Супермаркет

Producătorii autohtoni vor mai mult spațiu pe rafturi

48
(reînnoit 12:07 06.10.2020)
Producătorii autohtoni de carne, lapte și fructe se plâng că reprezentanții rețelelor de magazine nu sunt loiali, iar produsele moldovenești nu au prioritate pe rafturi. Ei solicită Parlamentului să voteze o lege aprobată în prima lectură încă 2018.

CHIȘINĂU, 6 oct - Sputnik. Producătorii autohtoni susțin că începând din anul 2016 au cerut ca marfa lor să aibă acces și să fie vizibilă pe rafturile magazinelor din țară. Atunci, au reușit să obțină un proiect care să reglementeze toate problemele și care a fost agreat de toate părțile. Acesta a fost votat în 2018, în prima lectură, însă de atunci a rămas blocat.  

”Acest proiect urma să amendeze legea privind comerțul interior și să elimine prin baze legale practicile neloiale aplicate de comercianți în raport cu furnizorii. Rețele de magazine solicită reduceri de la 20 la 35 %, iar la finele fiecărui luni înaintează furnizorilor o factură pentru serviciilor prestate sub formă de discaunt. Să vă dau o cifră: în jur de 9 milioane de lei producătorul de lapte trebuie să facă discaunt anual rețelelor. Asta înseamnă că cele 15 companii autohtone pe care le avem pierd 135 de milioane de lei anual și e vorba doar de un sector. Astfel, veniturile lor provin din prestarea serviciilor pentru furnizori pe care ultimii sunt nevoiți să le suporte. Acest fapt nu favorizează dezvoltarea întreprinderilor autohtone și nu mărește consumul de produse autohtone. Mulți producători sunt nevoiți să-și închidă afacerea sau să falimenteze și ei repede sunt înlocuiți cu alți producători străini”, a declarat Carolina Linte, președintele Asociației Producătorilor de Lapte și Produse Lactate ”Lapte”.  

Antreprenorii autohtoni solicită ca produsele moldovenești să fie prezente mai mult de 50 la sută pe rafturile magazinelor. Ei susțin că au aceeași calitate ca și produsele de import, iar dacă antreprenorii locali nu vor putea să asigure magazinele anul împrejur, ar fi bine să fie întocmită o listă cu care să fie actualizată o dată la jumătate de an. 

”Nu tot spectru de produse pot fi asigurate, dar o bună parte din ele le avem. În pandemie, am văzut că putem asigura piața. În martie, Ministerul Agriculturii a cerut să asigurăm piața cu lapte și carne și ne-am descurcat cu această sarcină să asigurăm securitatea alimentară a țării”, susține Carolina Linte, președintele Asociației Producătorilor de Lapte și Produse Lactate ”Lapte”.  

”Noi, producătorii de fructe lucrăm și cu alte țări, dar rețele noastre profită de faptul că producătorii noștri nu sunt uniți. Evident, dacă va fi cererea mare, se vor găsi și produse”, a menționat Iurie Fală, directorul-executiv al Asociației ”Moldova-Fruct”.

Reprezentanții celor trei asociații de lapte, carne și fructe solicită relații comerciale sănătoase și de lungă durată cu magazinele din țară care să stimuleze consumul produselor autohtone. În luna martie, reprezentanții asociațiilor au participat la mai multe comisii parlamentare unde li s-a promis că legea va fi promulgată până la sfârșitul anului 2020, însă termenul se apropie, dar schimbări nu se produc. 

”Este tergiversat foarte mult și probabil se ascund niște momente care ne îngrijorează. Cu toții trebuie să înțelegem că consumatorii din Republica Moldova trebuie să aibă acces la produsele moldovenești. În majoritatea țărilor, producătorii autohtoni au prioritate. Noi cerem să fie aprobat acest proiect care să pună bazele unei relații de colaborare eficientă și corectă între producător și comerciant”, a menționat Iurie Fală, directorul-executiv al Asociației ”Moldova-Fruct”.

”Activăm într-o piață mică și nu putem exporta și avem situații că nu putem negocia așa ca și importatorii străini, de asta statul trebuie să intervină ca un moderator și cu instrumente de a echilibra statul în cadrul negocierilor prin lege concretă”, precizează Sergiu Grădinaru, președintele patronatelor de carne. 

”Principalele puncte din hotărâre pentru care optăm: mărimea reducerilor comerciale oferite de producător comerciantului pentru vânzarea produselor alimentare nu depășește 10% din prețul de vânzare al furnizorului, se interzice comerciantului facturarea, refacturarea serviciilor sau încasarea plăților de la furnizor care nu sunt incluse în costul de achiziție a produselor, comerciantul este obligat să cumpere și să pună pe raft cel puțin 50% din lungimea raftului comercial, iar lista produselor să fie elaborată de Guvern și se actualizează o dată la jumătate de an”, a spus Carolina Linte, președintele Asociației Producătorilor de Lapte și Produse Lactate ”Lapte”.  

