început să plece în câmpia inundabilă a râului Ialpug.

La ora actuală, potrivit primarului Serghei Anastasov, „problema a fost rezolvată în proporție de 90%”  și „mii de case au fost salvate”.

În total, peste 600 de case de locuit din Comrat sunt afectate de problema inundării subsolurilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tematic
Riscul ruperii barajului de la Comrat, înlăturat
Vandalism la Comrat: Persoane necunoscute au profanat Memorialul Gloriei Militare
Vlah: Zece case din Comrat nu mai pot fi reparate
Președinția

Dodon și Nagacevschi au criticat dur noua componență a CSS confirmată de Sandu

47
Ministrul interimar al Justiției și cel de al cincilea președinte al Moldovei au declarat că șeful statului nu a inclus în componența Consiliului Suprem de Securitate reprezentanții unor importante instituții ale puterii de stat.

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, este nemulțumit de faptul că ministerul pe care-l conduce nu a fost inclus în componența Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Și mai mult l-a revoltat faptul că respectiva instituție nu a fost inclusă în Consiliu din cauza ”atitudinii personale” a președintelui Maia Sandu față de el.

”Ieri din declarațiile deputatul PAS Igor Grosu făcute la un post de televiziune am înțeles că MJ nu a fost inclus în CSS din cauza persoanei mele. Urmare a acestor declarații putem să înțelegem că componența CSS-ului a fost stabilită exclusiv bazându-se pe atitudini personale. Dacă e așa, atunci e trist”, a menționat Nagacevschi într-o postare pe Facebook.

El a amintit că este ministru în demisie și speră să avem cât de curând un ministru cu competențe depline. Nagacevschi și-a exprimat de asemenea nedumerirea în legătură cu modul în care va colabora șeful statului cu Ministerul Justiției, dar cu CNA, care de asemenea nu a fost inclus în CSS.

Ministrul interimar a mai remarcat că în Decretul semnat de Sandu nu sunt indicate numele membrilor din oficiu ci doar funcția, fiind indicate doar numele celor care au fost numiți, acesta fiind, în opinia lui, ”un nou indicator al atitudinilor și percepțiilor personale”.

Dodon, despre resentimentele Maiei Sandu

Mai multe obiecții cu privire la componența Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova are și fostul președinte aș țării Igor Dodon.

”Pentru prima dată după mulți ani, în componența acestui organ consultativ pe lângă președinte nu s-a găsit loc pentru bașcanul Găgăuziei. Chiar și în timpul notoriilor ” Alianțe pentru Integrare Europeană”, în CSS era inclus bașcanul de atunci Formuzal”, a subliniat Dodon pe pagina sa de Telegram.

El se întreabă dacă aceasta nu poate fi considerată o atitudine demonstrativă față de regiune sau supărare pe găgăuzi că au votat pentru Maia Sandu în proporție de mau puțin de 5% la alegerile din noiembrie.

”Consider greșit și periculos din partea președintelui să divizeze cetățenii Moldovei în „buni” (membri ai propriului partid și angajați ai ONG-urilor) și „răi” (cei care gândesc și votează altfel)”, a mai adăugat Dodon.

Anterior, Igor Dodon  și-a exprimat nedumerirea în legătură cu decizia președintei Maia Sandu de a numi în componența Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, inclusiv ai celor finanțate din străinătate.

El i-a amintit șefului statului că membrii Consiliului Suprem de Securitate au acces la informații confidențiale, inclusiv absolut secrete și pentru aceasta, există o procedură specială, reglementată de Serviciul Informații și Securitate al țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
Sandu, CSS, componenţă, Dodon, Nagacevschi
Tematic
Maia Sandu a constituit Consiliul Suprem de Securitate: Iată cine sunt membri


Загрузка...
lumină

Curent mai ieftin: Tariful la energia electrică se micșorează în februarie

51
ANRE a stabilit cât vor plăti pentru curent consumatorii conectați la rețelele Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord.

CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Membrii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au revizuit marți prețurile și tarifele la energia electrică.

Astfel, consumatorii deserviți de Premier Energy, ale căror instalații sunt conectate la rețele de joasă tensiune, vor plăti cu 17 bani mai puțin pentru curent - 1,51 lei per kilowatt, iar tariful pentru cei conectați la rețele de tensiune medie va scădea la 1,25 lei per kilowatt/oră. Pentru cei conectați la rețelele de înaltă tensiune tariful va scădea până la 1,14 lei.

Consumatorii deserviți de Premier Energy, ale căror instalații sunt conectate la rețele de distribuție de joasă tensiune, vor plăti cu 17 bani mai puțin - 1,51 lei per kilowatt, iar tariful pentru cei conectați la rețele de medie tensiune va scădea la 1,25 lei per kilowatt/oră. Pentru cei conectați la rețelele de înaltă tensiune tariful va scădea până la 1,14 lei.

Noile tarife vor intra în vigoare la 1 ianuarie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
februarie, ieftinire, energie electrică
Tematic
Foto: Un șofer a lăsat 700 de familii din Hâncești fără curent


Загрузка...
Ninsoare

Cod portocaliu în toată țara: Iată ce ne așteaptă de mâine

14
(reînnoit 14:18 26.01.2021)
Meteorologii au emis cu puțin timp în urmă o avertizare Cod portocaliu de condiții meteorologice complicate – vom avea ninsori, lapoviță și vânt puternic.

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Vremea se strică în toată țara. Meteorologii au emis in Cod portocaliu de condiții meteo complicate, valabil în zilele de 27-28 ianuarie.

În contextul deplasării unui ciclon sudic în intervalul respectiv, pe arii extinse vor cădea precipitații puternice sub formă de lapoviță și ninsoare.

Totodată, se va intensifica vântul din nord, până la 15-20 m/s (55-70km/h).

Izolat va viscoli și se vor forma troiene.

Meteorologii mai atenționează că se vor va forma depuneri de lapoviță, pe drumuri va fi ghețuș.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tagurile:
lapoviţă, ninsoare, cod portocaliu, Meteo
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi


Загрузка...