Stații de așteptare pictate în raionul Telenești

FOTO: Picturi inedite pe pereții stațiilor de așteptare

176
(reînnoit 07:48 30.09.2020)
Mai multe stații de așteptare a transportului public din raionul Telenești au prins culoare, după ce elevii de la Școala Raională de Arte Plastice "Nicolae Moisei", ghidați de profesorii lor, au pictat pe pereți motive tradiționale.

CHIȘINĂU, 30 sept - Sputnik. Stațiile de așteptare a transportului public din raionul Telenești bucură ochii localnicilor și le fac mai plăcute minutele de așteptare. Asta pentru că elevii de la Școala Raională de Arte Plastice "Nicolae Moisei", ghidați de profesorii lor, au pictat pe pereți, motive tradiționale. Aceste picturi au fost făcute în stațiile din satul Ciulucani și Mândrești.

 • Stații de așteptare pictate în raionul Telenești
  Stații de așteptare pictate în raionul Telenești
  © Sputnik / Cătălina Cernei
 • Stații de așteptare pictate în raionul Telenești
  Stații de așteptare pictate în raionul Telenești
  © Sputnik / Cătălina Cernei
 • Stații de așteptare pictate în raionul Telenești
  Stații de așteptare pictate în raionul Telenești
  © Sputnik / Cătălina Cernei
 • Stații de așteptare pictate în raionul Telenești
  Stații de așteptare pictate în raionul Telenești
  © Sputnik / Cătălina Cernei
1 / 4
© Sputnik / Cătălina Cernei
Stații de așteptare pictate în raionul Telenești

În stația din satul Ciulucani, la prima vedere, ai impresia că stai în fața prispei unei case bătrânești. Copiii au ținut cont de toate atributele tradiționale: au pictate perdele, perne brodate, covoare țesute și prosoape. 

Iar stația din Mândrești bucură privire trecătorilor cu o câmpie pe care se odihnesc mai multe fete îmbrăcate în haine populare.

La mijlocul lunii septembrie, profesoara Olga Mardari de la Școala Raională de Arte Plastice "Nicolae Moisei" a povestit în studioul Sputnik Moldova că prima stație pictată a fost în satul Mândrești, iar în procesul de lucru a fost implicată o echipă de 12 persoane. În viitorul apropiat, elevii și profesorii urmează să picteze alte patru stații din raion.

"Scopul acestui proiect este de a sensibiliza populația asupra problemelor de mediu, poluării apelor. Prin desenele copiilor ne dorim să arătăm cât de frumoasă și deosebită este natura și cât de important este să o protejăm. În plus, ne dorim ca satele Moldovei să devină mult mai atractive prin asemenea proiecte", a declarat pentru Sputnik Olga Mardari.

De menționat este că acesta nu este primul proiect realizat de Școala Raională de Arte Plastice "Nicolae Moisei" din Telenești. Recent, elevii instituției au organziat o expoziție inedită în satul Ciulucani: "Dor țesut în păretare!". Peste o sută de modele de covoare cu o cromatică deosebită au fost expuse la poarta fiecărei gospodine, fiind admirate de către toți sătenii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

176
Tagurile:
imagini, călătorie, Cetățeni, IS Gări și Stații Auto, picturi
Tematic
Ce spun experții despre alertele pandemice la nivel local
S-au scumpit euro și dolarul: Cursul BNM pentru astăzi
Girofar

VIDEO - Amenințări cu răfuială la Otaci după bătaia în masă: „Mergem la Procuratură”

8
(reînnoit 09:27 25.06.2021)
Mama fetei din cauza căreia s-ar fi bătut mai mulți tineri din Otaci și apoi a început teroarea în masă a declarat pentru Sputnik Moldova că merge în aceste clipe la Procuratură pentru a depune o plângere pe motiv că familia sa este amenințată.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Natalia Druță, mama fetei din cauza căreia a pornit bătaia de la Nistru din 21 iunie, când mai mulți tineri s-au bătut cu cruzime și apoi au început reglările de conturi în oraș, a declarat în această dimineață pentru Sputnik Moldova că merge la Procuratură pentru a depune o plângere. Femeia a precizat că după scandalul de joi din Otaci familia sa este permanent amenințată cu răfuială.

„În acest moment, eu merg la Procuratură ca să depun o plângere pe acei oameni care amenință familia mea cu răfuială fizică după bătaia de ieri de la Otaci”, a menționat Natalia Druță. 

Precizăm că joi, 24 iunie, a avut loc o bătaie în masă, unde mai mulți localnici și-au împărțit pumni și picioare în cadrul unor reglări de conturi. Totul a pornit de la un conflict declanșat câteva zile mai devreme.

