Vama Palanca

Cum putem călători în afara țării: Informații oficiale

989
(reînnoit 22:56 06.10.2020)
Mai multe state au modificat condițiile de traversare a frontierei. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene prezintă informații despre alertele de călătorie.

CHIȘINĂU, 6 oct - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene atrage atenția cetățenilor că mai multe țări au modificat regulile de traversare a frontierei. În continuare vă prezentăm informații despre condițiile de intrare în țările în care călătoresc sau sunt stabiliți mulți moldoveni. 

Italia

Ministerul de Externe informează că pe 30 septembrie a expirat valabilitatea decretului semnat anterior de premierul italian privind restricțiile de intrare în țară.

Cu toate acestea, este interzis în continuare accesul de intrare pe teritoriul acestui stat pentru cetățenii Republicii Moldova, deopotrivă cu cei ai Armeniei, Bangladeșului, Bosniei și Herțegovinei, Braziliei, Chile, Kuweitului, Macedoniei de Nord, Omanului, Serbiei și Columbiei. 

Au voie să intre în Italia cetățenii statelor UE, ai țărilor care fac parte din spațiul Schengen, cetățenii Regatului
Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, ai Andorrei, Principatului Monaco, Republicii San Marino și Statului Vatican, care au reședință sau domiciliu în Italia, precum și membrii familiilor acestora (soți, concubini, parteneri de concubinaj, copii care nu au atins vârsta de 21 de ani). 

Se face excepție și pentru personalul echipajelor, precum și pentru șoferii care efectuează curse regulate. De asemenea, pot intra în Italia „funcționarii și agenții Uniunii Europene sau ai organizațiilor internaționale”, precum și membrii misiunilor diplomatice. 

Federația Rusă 

Accesul cetățenilor moldoveni pe teritoriul Federației Ruse este în continuare interzis. Se fac însă unele excepții. Este vorba despre persoanele care vin în Rusia pentru tratament, rudele de gradul întâi ale cetățenilor ruși, precum și persoanele care sosesc în Rusia pentru îngrijirea celor aflaţi în dificultate. 

Cehia

Ministerul Afacerilor Externe informează că cetățenii moldoveni pot călători în Cehia doar în cazul în
care au permis de ședere temporar sau permanent, o viză de lungă ședere, viză de
lucru sau un contract de muncă perfectat după data de 17 mai 2020.

Spania

Spania menține în continuare restricțiile de călătorie inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova și ai altor „țări terțe”.

Au acces pe teritoriul acestei țări doar rezidenții statelor membre UE, ai țărilor din Spațiul Schengen, Andorrei,
Monaco, Vaticanului și San Marino, precum și titularii unei vize de lungă ședere emisă de un stat UE sau de o țară din Spațiul Schengen. 

Fac excepții și lucrătorii transfrontalieri, profesioniștii în domeniul sanitar sau din serviciile de îngrijire a bătrânilor, transportatorii de mărfuri, membrii misiunilor diplomatic,  studenții care își fac studiile într-un stat UE sau stat asociat Spațiului Schengen, muncitorii de înaltă calificare, inclusiv participanții la evenimente sportive de nivel înalt care au loc în Spania, persoanele care călătoresc din motive de familie imperative, persoanele care pot demonstra cu probe cauze de forță majoră, muncitorii sezonieri din sectorul agricol care au contracte de muncă, precum și rezidenții Algeriei, Australiei, Canadei, Georgiei, Japoniei,
Muntenegrului, Marocului, Noii Zeelande, Rwandei, Serbiei, Coreii de Sud, Thailandei, Tunisiei, Uruguayului și Chinei.

Marea Britanie

Cetățenii Republicii Moldova au voie să călătorească în Marea Britanie. Această țară nu a impus restricții de călătorie pentru moldoveni. Totuși, cei care intenționează să meargă în această țară trebuie să știe că vor sta în carantină timp de 14 zile. 

Germania

Moldovenii care intenționează să călătorească în Germania trebuie să știe că doar anumite categorii de persoane au acces pe teritoriul acestei țări.

Germania
© Sputnik / Николай Филяков
Pentru că Republica Moldova se află în lista statelor cu risc sporit de infectare cu COVID-19, le este permisă intrarea doar cetățenilor moldoveni care au permis de ședere sau domicili legal, contract de muncă ce confirmă ocuparea în domenii precum cel al sănătății, al industriei alimentare și al transportului de mărfuri.

Pot intra în Germania și persoanele care întrunesc condițiile de reîntregire a familiei, cele care au nevoie de tratament sau care merg la studii.
Timp de 72 de ore după traversarea frontierei cetățenii străini trebuie să efectueze testul COVID-19 sau să stea 14 zile în izolare.

România

Cetățenii străini, inclusiv cei ai Republici Moldova, nu pot intra în România, decât cei care sunt membri de familie ai cetățenilor români sau ai cetățenilor altor state membre ale UE sau statelor care fac parte din Spațiului Economic European cu rezidență în România. 

Pot intra în România și persoanele care au o viză de lungă ședere, un permis de ședere, precum și cele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de
ședere sau un alt document echivalent. De asemenea, au acces reprezentanții misiunilor diplomatice și persoanele aflate în tranzit, studenții, lucrătorii sezonieri în agricultură, lucrătorii înalt calificați.

