mere

Fructele moldovenești, expuse la Moscova - noi oportunități

66
Zece producători moldoveni de fructe au participat la o grandioasă expoziție internațională organizată la Moscova, unde au identificat noi parteneri și piețe de desfacere.

CHIȘINĂU, 28 sept - Sputnik. Sute de tone de fructe moldovenești ar putea fi exportate în țările CSI, după participarea reprezentanților Asociației „Moldova Fruct” la expoziția WorldFood Moscow organizată în capitala Rusiei. Cel puțin asta afirmă Agenția de Investiții din Moldova care precizează că fructele moldovenești au stârnit interesul partenerilor din cadrul Comunității Statelor Independente. 

La expoziția care s-a desfășurat în perioada 22-25 septembrie au participat peste 20 mii de vizitatori. La Moscova au fost expuse mere, prune, struguri de masă, precum și conserve din fructe și legume moldovenești.

„Pentru Republica Moldova, piața Federației Ruse este una dintre principalele piețe de export al fructelor autohtone. De aceea am susținut participarea țării noastre 3 ani consecutiv la expoziția WorldFood Moscow, pentru a valorifica această oportunitate importantă, care va asigura exportul fructelor moldovenești” a menționat directorul general al Agenției de Investiții din Moldova Rodica Verbeniuc.

Ea consideră că participarea producătorilor moldoveni la expoziție ar putea genera exporturi de circa 200 de mii de tone de mere, 30 de mii tone de prune și 40 de mii de tone de struguri de masă moldovenești.

„Participarea la această expoziție internațională are un rol important pentru a arăta potențialilor clienți ce sortiment de fructe proaspete și procesate avem. Pe lângă faptul că noi promovăm fructele, promovăm și țara noastră ca furnizoare de fructe. Totodată, la expoziție am putut comunica cu clienții pe care deja îi avem, dar și să stabilim contacte noi, chiar dacă pandemia a influențat negativ fluxul de vizitatori. Astfel, au fost potențiali clienți preponderent din regiunile Rusiei, iar circa 100 de vizitatori s-au arătat interesați de fructele autohtone”, a declarat directorul executiv al asociației Moldova Fruct Iurie Fală. 

Expoziția WorldFood Moscow este vizitată de reprezentanți ai tuturor rețelelor de comerț din Rusia, Kazahstan, Mongolia și Belarus.

Agenția de Investiții precizează printr-un comunicat de presă că anul trecut 81% dintre participanții la  expoziția WorldFood Moscow și-au găsit noi clienți și parteneri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

66
Tagurile:
Moscova, moldovenești, fructe
Tematic
Recolta de prune în regiunea transnistreană – cu ce s-au ales agricultorii
Moscova

MAI rus: Imigranții ilegali din Moldova vor trebui părăsească țara până pe 15 iunie

100
(reînnoit 16:04 16.04.2021)
Potrivit Ministerului rus de Interne, aproximativ 56 de mii de cetățeni ai Moldovei se află ilegal pe teritoriul Federației Ruse.

CHIȘINĂU, 16 apr - Sputnik. Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse le-a cerut statelor CSI să-și evacueze până pe 15 iunie cetățenii care se află ilegal pe teritoriul țării. În caz contrar, Moscova va fi nevoită să recurgă la măsuri dure, a declarat prim-viceministrul de Interne, Aleksandr Gorovoi, în cadrul Adunării Interparlamentare a statelor CSI.

“Dacă nu vom diminua această cifră până pe 15 iunie, așa cum presupune decretul președintelui, aceste persoane vor fi sancționate, inclusiv prin expulzarea din țară și închiderea granițelor”, a declarat Gorovoi, potrivit RIA Novosti.

La mijlocul lunii decembrie, Vladimir Putin a prelungit prin decretul său termenul de șederea temporară a imigranților în Rusia, în legătură cu pandemia de coronavirus, până la 15 iunie 2021.

Potrivit autorităților ruse, în prezent în Rusia se află ilegal peste 332 mii de cetățeni ai Uzbekistanului, peste 152 de mii din Ucraina, 56 de mii – din Moldova, 247 de mii din Tadjikistan, 120 de mii din Azerbaidjan, 115 mii din Kîrgăzstan, 61 de mii din Armenia și 49 de mii din Kazahstan.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

100
Tagurile:
CSI, Rusia, imigranţi
Tematic
Spicherul Parlamentului Moldovei s-a adresat conducerii și poporului rus


Загрузка...
Elena Neaga

Împrumută bani pentru a se trata de COVID: Cum se descurcă oamenii din satele Moldovei

66
(reînnoit 15:00 16.04.2021)
Situația pandemică în Republica Moldova nu este deloc optimistă. Zilnic se înregistrează un număr mare de noi infectări și decese. Cum stau lucrurile în comuna Bălășești, raionul Sângerei, am aflat de la primarul Elena Neaga.
Comuna cu cele mai puține cazuri de COVID: Ce spun autoritățile

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", primarul Elena Neaga a mărturisit că, spre deosebire de alte regiuni, în localitatea pe care o reprezintă numărul cazurilor de COVID-19 nu este atât de mare, aceasta fiind una dintre comunele în care sunt înregistrate cele mai puține cazuri. De la începutul pandemiei și până în prezent, doar 24 de persoane s-au îmbolnăvit de coronavirus.

"Dintre acestea, doar zece persoane au fost internate și din păcate avem și un deces. Restul s-au tratat la domiciliu, unii fiind asimptomatici, dar care oricum au luat tratament acasă", a precizat pentru Sputnik Moldova Elena Neaga.

Potrivit primarului, comuna nu duce lipsă de specialiști, iar pacienții se pot adresa după primul ajutor la medicii de familie. De asemenea, este și farmacie care activează șase zile pe săptămână și dispune de toate medicamentele necesare.

Cu toate acestea, Elena Neaga spune că problemă cu care se confruntă localnicii este lipsa locurilor de muncă cu salarii decente. Acest lucru îi bate simțitor la buzunar pe cei care se îmbolnăvesc de COVID-19.

"Tratamentul la domiciliu este destul de costisitor – în jur de patru mii de lei. Pentru oamenii de la sate este o sumă imensă. Unii procurau medicamente pe datorie, alții erau ajutați de rudele de peste hotare. Este foarte greu la acest capitol", a subliniat primarul.

În comuna Bălășești, formată din satele Bălășești și Sloveanca, sunt aproximativ 2600 de locuitori. În prezent, aici sunt înregistrate doar două cazuri active de COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

66
Tagurile:
COVID-19, comuna, primar
Tematic
Prețurile la vaccinurile anti-Covid-19 importate pe cale comercială - plafonate


Загрузка...