Salvatorii continuă să scoată nămolul din ogrăzile oamenilor

Salvatorii continuă scoată nămolul din ogrăzile oamenilor

54
(reînnoit 15:54 02.10.2020)
Salvatorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență lichidează în continuare consecințele ploilor torențiale din sudul țării.

CHIȘINĂU, 2 oct - Sputnik. Zeci de localnici din raionul Comrat au venit și astăzi să le dea o mână de ajutor salvatorilor în lichidarea consecințele ploilor abundente din 29 septembrie, care au dus la înnămolirea mai multor locuințe, ogrăzi și fântâni.

A fost scos nămolul din gospodăriile oamenilor, au fost desfundate două canale de scurgere pluvială, iar specialiștii au restabilit conductele de alimentare cu gaze naturale. În aceste acțiuni au fost implicate 86 de persoane cu 21 de unități de tehnică. 

”Pe parcursul ultimelor zile, peste 500 de tone de nămol au fost scoase din ogrăzile și casele afectate de precipitații. Polițiștii și soldații Forțelor Armate au intervenit în peste 40 de gospodării particulare care au fost curățate. În continuare la fața locului urmează să activeze comisiile pentru situații excepționale pentru estimarea prejudiciilor”, precizează reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Ploaia din 29 septembrie a făcut prăpăd în sudul țării

Aproape 100 de gospodării din mai multe localități din sudul țării au fost inundate în urma ploii torențiale din 29 septembrie. În Comrat, precipitațiile au înnămolit 39 de gospodării particulare și două depozite. Au fost deteriorate două conducte de alimentare cu gaze naturale. Salvatorii au evacuat 11 persoane și au deblocat mai multe unități de transport. Totodată, alte 14 gospodării au fost afectate în localitatea Dezghingea din Găgăuzia. Porțiuni de drum au fost distruse în localitatea Congazcic. În raionul Leova, 20 de gospodării particulare din satele Sărata Răzeși, Tochile–Răducani, Tomai, Covurlui, Cuporani și Sărăteni au fost grav afectate de precipitațiile puternice. Iar la Cimișlia salvatorii au intervenit în 16 gospodării din satele Albina, Mereni, Gura Galbenei și Coștangalia. 

Autoritățile au promis ajutor persoanelor afectate de inundații

La Comrat a avut loc o ședință de urgență la care a participat premierul Ion Chicu, conducerea Găgăuziei și reprezentanții structurilor implicate în lichidarea consecințelor ploilor abundente care au inundat numeroase case.

Ion Chicu s-a întâlnit cu sinistrații, care au pierdut locuințele din cauza stihiei și le-a promis ajutor. Președintele Comisiei pentru situații excepționale din Găgăuzia, Ivan Colioglo, a prezentat numărul localităților din Găgăuzia care au avut de suferit din cauza ploilor torențiale.

„Cel mai mult a avut de suferit raionul Zaialpujie, satele Dezgingeaa și Concazcic. Au fost adresări din partea administrației satelor Kirsovo și Congaz, dar daunele de acolo sunt nesemnificative. În Comrat, o conductă de gaz a fost spartă, în urma căreia cartierul a fost deconectat de la gazul natural. Alimentarea cu energie electrică a fost deja restabilită”, a declarat Ivan Colioglo.

Președintele Comisiei pentru situații excepționale din Găgăuzia, Ivan Colioglo, a declarat pentru Sputnik Moldova că la Comrat au fost afectate aproximativ 50 de case. Nămolul a pătruns în încăperi, a inundat subsoluri și alte construcții. Au pierit din această cauză păsările și animalele domestice crescute în gospodării. Cele mai fragile construcții nu au rezistat în fața stihiei și s-au prăbușit. Locatarii acestor clădiri au fost adăpostiți temporar la căminul Universității de Stat din Comrat. Puhoaiele s-au dezlănțuit după ce albia râului Iaplug s-a revărsat.

