Protestul transportatorilor auto

Protestul transportatorilor: Iată ce cer ei înainte de alegeri

85
Așa cum au anunțat anterior, transportatorii auto au ieșit astăzi la protest în centrul Capitalei. Ei au cerut în mod public ca gările auto să fie returnate în proprietatea statului. Protestul lor a avut loc cu 3 săptămâni înainte de alegerile prezidențiale.

CHIȘINĂU, 7 oct - Sputnik. Peste 100 de conducători auto au venit cu cu microbuzele în centrul Chișinăului să ceară dreptate. Ei au solicitat autorităților să întoarcă gările auto în proprietatea statului prin rezilierea contractului de parteneriat public-privat încheiat pentru gestionarea patrimoniului ÎS ”Gările și Stațiile Auto”.

Transportatorii susțin că în prezent se pun bazele unei scheme de corupție, iar mulți proprietari de companii de transport de călători suferă pierderi enorme. 

”Noi am făcut multe adresări către autorități și am cerut să rezilieze contractul public privat astfel încât gările auto să fie gestionate de stat. Ele s-au oferit unui antreprenor privat ca să fie gestionate mai eficient, dar mai rău se face. Se pun bazele unei scheme de corupție, la fel ca cea din 2018, când în mod ilegal se aduna de la șoferi câte 1,5 milioane de lei lunar. Acum funcționează în felul următor: se pretind plăți neformale, gările auto favorizează anumiți transportatori, direcționează pasagerii anume către cei cărora le convine, se favorizează o concurență neloială, se încalcă regimul de lucru a autogărilor. Multe din aceste încălcări au fost confirmate prin acte de Agenția Națională Transport Auto. Vreau să vă spun că gările au fost mult mai bine gestionate de stat”, a menționat Oleg Alexa, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto. 

Oleg Alexa a declarat că toate nemulțumirile au fost anunțate la Guvern, însă deocamdată transportatorii auto nu au promit niciun răspuns. În cazul în care aceștia nu vor fi auziți, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto susține că protestele vor continua.

Ieri, Serviciul Fiscal de Stat a anunțat că va continua să monitorizeze activitățile economice cu un înalt risc de neconformare fiscală, pentru a preîntâmpina posibile cazuri de prejudiciere a bugetului de stat. 

”Pe parcursul anului 2020, au fost întreprinse acțiuni de conformare voluntară și forțată față de contribuabilii care prestează servicii de transport interurban și internațional de persoane, în regim taxi, și persoane fizice care practică activitate de transport ilicit de persoane în traficul internațional și în regim taxi”, a menționat Serviciul Fiscal.

Pe parcursul anului, Serviciul Fiscal de Stat a recepționat 278 de dosare contravenționale cu privire la practicarea ilicită a transportului de persoane sau mărfuri. În urma acestora, 72 șoferi au fost sancționați contravențional.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tagurile:
transportatori, protest, transport
Tematic
Zeci de transportatori au fost sancționați pentru încălcarea măsurilor împotriva COVID-19
Autorizații suplimentare pentru transportatori
Вячеслав Ионицэ

Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021: Cât va dura criza economică

140
(reînnoit 21:16 17.01.2021)
La sărăcia în care ne aflăm, orice creștere economică mai mică de 10% înseamnă bălăceală în continuare în glod, declară expertul economic Veaceslav Ioniță.
Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021! Cât va dura criza economică

Moldova a fost lovită dur de criza economică provocată de pandemia care face ravagii în întreaga lume. Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, economia își va reveni de pe urma crizei din 2020 abia la sfârșitul lui 2021. Și asta, deoarece orice majorare a veniturilor moldovenilor nu va șterge cu buretele sărăcia în care țara noastră se bălăcește de trei decenii.

„Anul 2021 va fi un an de recuperare, dar va fi o recuperare grea. Dacă am vorbi de o țară dezvoltată, pentru ei o creștere de unul două procente este ceva normal. Pentru Republica Moldova, la sărăcia în care ne aflăm, orice creștere mai mică de 10% asta înseamnă bălăceală în continuare în glod și titlul ”onorific” de cea mai săracă țară din Europa”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”.

Cert este că aproximativ 20% din populația țării nu a simțit criza economică cu care se confruntă majoritatea oamenilor. Veniturile acestora nu s-au micșorat în 2020, iar despre criză au auzit doar la televizor.

„Noi de fapt avem două Moldove paralele. Avem aproximativ 20% din populație care are un nivel de bunăstare destul de ridicat. În acest an, la ei și veniturile s-au ridicat, și consumul s-a menținut, oamenii și-au procurat apartamente, s-au mutat la case pe pământ sau au cumpărat autoturisme. Acest segment de oameni nu a simțit această criză. Însă în majoritatea populației această criză lovește dur”, a opinat el.

Potrivit experților Băncii Mondiale care au analizat efectele crizei asupra business-ului și a pieței muncii din țara noastră, în 2020 și-au pierdut locul de muncă aproape 70 de mii de oameni, iar nivelul șomajului a crescut până la 8%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

140
Tagurile:
PIB, criza, saracie, criza economică
Tematic
Starea economiei Moldovei pe final de 2020 – expert economic
Anatol Usatîi, realizările în economie pe parcursul anului


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo

COVID bate în retragere? Câte cazuri noi s-au înregistrat astăzi

179
(reînnoit 18:35 17.01.2021)
După raportarea altor 214 de noi infectări, bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 152 854. În ultimele 24 de ore, 5 persoane au decedat după ce s-au contaminat cu noul coronavirus.

CHIȘINĂU, 17 ian - Sputnik. Alte 214 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate pe 17 ianuarie în Republica Moldova.

Toate cazurile sunt cu transmitere locală, a precizat Ministerul Sănătății.

Cele 214 cazuri noi au fost confirmate după efectuarea a 1074 de teste, dintre care 1002 primare și 72 repetate.

Dintre cei 214 contaminați, 10 sunt lucrători medicali: medici - 3, asistenți medicali - 5, personal auxiliar - 2.

Acum, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sunt internați 2277 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 226 sunt în stare extrem de gravă (36 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 3 963 de persoane, iar 20 883 sunt sub supraveghere la domiciliu.

În ultimele 24 de ore, virusul a provocat moartea a 5 persoane. Numărul deceselor ca urmare a COVID-19 a ajuns la 3250 de cazuri.

Ministerul a anunțat că alte 481 de persoane au fost vindecate. În total, 143 150 de persoane au fost tratate de COVID-19.

Programul național de vaccinare împotriva COVID-19 ar putea începe la începutul lunii februarie. În prezent, Republica Moldova este în așteptarea primului lot de vaccinuri. Precizarea a fost făcută de prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

El a spus că încă nu se cunoaște ce vaccin va primi țara noastră, dar că nu contează care producător va livra acest vaccin. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

179
Tagurile:
COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Restricții până în martie la intrarea în Italia pentru moldoveni – precizările Ambasadei


Загрузка...