Pensii și plăți sociale

Cum decurge plata pensiilor și salariilor medicilor în teritoriu

95
(reînnoit 16:47 07.10.2020)
La solicitarea premierului Ion Chicu, în ședința Guvernului s-a precizat cum decurge plata în teritoriu a pensiilor pentru octombrie și a suportului unic de 900 de lei.

CHIȘINĂU, 7 oct – Sputnik. De la Bugetul statului au fost transferați până la sfârșitul lunii septembrie toți banii necesari pentru plata salariilor majorate și a „salariilor adiționale” pentru angajații din medicină. De asemenea, au fost alocați și banii necesari pentru achitarea indemnizației unice de 16 mii de lei lucrătorilor medicali care s-au îmbolnăvit de COVID-19 la locul de muncă.

Amternarea câinilor pentru identificarea coronavirusului
© Sputnik / Кирилл Каллиников

Și banii necesari pentru plata pensiilor pe luna octombrie și a suportului unic de 900 de lei au fost transferați până pe 1 octombrie către bănci și „Poșta Moldovei”.

Informația a fost prezentată în ședința de astăzi a Guvernului de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Victoria Dumbrăveanu, la solicitarea premierului Ion Chicu.

Pentru aproximativ 43 de mii de lucrători medicali, de la Buget au fost transferate 466 de milioane de lei pentru „cheltuieli personal”, inclusiv 91 de milioane de lei pentru majorările la salariu.   

În continuare se achită și indemnizațiile unice în valoare de 16 mii de lei pentru personalul medical care se contaminează cu COVID-19, a precizat ministrul.

Premierul Ion Chicu a solicitat și un raport despre achitarea pensiilor și altor plăți sociale pentru luna octombrie în teritoriu, adăugând că unii politicieni de opoziție au apărut în spațiul public cu critici la acest capitol.

Ministrul Viorica Dumbrăveanu a precizat că de suportul financiar unic de 900 de lei vor beneficia peste 634 de mii de pensionari ale căror pensii nu depășesc 3.000 de lei pe lună.

La situația din 1 octombrie, Casa Națională de Asigurări Sociale a efectuat toate transferurile către bănci, pensiile pentru octombrie și suportul de 900 de lei ajungând pe cardurile pensionarilor (peste 205 mii de pensionari cu card bancar).  

Prin intermediul oficiilor „Poșta Moldovei” își ridică pensiile peste 437 de mii de pensionari. Ei își primesc pensiile și suportul de 900 de lei conform graficului, la data obișnuită.

Ajutorul financiar de 900 de lei poate fi ridicat până la sfârșitul anului de pensionarii care nu-l pot primi acum din cauză că se află în spital sau orice alte motive, a prfecizat ministrul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
pensii, plata, plata salariilor
Tematic
Ce trebuie să facă moldovenii pe care ieșirea la pensie i-a surprins peste hotare
La ce vârstă trebuie să iasă la pensie pedagogii: Declarația unui dascăl cu experiență
Perioada de îngrijire a persoanei cu dizabilitate severă va fi luată în calcul la pensie
Ambulanță

Aveți grijă ce consumați: Patru persoane au murit în urma intoxicațiilor

62
(reînnoit 21:39 26.11.2020)
270 de persoane s-au intoxicat, iar patru au murit după ce au mâncat ciuperci. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, aceste cazuri s-au înregistrat în ultimele 14 zile. Specialiștii îndeamnă oamenii să fie mai atenți atunci când consumă acest produs.

CHIȘINĂU 26 nov - Sputnik. În ultimele două săptămâni, 270 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci, dintre care 61 de copii, iar patru oameni au murit. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) îndeamnă oamenii să fie mai vigilenți atunci când vine forma de cules sau de procurat ciuperci. 

Potrivit specialiștilor, primele simptome apar la două ore de la consumul ciupercilor. Astfel, printre primele semne se numără  greaţa, voma, diareea, transpiraţia excesivă, slăbiciunea generală și durerile abdominale. Peste șase ore pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă, pierderi de conştiinţă, halucinaţii și chiar comă. 