O inundație similară s-a produs la Comrat la începutul lunii iunie. Expertiza a scos la iveală necesitatea de a efectua lucrări de drenaj și de a curăța albia râului Ialpug, precum și de a crea două lacuri mici de acumulare. Acest proiect ar putea costa bugetul 8 milioane de lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
intemperii, salavatori, ploi
Tematic
Vremea se strică astăzi: Cod Galben de ploi puternice și vijelie
Ce se întâmplă acum în localitățile afectate de ploi din Găgăuzia
Drum

Șantier fără sfârșit! Încă un an pentru reabilitarea drumului Chișinău-Sculeni

24
(reînnoit 16:08 26.11.2020)
Termenul de reabilitare a drumului R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni a fost extins. Iată când va fi dat în exploatare.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Termenul de reabilitare a drumului R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni a fost din nou extins. Astfel, cel puțin până la finele anului 2022 acest drum nu va fi dat în exploatare.

Un amendament la Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții a fost ratificat astăzi de deputați. Documentul prevede „extinderea datei finale de disponibilitate a mijloacelor financiare acordate în baza Contractului de finanțare până la 30 noiembrie 2021” și prelungirea perioadei de implementare a proiectului propriu-zis până la 31 decembrie 2022. 

Contractul de finanțare semnat între Republica Moldova și BEI are o valoare totală de 75 de milioane de euro și a fost ratificat în aprilie 2011. Extinderea termenului de implementare a proiectului de reabilitare a drumurilor a fost solicitată de Guvernul Republicii Moldova.

Precizăm că termenul de dare în folosință a drumului Chișinău-Ungheni-Sculeni a fost prelungit și anul trecut. Asta deși lucrările la acest drum trebuiau să fie terminate încă acum patru ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
drum național, drumuri bune, drumuri rele, drum blocat, drumuri


Загрузка...
Dorel Noroc

Cât ne-ar putea costa importul mașinilor de peste 10 ani

162
(reînnoit 13:51 26.11.2020)
Ministerul Finanțelor anunță că a finalizat procesul de consultare publică a proiectului politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2021. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Contrapunct" cu Secretarul de Stat la Ministerul Finanțelor Dorel Noroc.
Cât ne-ar putea costa importul mașinilor de peste 10 ani

Autoritățile vor să anuleze orice restricții privind vârsta la importul mijloacelor de transport. În schimb, automobilele mai vechi de zece ani vor avea o creştere considerabilă a accizelor de import proporţional vârstei, iar fiecare an în plus la vechimea maşinii va majora substanţial mărimea accizului vamal care va trebui achitat.

"Am introdus un sistem de accizare care va crește odată cu creșterea vârstei mașinii. Am exclus prohibițiile și pentru autoturisme, și camioane, și autobuse, introducând un sistem de accizare în funcție de vârsta mașinii", a declarat Dorel Noroc.

Oficialul mai spune că, prin aplicarea acestor măsuri, autoritățile vor descuraja importul unităților de transport vechi în favoarea stimulării importului de mașini noi. Sistemul de taxare ar putea ajunge chiar la 80-90 la sută din valoarea mașinii vechi. Astfel, dacă proiectul va fi votat în plenul Parlamentului, atunci de anul viitor moldovenii vor putea importa mașini cu o vârstă de peste zece ani, dar taxele vor fi mult mai mari. 

De menționat că, în prezent, automobilele pot fi importate în Republica Moldova doar dacă au o vârstă de până la 10 ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

162
Tagurile:
10 ani, mașini, import
Tematic
Din 2021, mașini mai vechi de 10 ani: Iată în ce condiții


Загрузка...
CEDO

Condamnările la CEDO: Cine va plăti prejudiciile

0
(reînnoit 17:21 26.11.2020)
Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectura a doua un proiect de lege care se referă la condamnările Republicii Moldova la CEDO.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Judecătorii vinovați de condamnarea Republicii Moldova la CEDO vor plăti prejudiciile provocate. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectura a doua de deputați în ședința de astăzi a Parlamentului.

Judecătorii urmează a fi trași la răspundere penală sau disciplinară doar pentru cazurile în care, prin sentință definitivă, a fost stabilită vinovăția lor sau a fost constatată intenția sau neglijența gravă în cadrul unei proceduri disciplinare.

Răspunderea materială va fi proporțională gradului de vinovăție stabilit în acțiunea de regres a statului față de aceștia, prin care se solicită restituirea despăgubirilor achitate de stat.

De asemenea, și procurorii urmează a fi sancționați. Termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere a procurorului pentru abaterile disciplinare va fi de un an de la data devenirii irevocabile a hotărârii instanței naționale sau internaționale, dar nu mai târziu de cinci ani de la data comiterii abaterii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Judecători, CEDO, agent guvernamental la CEDO


Загрузка...