Anterior, ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Ocnița Eugenia Molceanov a declarat pentru Sputnik Moldova că pe 21 iunie doi tineri și o fată au mers să se odihnească la Nistru.

„La un moment dat, trei reprezentanți ai comunității romilor s-au apropiat de tânără. Fata s-a speriat foarte tare și și-a sunat repede un prieten și un coleg de clasă. Cei doi au venit într-un suflet să o apere și așa a început conflictul între ei și reprezentanții etniei rome, care a degenerat în bătaie”, a precizat ofițerul de presă.

Scandalul s-a lăsat cu implicarea poliției, care i-a eliberat însă pe cei trei tineri. Aceștia i-ar fi bătut măr pe „apărătorii” fetei, unul dintre care era minor. Celălalt, de 18 ani, se află la spital. 

Joi, pe 24 iunie, la Otaci a fost organizată o întâlnire a localnicilor pentru a discuta incidentul produs la Nistru. S-au prezentat peste 100 de oameni, iar cearta dintre părți s-a lăsat cu o bătaie în masă. Localnicii și-au aruncat nemilos pumni și bâte.

A fost nevoie de intervenția detașamentului „Fulger”, pentru a calma spiritele. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
amenințări, Otaci, răfuială fizică


Загрузка...
Sculptura Veronicăi Micle

Scandalul din jurul sculpturii Veronicăi Micle: Ce spune artistul care a creat lucrarea

138
(reînnoit 19:30 24.06.2021)
Artistul Veaceslav Jiglițchi, autorul sculpturii Veronicăi Micle instalată recent în Scuarul Mihai Eminescu din Chișinău, este stupefiat de criticile care i-au fost aduse lucrării sale și de dorința unora de a o demonta.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Veaceslav Jiglițchi este nedumerit de reacția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării la instalarea sculpturii Veronica Micle în Scuarul Mihai Eminescu.

Instituția a precizat că aceasta a fost edificată fără hotărârea Guvernului și avizul unei comisii de profil. Așa că nu dispune de statut de monument de for public și nu va beneficia de protecția statului.

„Dacă am începe acum să verificăm toate sculpturile urbane, am constata că nicio lucrare nu ar avea avizul ministerului. Pentru că acea comisie ministerială are statut de recomandare. Ea recomandă guvernului să ia sau să nu ia un monument sub protecția statului”, a declarat sculptorul în emisie la Radio Sputnik Moldova

Artistul este nedumerit de valul de critici care a urmat după instalarea sculpturii și de dorința unora de a demonta lucrarea. 

„Lucrarea noastră este o sculptură urbană, retrasă, sub copaci, pe fundalul Sălii cu Orgă, care e în stilul acelor vremuri în care au trăit și s-au iubit Veronica Micle și Mihai Eminescu. Să-i despărțim iarăși? Nu știu... Dar e bine că există această polemică. E bine că nu sunt oameni indiferenți. Este un mare plus. Legat de faptul dacă ar trebui să o demontăm sau să o lăsăm - e ușor să distrugi, dar încercați să creați ceva”, a mai spus Jiglițchi. 

Sculptorul consideră că deși există deosebiri de stiluri între monumentul lui Mihai Eminescu și sculptura Veronicăi Micle, nu există o discordanță deranjantă. 

„Mai ales că ea (sculptura Veronicăi Micle) este foarte modestă, stă la umbra copacilor. Nu a umbrit monumentul lui Mihai Eminescu. Totuși, în acele vremuri ea se afla în umbra acelui poet, pentru că ea era la fel ca soțiile noastre, ca muzele noastre care ne inspiră, iar nouă ne cresc aripi datorită acestor femei. 

În plus, artistul consideră că lucrarea nu a avut nevoie de avizul comisiei de profil, pentru că nu poate fi numită monument. 

„Este o sculptură urbană. Te poți așeza lângă ea, te poți fotografia. Monumentele sunt cele de pe postamente, cu plăci cu inscripții și au o cu totul altă menire”, a spus Jiglițchi. 

Anterior, primarul Ion Ceban s-a arătat indignat de reacția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării privind sculptura Veronicăi Micle.

Într-un live de-al său el a menționat că sculptura a fost instalată ca element urban ca și băncile, ghiveciurile cu flori, dar și alte obiecte din scuar, menite să înfrumusețeze zona și să creeze o atmosferă plăcută pentru cetățeni.

„Cătați-vă de treabă vă rog și vă rugăm foarte mult să contribuiți măcar cu ceva la educație, la cercetare, la cultură și să faceți acest lucru bine”, a spus Ion Ceban. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

138
Tagurile:
Chișinău, scandal, Veronica Micle, monument


Загрузка...