Groapă de gunoi. Arhivă

Moldova riscă se transforme într-o groapă de gunoi

150
(reînnoit 10:30 01.10.2020)
Locuitorii Republicii Moldova produc anual milioane de tone de deșeuri. Grav este că o bună parte dintre ele nu sunt reciclate, ci ajung să fie depozitate pe câmpuri și poluează mediul înconjurător.

CHIȘINĂU, 30 sept - Sputnik. Peste trei milioane de metri cubi de deșeuri au fost produse în 2019 în Republica Moldova, arată datele Biroului Național de Statistică. Aproximativ două treimi din total (2,1 milioane de metri cubi de gunoi) îi revin populației, iar restul - agenților economici. 

În medie, un moldovean produce anual aproape 300 de kilograme de deșeuri menajere. Dacă ne raportăm la țările Uniunii Europene, atunci Moldova depășește doar România la acest capitol, iar în alte state situația este mult mai gravă. 

Spre exemplu, în Danemarca, țară fruntașă la acest capitol, un locuitor produce anual 814 kilograme de deșeuri.
Totuși, dacă ne raportăm la aceste cifre, ar trebui să ținem cont de faptul că UE stă mai bine la capitolul reciclare.

Deșeurile toxice - o mare problemă

În Republica Moldova este stringentă problema deșeurilor toxice. Volumul lor crește de la an la an, iar spațiile prevăzute pentru acestea devin neîncăpătoare. Periculoase sunt deșeurile electronice și electrocasnice, bateriile uzate, precum și deșeurile medicale. Ecologiștii spun că majoritatea oamenilor nu conștientizează cât de periculoase sunt și cât de mult dăunează mediului înconjurător. 

„Minimum ce putem să facem este să evităm depozitarea lor în sol, în groapele de gunoi, a e-deșeurilor și poluarea masivă a solurilor, apelor și aerului, pentru că la nivel global deșeurile electronice ar reprezenta maxim 2% din totalul deșeurilor generate, totuși ele reprezintă 70% din totalul deșeurilor toxice. (...) Ele sunt foarte nocive, foarte poluante și, din păcate, foarte multă lume nu cunoaște această informație”, a declatrat anterior în cadrul unei emisiuni la Radio Sputnik Moldova președintele Asociației pentru Valorificarea Deșeurilor Aurelia Bahnaru. 

Puțini cunosc însă că așa-numitele e-deșeuri, foarte periculoase pentru mediu, dacă sunt aruncate la groapa de gunoi, pot fi extrem de utile dacă sunt gestionate corect. Despre asta a vorbit anterior în studioul Radio Sputnik consultantul principal în cadrul direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Ion Bulmaga.

„O bună parte din aceste deșeuri reprezintă un potențial economic de care noi în prezent nu ne dăm seama. Dacă se vor recicla deșeurile electronice și electrocasnice vom avea de câștigat, pentru că acestea reprezintă un mare potențial energetic. În plus, vor fi introduse în mediul înconjurător mai puține astfel de deșeuri”, a spus Ion Bulmaga.

În Moldova sunt 36 de agenți economici care colectează deșeuri, însă doar 18 dintre ei le și reciclează. Sunt prelucrate deșeuri din plastic, anvelopele uzate, hârtia și pelicula. Nu este și cazul fierului vechi, care, deși se colectează, nu este reciclat în Moldova, ci exportat peste hotarele țării. Ministerul de resort

elaborează un proiect privind gestionarea deșeurilor, în care un aspect important constituie reciclarea fierului vechi, însă deocamdată acesta nu a fost implementat. Cert este că Moldova riscă să se transforme într-o groapă de gunoi, dacă nu vor fi luate măsuri privind gestionarea corectă a deșeurilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

150
Tagurile:
Gunoi, Moldova, deșeuri
Tematic
Dezastru în zona de protecție a Prutului: Grămezi de bălegar și alte deșeuri - Foto

Un ciclon puternic inundă Crimeea: Foto, video

6
(reînnoit 15:55 18.06.2021)
În noaptea de joi spre vineri la Yalta, Crimeea, în doar șase ore, a căzut norma lunară de precipitații. În urma ploilor abundente, râurile s-au revărsat peste malurile lor, iar străzile s-au transformat în adevărate bazine de acumulare.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Norma lunară de precipitații în Yalta a căzut în doar șase ore, de la miezul nopții până la șase dimineața - 42 milimetri, iar ploile continuă. Despre acest lucru anunță RIA Novosti, cu referire la Centrul Hidrometeorologic din Crimeea.