Membrii celor trei asociații au expediat o scrisoare în acest sens Parlamentului, Guvernului și Ministerul Agriculturii. Carolina Linte, președintele Asociației Producătorilor de Lapte și Produse Lactate ”Lapte”, a declarat pentru Sputnik Moldova că vor aștepta răspunsul autorităților, iar dacă nu vor fi auziți, vor veni cu alte acțiuni pentru a-și face dreptate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
Producători autohtoni, producători
Tematic
Producător: 2020 este anul supraviețuirii pentru agricultori
Bani, în condiții preferențiale, pentru agricultori - Detalii
Ambulanță

Aveți grijă ce consumați: Patru persoane au murit în urma intoxicațiilor

62
(reînnoit 21:39 26.11.2020)
270 de persoane s-au intoxicat, iar patru au murit după ce au mâncat ciuperci. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, aceste cazuri s-au înregistrat în ultimele 14 zile. Specialiștii îndeamnă oamenii să fie mai atenți atunci când consumă acest produs.

CHIȘINĂU 26 nov - Sputnik. În ultimele două săptămâni, 270 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci, dintre care 61 de copii, iar patru oameni au murit. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) îndeamnă oamenii să fie mai vigilenți atunci când vine forma de cules sau de procurat ciuperci. 

Potrivit specialiștilor, primele simptome apar la două ore de la consumul ciupercilor. Astfel, printre primele semne se numără  greaţa, voma, diareea, transpiraţia excesivă, slăbiciunea generală și durerile abdominale. Peste șase ore pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă, pierderi de conştiinţă, halucinaţii și chiar comă. 

Între șapte și 14 mii de lei ajunge să coste recuperarea persoanelor în spitale. Din acest motiv, ANSP atrage atenția oamenilor la pericolul pe care îl poate aduce acest produs. Totodată, specialiștii vin și cu unele recomandări. În primul rând, dacă persoana a consumat ciuperci, iar mai târziu apar și primele simptome, atunci este necesar ca de urgență să sune la 112. Până medicii ajung la pacient, se recomandă ca persoana intoxicată să bea cât mai mult lichid și să stea culcată. 

Pentru a evita intoxicarea cu ciuperci, ANSP recomandă ca ciupercile să fie procurate doar din locuri autorizate și nu de pe marginea drumurilor. Totodată, specialiștii atenționează că ciupercile sunt interzise în alimentația copiilor. Specialiștii susțin că ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma gunoiștilor sunt toxice. La fel, bucatele din ciuperci nu este recomandată să fie păstrate mai mult de 24 ore. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
ANSP, spital, intoxicatii cu ciuperci
Tematic
Doi oameni au murit după ce au mâncat ciuperci


Загрузка...
Ștefan Gheorghiță

Medic: Informații despre condițiile de călătorie

43
(reînnoit 21:25 26.11.2020)
Ce informații trebuie să cunoască oamenii despre intrarea și traversarea teritoriului Republicii Moldova, dincolo de faptul că trebuie să se autoizoleze?
Medic: Informații despre condițiile de călătorie

În data de 23 noiembrie Ministerul Sănătății a actualizat lista statelor cu risc epidemic ridicat, pentru care se instituie carantina asupra persoanelor care sosesc din acestea în Republica Moldova.

Lista se actualizează o dată la 14 zile. Astfel, a fost impus regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova care vin din 65 de țări. Printre acestea se numără Ucraina, România, Federația Rusă, Italia, Franța, Grecia, Israel și altele.

Potrivit șefului Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, persoanele revenite din statele cu risc epidemiologic ridicat trebuie să mai respecte unele condiții, pe lângă regimul de autoizolare.

"Cei care vin din aceste țări trebuie să se autoizoleze pe un termen de 14 zile și să respecte toate măsurile impuse de autorități. Persoanele trebuie să știe că dacă apar simptome caracteristice virusului COVID-19, trebuie să se adreseze imediat medicului de familie", a subliniat Ștefan Gheorghiță.

Totodată, specialistul a menționat că cei care au intenția să părăsească teritoriul Republicii Moldova trebuie să se documenteze foarte bine despre situația epidemică din țara în care pleacă, documentele pe care trebuie să le prezinte la frontieră și să dețină asigurare medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
frontiera, medic
Tematic
Veți sta în carantină dacă reveniți din aceste țări - lista actualizată


Загрузка...

Rusia a efectuat lansări ale rachetei Țirkon în Marea Albă

0
(reînnoit 21:17 26.11.2020)
Fregata Amiralul Gorșkov a efectuat lansări de rachete hipersonice de croazieră Țirkon din Marea Albă, asupra unei ținte din bazinul Mării Barents, aflate la o distanță de 450 de kilometri.

Viteza zborului rachetei a depășit 8 Mach. Lansarea a avut loc în cadrul testării noilor tipuri de arme.

Fregata Amiralul Goșrkov este una din cele mai moderne nave ale Flotei Navale de Nord a Rusiei. Vasul militar este unul multifunctional, capabil să poarte lupte cu adversarul pe apă, aer și subacvatic. Fregata poate efectua lovituri asupra obiectelor terestre și de coasă, care se află la o distanță de peste 1,5 mii de kilometri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
rachete, lansare, Rusia
Tematic
„Zirconul” rusesc a privat SUA de conceptul unei lovituri globale


Загрузка...