Furtună, fulger

Ploi puternice, vijelie și descărcări electrice: Iată de când

1977
(reînnoit 14:53 28.09.2020)
Serviciul Hidrometeorologic atenționează că, începând cu ziua de mâine, vremea se va schimba radical. Iată ce ne așteaptă.

CHIȘINĂU, 28 sept – Sputnik. Pentru ziua de 29 septembrie sunt prognozate precipitații cu descărcări electrice, ziua puternice, izolat  foarte  puternice. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de șeful Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca.

„Vom avea ploi puternice pe aproape întreg teritoriul țării. Nu este exclus să avem și ploi foarte puternice. În acest context vom emite și o avertizare de ploi puternice cu descărcări electrice, vijelie, pe alocuri cu intensificări de 15-18 metri pe secundă”, a mai spus șeful SHS.

Potrivit lui Roșca, ploi puternice înseamnă cele cu cantități între 15 – 49 de litri per metru pătrat, iar cele foarte puternice – 80 de litri pe metru pătrat.

„Dacă vorbim de septembrie și octombrie, acestea sunt luni mai liniștite din punct de vedere al precipitațiilor. Acestea sunt caracteristice mai degrabă pentru luna noiembrie. Dar nu este ceva neobișnuit, ținând cont că pe teritoriul Republicii Moldova nu au mai căzut precipitații din luna iunie”, a precizat Ghenadie Roșca.

Dacă vorbim de temperaturi, acestea scad. În ultima perioadă am avut pe timp de zi temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă. Minimele din aceste zile sunt caracteristice perioadei, dar până la data de cinci octombrie temperaturile din timpul nopții vor crește. Deci, dacă la noapte sunt prognozate temperaturi între 10 – 15 grade Celsius, spre sfârșitul acestei perioade se așteaptă o creștere între 12 – 17 grade.

„Temperaturi de până la 25 de grade Celsius sunt prea ridicate pentru perioada aceasta. Astfel, pe timp de zi este normal să avem maxim până la 20 de grade Celsius pe timp de zi. Și cele din timpul nopții trebuie să fie într-o tendință de scădere. În perioada 01 – 02 octombrie vom avea temperaturi normale, între 8 și 13 grade”, a comunicat Roșca.

Această răcire, care reprezintă o normalitate pentru sfârșitul lunii septembrie, este influențată de un ciclon din oceanul atlantic care traversează teritoriul țării noastre. Ghenadie Roșca nu ne-a putut spune ce temperaturi vom avea în luna octombrie întrucât din cauza schimbărilor bruște, SHS face prognoze doar pentru următoarele șapte zile. Ce ține de sfârșitul perioadei prognozate, se prevăd temperaturi ridicate. Adică, peste 6-7 zile vom avea din nou maxime de până la 28 de grade Celsius.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1977
Tagurile:
avertizarea meteo, avertizare meteorologică, cod galben de averse
Maia Sandu

PSRM: Prima lună din mandatul Maiei Sandu - haos și eșec

35
PSRM a comentat activitatea Maiei Sandu și a echipei sale, la o lună de când aceasta a devenit președinte al țării. Socialiștii au consideră că această perioadă a fost caracterizată de haos și eșec.

CHIȘINĂU, 25 ian - Sputnik. Reprezentanții PSRM au criticat dur activitatea Maiei Sandu, la o lună de când aceasta a devenit președinte al țării. Ei susțin că noul șef al statului nu și-a îndeplinit promisiunile făcute în campania electorală față de cetățeni. 

"O lună de haosuri și eșecuri. Maia Sandu a eșuat la promisiunile făcute oamenilor în campanie. Dacă ar fi vrut dizolvarea Parlamentului, trebuia să vină cu un premier și dacă nu ar fi fost votat - se dizolva Parlamentul. A început cu calea de autodizolvarea Parlamentului. CC a stabilit că asta contravine legii. Acum președintele și deputații PAS vor să oblige deputații să nu vină la lucru atunci când un premier numit de Sandu va veni să ceară vot de încredere parlamentarilor. Sandu se gândește la rezultatele partidului său PAS. Țara a rămas fără un Guvern funcțional", a declarat Oleg Lipskii, deputat PSRM.  

Socialiștii sunt revoltați nu doar de „haosul” legat de activitatea Guvernului și Parlamentului, ci și de alte promisiuni ale Maiei Sandu, cum ar fi combaterea corupției și promovarea proiectelor sociale.