Ucraina

Începând cu 28 septembrie moldovenii pot călători în Ucraina. Ei trebuie să prezinte însă testul COVID-19 la traversarea frontierei, precum și o poliță de asigurare care acoperă cheltuielile de tratament în cazul infectării cu coronavirus. 

Cei care nu prezintă testul negativ la COVID-19 vor fi obligați să stea în carantină 14 zile.

Mai multe informații despre condițiile de călătorie peste hotare puteți afla de aici>>>

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

989
Tagurile:
peste hotare, călătorii
Tematic
FOTO - Un moldovean a rămas fără BMW la vamă: Iată motivul
Sală de operație, foto de arhivă

”Cadavrul” a înviat în timpul procedurii de îmbălsămare

410
(reînnoit 22:36 29.11.2020)
Personalul medical de la morgă a aruncat vina pe seama familiei ”defunctului”, organele de drept vor trebui să clarifice cauzele producerii acestui incident.

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Un bărbat din Kenya, dat din greșeală drept decedat, a fost la un pas de a fi îmbălsămat de viu. Bărbatul în vârstă de 32 de ani și-a venit în fire când procedura la morgă începuse deja, informează publicația The Standart.

Medicii au observat că ”defunctul” se mișcă. Aceștia erau deja pe cale să introducă formaldehida. Personalul clinicii nu are de gând să-și recunoască greșeala, considerând că vinovate de cele întâmplate sunt rudele pacientului.

Este menționat faptul că rudele bărbatului nu au așteptat concluzia definitivă a medicilor.

Acesta și-a pierdut cunoștința acasă, iar familia l-a transportat la clinică. Peste câteva ore, rudelor li s-ar fi comunicat că bărbatul a murit.

Totuși, potrivit superintendentului spitalului, medicii au cerut timp ca să se lămurească în privința stării pacientului, însă rudele ia-u învinuit că nu se grăbesc și au dus singure ”corpul neînsuflețit” la morgă.

După ce bărbatul a ”înviat”, el a fost transferat într-un salon al spitalului. Avesta ar putea fi externat peste câteva zile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

410
Tagurile:
Kenya, Îmbălsămat, morgă, defunct, cadavru


Загрузка...
Dezinfectant

Alertă în România: Pericol de orbire - avertismentul specialiștilor

629
(reînnoit 22:40 29.11.2020)
Reprezentanții Asociației Pro Consumatori trag un semnal de alarmă cu privire la dezinfectantul de mâini fabricat în China cu metilizotiazolinonă, substanță interzisă în UE și declarată alergenul anului 2013 în SUA.

BUCUREȘTI, 29 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Situație dificilă în România, unde specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la o serie de dezinfectanți de mâini aflați la comercializare în România. Este vorba despre dezinfectantul de mâini fabricat în China cu metilizotiazolinonă – substanță interzisă în UE și declarată alergenul anului 2013 în SUA.

Reprezentanții Asociației Pro Consumatori – APC – spun că în data de 27 noiembrie 2020, Comisia Europeană a luat cunoscut prin intermediul platformei Safety Gate-Sistem de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase - existenţa pe piaţa Uniunii Europene  a nouă mărci de dezinfectanţi de mâini neconformi, produse descoperite de autorităţile cu responsabilităţi în privinţa supravegherii pieţei produselor care reprezintă risc pentru sănătatea şi securitatea consumatorilor din următoarele ţări: Marea Britanie, Germania şi Franţa.

În compoziția unuia din dezinfectanții aflați la comercializare pe piața din România s-au găsit substanțe extrem de periculoase pentru viața oamenilor.

Vorbim despre un dezinfectant de mâini fabricat în Ucraina, iar alerta este transmisă de Germania. Produsul este comercializat sub denumirea de gel de mâini antibacterian pentru dezinfecție.

În compoziţia acestui produs s-a găsit metanol - valoare măsurată: 65,3% din greutate, care este extrem de toxic pentru sistemul nervos central și ochi.

Produsul se comercializa în recipient din plastic de 50 ml şi nu era prevăzut cu un sistem de închidere de siguranță pentru copii, fapt ce putea face posibilă ingerarea sau contactul cu substanţa metanol care putea provoca orbire și/sau deces, spun specialiștii APC.

Femeie cu mască
© Sputnik / Владимир Трефилов

În plus, de pe etichetă lipseau pictogramele de pericol și avertismentele obligatorii pentru acest tip de produs, astfel că utilizatorii nu dispuneau de informații privind toxicitatea și inflamabilitatea produsului.

Având în vedere că produsul nu respecta Regulamentul privind produsele biocide și Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea – CLP - s-a dispus retragerea acestuia de pe piață.

În România, situația este dezastruoasă. Și aceasta pentru că dezinfectanții pentru mâini comercializați aici nu au fost analizați de nici o instituție a statului român din punctul de vedere al verificării compoziției acestora, susține Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori.

În opinia sa, lipsa de verificare ridică mari semne de întrebare cu privire la siguranța pentru consumatori și, în mod special, pentru copii.

“Solicităm urgent să se dispună de către Ministerul Sănătății realizarea unor analize de natură chimică în laboratoarele acreditate pentru astfel de încercări şi să se retragă de la comercializare dezinfectanții care ne pun în pericol sănătatea și chiar viața”, spune conferențiar universitar doctor Costel Stanciu, președintele APC.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

629
Tagurile:
România, pericol, dezinfectanţi
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
O nouă mutație a coronavirusului, descoperită în Europa


Загрузка...