Orașul Soroca în carantină

Cod roșu la Nisporeni: Va fi sau nu instituită carantina

5146
Astăzi a intrat în vigoare starea de urgență instituită la nivel de unități teritorial-administrative din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Decizia autorităților centrale de a institui stare de urgență la nivel de unități teritorial-administrative este una bună. Astfel, fiecare unitate va ști exact ce are de făcut pentru gestionarea situației epidemiologice. De această părere este președintele raionului Nisporeni, Vasile Mărcuță.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, Mărcuță a declarat că până nu demult raionul Nisporeni se situa pe ultimele locuri în ceea ce privește numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus, dar în foarte scurt timp a ajuns printre raioanele în care a fost instituit cod roșu de urgență în sănătate publică.

Numai ieri, când în Republica Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri de la începutul pandemiei, în raionul Nisporeni au fost confirmate pozitiv 17 cazuri noi. Chiar și așa, președintele Mărcuță spune că nu poate institui carantină în tot raionul.

„Dacă analizăm harta codurilor, doar câteva raioane se află sub cod galben și alte câteva sub cod portocaliu. În acest caz ar trebui să blocăm țara, adică majoritatea raioanelor”, a comunicat pentru Sputnik Moldova președintele raionului Nisporeni.

Acesta mai spune că în prezent nu se ia în calcul posibilitatea sistării activităților economice, culturale sau educaționale. Președintele susține că se pune accentul în continuare pe activități de prevenire a răspândirii COVID-19, activități care au fost inițiate încă de la începutul pandemiei. Astfel, oamenii legii efectuează cu regularitate razii inopinate la agenții economici din zonă pentru a verifica condițiile în care aceștia își desfășoară activitatea.

„Nu putem opri activitățile economice. Oamenii și așa au fost foarte afectați de pandemie. Noi ne străduim să-i informăm corect și să-i facem să înțeleagă că prioritară este sănătatea, astfel să respecte cu strictețe regulile de protecție”, a mai spus Mărcuță.

Președintele raionului afirmă că în zilele de piață activitatea comercianților este monitorizată. Fiind întrebat dacă se aplică sau nu amenzi, Vasile Mărcuță a respuns că „scopul autorităților este de a ajuta, nu de a pedepsi, astfel oamenii devin mai înțelegători și mai responsabili”.

„Nici posibilitatea de sistare a transportului urban și interurban nu se examinează. În raion această ramură nu este foarte dezvoltată. Oamenii reușesc să ajungă dintr-un loc în altul cu mijloacele de transport proprii”, a precizat șeful raionului.

Președintele raionului spune că s-a întâlnit chiar ieri repetat cu agenții economici care prestează servicii de transport și i-a îndemnat să aibă grijă de respectarea regulilor - purtarea măștilor, aprovizionarea cu dezinfectant, păstrarea distanței sociale, iar numărul de pasageri nu trebuie să depășească 60% din capacitatea unității de transport.

Cât privește procesul educațional, Vasile Mărcuță spune că în prezent cinci clase din diferite localități învață de la distanță după ce mai multe cadre didactice au fost infectate cu noul coronavirus, restul instituțiilor își continuă activitatea după modelul clasic. Președintele raionului Nisporeni ne-a mai spus că instituțiile medicale din zonă fac față numărului de îmbolnăviri care se atestă, nu doar în cazul infectărilor cu COVID-19, ci și în cazul altor maladii. 

„De când a apărut acest virus parcă am uitat de restul altor boli, care sunt poate și mai grave, iar bolnavi și mai mulți. Spitalele din raion fac față necesităților oamenilor. Noi ca fondatori le asigurăm cu tot ce au nevoie”, a spus Mărcuță.  

Oficialul îndemnat populația să se protejeze și să-i protejeze și pe cei din jur de virusul ucigaș.  

Amintim că în contextul înrăutățirii situației epidemiologice, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit stare de urgență pe unități teritorial-administrative.

CNSP a stabilit de asemenea gradele de alertă în funcție de indicatorii nivelului de risc. Gradul „cod roșu” este asimilat stării de urgență în sănătate publică. Da asemenea, au fost stabilite măsurile de sănătate publică aplicabile la nivel național. 

Potrivit deciziei CNESP, Comisiile teritoriale de profil vor institui măsurile de sănătate publică conform Planului de pregătire și răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19) – Versiunea 2, în corespundere cu gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5146
Tagurile:
COVID-19, Nisporeni, carantină
Diana Crudu

Un nou târg cu produse locale: Unde și când se va desfășura

35
(reînnoit 10:39 13.06.2021)
La mijlocul lunii iunie, în parcul Alunelul din Capitală va fi organizat un târg cu produse autohtone. Zeci de producători din mai multe raioane vor veni să-și vândă și să-și promoveze marfa.
Produse crescute în Moldova: Un nou târg în Capitală

În data de 19 și 20 iunie, chișinăuienii își vor putea umple pungile cu bunătăți cumpărate direct de la producători. Fructe, miere, dulciuri, vinuri, cașcavaluri, ceaiuri, migdale și multe alte produse delicioase îi așteaptă pe vizitatori.

Potrivit organizatoarei evenimentului Diana Crudu, târgul este mult așteptat atât de producătorii locali, cât și de moldovenii care s-au obișnuit deja cu asemenea evenimente.

"În mod normal, asemenea evenimente ar trebui organizate cât mai frecvent, în mai multe localități din țară și ar trebui să avem o piață agricolă unde să fie comercializate doar produsele autohtone. Înainte să apreciem produsele ucrainenilor, românilor și ale altora, trebuie să apreciem produsele noastre", a precizat interlocutoarea.

Târgul se va desfășura cu respectarea tuturor normelor de protecție împotriva COVID-19.

Amintim că prima ediție a târgului s-a desfășurat în data de 5 și 6 iunie curent și a fost vizitat de sute de consumatori.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
produse autohtone, târg
Tematic
Târg de miere în centrul Capitalei – detalii


Загрузка...
Maratonul vaccinării

Maratonul „De la student la student”: Mii de oameni vaccinați