„În Yalta, în șase ore - de la miezul nopții până la 6 dimineața au căzut 42 de milimetri. Aceasta este norma lunară. 84 de milimetri de precipitații au căzut pe Ai-Petri, ceea ce este mai mult decât norma lunară, adică 72 de milimetri”, a declarat Centrul Hidrometeorologic din Crimeea.

Astfel, plouă în Yalta, Alushta, Simferopol, Sevastopol, Evpatoria și, conform prognozelor, precipitațiile vor conteni în a doua jumătate a zilei de vineri, iar ciclonul se va deplasa spre sud-vest.

Șefa administrației locale din Yalta, Yanina Pavlenko, i-a îndemnat pe orășeni să nu părăsească inutil casa. În context, a fost introdus un regim de urgență pe teritoriul orașului.
Potrivit Centrului Hidrometeorologic din Crimeea, peste noapte, mai exact de joi și până vineri au căzut peste Ai-Petri 187 de milimetri de precipitații, adică două norme lunare (norma lunară - 72 milimetri), în Yalta - 87 (norma - 42 milimetri).
În Sevastopol, în ultima zi, au căzut 47 de milimetri de precipitații, în timp ce norma este de 38. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

6
Tagurile:
precipitații abundente, distrugeri și inundații, inundații, Crimeea, Ialta


Загрузка...
Universitatea USPEE

Admiterea 2021: Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene "Constantin Stere"

20
Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene "Constantin Stere" este deschisă pentru toate persoanele care doresc să obţină studii fundamentale, să-şi dezvolte capacităţile cognitive, creatoare şi să le implementeze într-o societate democratică.

Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene "Constantin Stere" activează în baza prevederilor procesului de la Bologna, inclusiv a Sistemului European de Credite transferabile, fapt ce asigură compatibilitatea studiilor, mobilitatea studenţilor şi angajarea absolvenţilor în câmpul muncii.

Admiterea 2021 la USPEE "Constantin Stere"

Admiterea la USPEE "Constantin Stere": Oportunități unice pentru viitorii studenți

Curricula academică prevede studierea următoarelor limbi străine: engleza, franceza, germana și spaniola. Studenții au posibilitatea să facă practică în universități din Europa, SUA și Asia.

 Acordurile semnate cu instituțiile de învățământ din străinătate mai oferă posibilitate tinerilor să studieze la două facultăți concomitent, iar la final să primească două diplome recunoscute la nivel național și internațional. Cei mai buni studenți sunt motivați cu burse și reduceri la taxele pentru masterat și doctorat.

 

Admiterea 2021: Facultăți și specialități: 

Facultatea Drept

 • Drept

Facultatea Relații Internaționale și Științe socio-umane

 • Relații Internaționale
 • Politologie
 • Jurnalism și Procese mediatice
 • Comunicare și relații publice
 • Asistență socială

Facultatea Științe Economice și Ecologice

 • Business și administrare 
 • Contabilitate
 • Finanțe și bănci
 • Marketing și logistică
 • Managementul informației
 • Informatica aplicată
 • Servicii hoteliere, turism și agrement 
 • Ecologie
 • Silvicultură și grădini publice
 • Hidrologie și Meteorologie 
 • Inginerie și managementul calității
 • Chineto-terapie și terapie ocupațională

Facultatea Formarea Profesională continuă 

 • Învățământ primar și educație timpurie
 • Educație lingvistică și literară
 • Matematică și științe
 • Științe socio-umanistice
 • Psihopedagogie și management educațional
 • Managementul proiectelor și achiziții publice

Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene "Constantin Stere" se află pe bd. Ștefan Cel Mare, 200. Pentru mai multe informații despre procesul de admitere puteți apela numărul de telefon:022 74 94 86 sau 022 35 84 27. La fel, puteți adresa întrebări în format scris pe adresa de E-mail: uspeeconstantinstere@yahoo.com.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

20


Загрузка...