"Sandu a promis că va rezolva problema pandemică, nu a făcut nimic. A promis că va scoate gardul de la Președinție, dar nu a fost scos. A spus că va reduce din cheltuielile de la Președinție, dar nu este așa. Ea a cheltuit de două ori mai mulți bani la învestirea sa în funcție decât Igor Dodon. A promis că va renunța la sediul Președinției, pentru că țara este săracă și trebuie de redus cheltuielile acestui palat, dar vedem că se simte foarte confortabil în acest sediu. A mai spus că nu va avea nevoie de pază de sat, dar și asta e o minciună. A mai spus că va promova proiecte sociale care va îmbunătăți viața cetățenilor - eșec total. A promis să fie un președinte al tuturor, care să unească societatea - în realitate este în continuare președinte PAS. Cu câtă ură reprezentanții Maiei Sandu au atact reprezentanții altor etnii din țara noastră care folosesc limba rusă ca instrument de comunicare. Mai mult, a lansat acuzații în adresa regiunii transnistrene", a mai spus Oleg Lipskii, deputat PSRM. 

În final, socialiștii i-au cerut Maiei Sandu să vină cu o echipă profesionistă și să facă ordine în țară așa cum a promis în campanie. Deocamdată, președintele țării, Maia Sandu, și echipa sa nu au comentat acuzațiile socialiștilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
Declarații, declarații, Fracţiunea PSRM, deputați PSRM, PSRM
Tematic
Reacția PSRM la decizia Curții Constituționale vizând limba rusă
PSRM nu renunță: Ce va întreprinde în raport cu legea privind funcționarea limbilor


Загрузка...
Linii electrice

Hoții fură uleiul din transformatoarele electrice: Cine plătește pagubele

32
(reînnoit 13:35 25.01.2021)
Hoții distrug instalațiile electrice pentru a fura uleiul și lasă astfel în întuneric sute de familii. Pagubele sunt compensate de toți cosumatorii, fiind incluse în factura lunară.

CHIȘINĂU, 25 ian - Sputnik. Multe localități din țară rămân fără energie electrică din cauza hoților care fură uleiul din transformatoare. Acest produs se folosește în industrii și sectorul energetic, însă contrar destinației și cu riscuri mari, unii îl utilizează la tractoare, mecanizatoare sau aprind focul în sobă. El are un cost de producere nu forte mare, dar prejudiciile sunt imense. 

Din această cauză, tot sistemul se defectează, oamenii rămân fără lumină, iar întreprinderea „Premier Energy Distribution” are nevoie de timp pentru a restabili totul. Cel mai recent caz s-a înregistrat în data de 18 ianuarie în satul Corten din raionul Ceadîr-Lunga. Localncii au rămas fără lumină după ce hoții au golit tranformatorul electric de ulei. S-a întâmplat după câteva luni de la ultimul caz înregistrat. 

”Atunci era cald și drept consecință li s-au dezghețat frigiderele, iar acum a fost una din cele mai geroase zile din iarna curentă și deja frigul le-a cauzat probleme”, precizează întreprinderea „Premier Energy Distribution”.

Pe parcursul anului 2020, s-au înregistrat 26 de furturi de ulei dielectric în localități din raioanele Taraclia, Cantemir, Vulcănești, Ceadîr-Lunga, Telenești, Orhei și Cahul, iar prejudiciul total este de circa 415 mii de lei.

Cine plătește pagubele?

Întreprinderea „Premier Energy Distribution” menționează că furturile de ulei dielectric cauzează un prejudiciu considerabil companiei, iar pierderile sunt reflectate ulterior în tarif și astfel este un cost adițional pentru toți consumatorii de energie.  

Cei care sunt martori ai unor astfel de furturi sunt îndemnați să sune la 112 sau la numerele de telefon ale companiei: 022 43 11 11 sau 022 43 19 50. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
energie electric, energie
Tematic
Construcția Nord Stream 2 poate continua, a declarat Agenţia Daneză pentru Energie
Cum va fi calculat consumul de energie electrică în facturile pentru luna mai


Загрузка...

Ninsorile abundente blochează și mai tare Marea Britanie

0
(reînnoit 13:52 25.01.2021)
Localnicii s-au bucurat de zăpadă în parcurile londoneze, după ce o rafală a lovit capitala Mari Britanii.

În Parcul St. James și în Hampstead Heath oamenii au profitat de ocazia rară de a crea oameni de zăpadă și de a merge cu sania, în pofida restricțiilor antiepidemice. Poliția a cerut oamenilor să rămână acasă. 

Zăpada abundentă a lovit Yorkshire, Manchester și Northumberland. Precipitații abundente nu sunt prognozate până miercuri viitoare, dar se așteaptă ca temperaturile să scadă în continuare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Marea Britanie, ninsori
Tematic
Spania, lovită de Furtuna de iarnă „Filomena”: zăpadă, perturbări pe aeroportul din Madrid


Загрузка...