Între șapte și 14 mii de lei ajunge să coste recuperarea persoanelor în spitale. Din acest motiv, ANSP atrage atenția oamenilor la pericolul pe care îl poate aduce acest produs. Totodată, specialiștii vin și cu unele recomandări. În primul rând, dacă persoana a consumat ciuperci, iar mai târziu apar și primele simptome, atunci este necesar ca de urgență să sune la 112. Până medicii ajung la pacient, se recomandă ca persoana intoxicată să bea cât mai mult lichid și să stea culcată. 

Pentru a evita intoxicarea cu ciuperci, ANSP recomandă ca ciupercile să fie procurate doar din locuri autorizate și nu de pe marginea drumurilor. Totodată, specialiștii atenționează că ciupercile sunt interzise în alimentația copiilor. Specialiștii susțin că ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma gunoiștilor sunt toxice. La fel, bucatele din ciuperci nu este recomandată să fie păstrate mai mult de 24 ore. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
ANSP, spital, intoxicatii cu ciuperci
Tematic
Doi oameni au murit după ce au mâncat ciuperci


Загрузка...
Ștefan Gheorghiță

Medic: Informații despre condițiile de călătorie

44
(reînnoit 21:25 26.11.2020)
Ce informații trebuie să cunoască oamenii despre intrarea și traversarea teritoriului Republicii Moldova, dincolo de faptul că trebuie să se autoizoleze?
Medic: Informații despre condițiile de călătorie

În data de 23 noiembrie Ministerul Sănătății a actualizat lista statelor cu risc epidemic ridicat, pentru care se instituie carantina asupra persoanelor care sosesc din acestea în Republica Moldova.

Lista se actualizează o dată la 14 zile. Astfel, a fost impus regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova care vin din 65 de țări. Printre acestea se numără Ucraina, România, Federația Rusă, Italia, Franța, Grecia, Israel și altele.

Potrivit șefului Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, persoanele revenite din statele cu risc epidemiologic ridicat trebuie să mai respecte unele condiții, pe lângă regimul de autoizolare.

"Cei care vin din aceste țări trebuie să se autoizoleze pe un termen de 14 zile și să respecte toate măsurile impuse de autorități. Persoanele trebuie să știe că dacă apar simptome caracteristice virusului COVID-19, trebuie să se adreseze imediat medicului de familie", a subliniat Ștefan Gheorghiță.

Totodată, specialistul a menționat că cei care au intenția să părăsească teritoriul Republicii Moldova trebuie să se documenteze foarte bine despre situația epidemică din țara în care pleacă, documentele pe care trebuie să le prezinte la frontieră și să dețină asigurare medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

44
Tagurile:
frontiera, medic
Tematic
Veți sta în carantină dacă reveniți din aceste țări - lista actualizată


Загрузка...

Rusia a efectuat lansări ale rachetei Țirkon în Marea Albă

0
(reînnoit 21:17 26.11.2020)
Fregata Amiralul Gorșkov a efectuat lansări de rachete hipersonice de croazieră Țirkon din Marea Albă, asupra unei ținte din bazinul Mării Barents, aflate la o distanță de 450 de kilometri.

Viteza zborului rachetei a depășit 8 Mach. Lansarea a avut loc în cadrul testării noilor tipuri de arme.

Fregata Amiralul Goșrkov este una din cele mai moderne nave ale Flotei Navale de Nord a Rusiei. Vasul militar este unul multifunctional, capabil să poarte lupte cu adversarul pe apă, aer și subacvatic. Fregata poate efectua lovituri asupra obiectelor terestre și de coasă, care se află la o distanță de peste 1,5 mii de kilometri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
rachete, lansare, Rusia
Tematic
„Zirconul” rusesc a privat SUA de conceptul unei lovituri globale


Загрузка...