Pompierii sting incendiul de la Filarmonică

Imagini VIDEO exclusive: Un pompier vorbește din sediul prefăcut în scrum al Filarmonicii

321
(reînnoit 20:59 25.09.2020)
Autospecialele pompierilor nu reușeau să se apropie de sediul Filarmonicii din cauza mașinilor parcate neregulamentar pe stradă. Acest aspect a fost subliniat de un pompier într-o transmisiune video live realizată de Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 25 sept – Sputnik. Unul dintre pompierii care au ajuns ieri printre primii la clădirea cuprinsă de flăcări a Filarmonicii din Chișinău este Veaceslav Demean, comandant adjunct al detașamentului de pompieri din sectorul Botanica.

Într-o transmisiune video în direct realizată astăzi de Sputnik Moldova din sediul prefăcut în tăciuni al Filarmonicii, pompierul a povestit ce tablou i s-a deschis în fața ochilor când a ajuns să stingă incendiul.

Vom sublinia că, potrivit lui Veaceslav Demean, autospecialele pompierilor nu reușeau să se apropie de sediul Filarmonicii din cauza mașinilor parcate neregulamentar pe stradă.

Anume acest fenomen total contraproductiv  – autoturisme parcate abuziv pe străzi, care blochează accesul autospecialelor către obiective – a fost semnalat în repetate rânduri de pompieri și salvatori.

„Era haos. Autospecialele nu aveau loc unde să se amplaseze, deoarece toate vehiculele erau parcate pe stânga și pe dreapta drumului. Oamenii erau în panică”, a relatat Veaceslav Demean despre primele momente de după sosirea la destinație.

„Haos total. Dar am intervenit prompt, calitativ, cu dovada devotamentului în serviciu. N-am avut, din fericire, nici civili și nici pompieri traumatizați. A fost un lucru destul de dificil pentru că, după cum vedeți, arderea a pornit de la acoperiș”, a spus pompierul.

Veaceslav Demean a explicat că era o înălțime foarte mare de jos, de unde pompierii încercau să stingă focul. Iar focul se răspândea prin tavan, prin golurile tavanului și prin golurile etajelor de mai jos.

Pompierul a spus că regretă mult că nu s-a reușit salvarea bunurilor, „pentru că este vorba de un patrimoniu național”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

321
Tagurile:
Filarmonica, pompier
Тема:
Filarmonica Națională, distrusă de un incendiu devastator (23)
Tematic
În sfârșit, a fost stins focul la Filarmonică Națională
Școala auto

Mii de oameni au făcut școala auto, dar nu pot obține permis

3
Peste 6000 de moldoveni nu pot fi admiși la examenele externe pentru obținerea permiselor de conducere, întrucât școlile auto la care și-au făcut studiile au licența expirată.

CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Au plătit taxe pentru a face studii și a obține permis de conducere, dar acum nu pot fi admiși la examene ca să devină șoferi. Este situația în care s-au pomenit peste 6000 de moldoveni. Aceștia au urmat cursuri de instruire la 47 de școli auto, cărora le-au expirat acreditările în perioada pandemiei. Iar pentru că în timpul stării de urgență a fost sistat procesul de evaluare a școlilor, acestea nu au putut obține actele permisive.

Școlile s-au adresat Guvernului cu soliditarea de a remedia problema, iar astăzi premierul a convocat o ședință specială pentru a discuta despre situația complicată în care s-au pomenit mii de oameni. 

La discuții au participat ministrul Educației Igor Șarov, directorul Agenției Naționale pentru Asigurarea Calității în Educație Andrei Chiciuc și directorul Agenției Servicii Publice Tatiana Cunețchi.

Înr-un comunicat de presă emis de Guvern se menționează că școlile auto au fost anunțate la începutul acestui an că trebuie să inițieze procedurile pentru evaluarea externă. Cu toate acestea, doar 6 din cele 47 cărora le-au expirat acreditările au depus cereri în acest sens. 

Chiar dacă au licența expirată, ele continuă instruirea persoanelor și formarea grupelor noi. În aceste condiții, prim-ministrul Ion Chicu a solicitat să fie publicată lista școlilor auto acreditate și a celor care nu au licența valabilă.

„Încurajăm persoanele ca înainte de a aplica la vreo școală auto să verifice datele oficiale, dacă este sau nu acreditată această instituție. (...) Trebuie să deblocăm situația și să nu admitem formarea cozilor de așteptare în procesul de evaluare a școlilor auto și, respectiv, la susținerea examenelor externe de către absolvenții acestora”, a declarat premierul Ion Chicu în cadrul unei conferințe de presă.

Pentru a remedia situația, s-a propus ca școlile auto cărora le-a expirat licența să evalueze repetat cei peste 6000 de cursanți, suportând cheltuielile din bugetul propriu. Acestea urmează să elibereze noi fișe de școlarizare absolvenților. 

La începutul acestui an erau acreditate 181 de școli auto. În luna septembrie, 134 aveau actele permisive valabile, iar celorlalte le-a expirat între timp. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3
Tagurile:
Permis de conducere, școala auto
Tematic
Imagini terifiante, la Criuleni: Un mort, trei răniți, iar "școala auto" a ars - Foto


Загрузка...
Ștefan Gheorghiță

COVID-19: Situația la zi din Republica Moldova

72
(reînnoit 16:08 20.10.2020)
Crește numărul cazurilor noi de COVID-19 și a deceselor provocate ca urmare a complicațiilor cauzate de infecție. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI".
COVID-19: Situația la zi din Republica Moldova

Șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Națională pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a declarat pentru Sputnik că situația epidemică din Republica Moldova este una îngrijorătoare.

Actualmente sunt înregistrate 67302 cazuri de infectare cu COVID-19. Formele grave constituie cinci la sută, iar formele ușoare - 87 de procente. La ziua de azi, 898 persoane se află în stare gravă, iar 43 sunt conectate la aparate de respirație artificială. 71, 4 procente s-au tratat de COVID-19, iar 1584 de persoane, adică 2,4 la sută au decedat.

"Situația este complicată. Trebuie să ne mobilizăm complet, să ne unim eforturile, să ne consolidăm, să ne comportăm adecvat și să respectăm măsurile impuse de autorități și Comisie. Vine și sezonul rece cu viroze și infecții respiratorii virale acute, iar din acest motiv trebuie să fim și mai precauți. Evoluția virusului depinde de întreaga societate", a declarat pentru Sputnik Ștefan Gheorghiță.

Potrivit lui, cea mai înaltă incidență a bolii în ultimele 14 zile este în Chișinău - 302 persoane la 100 de mii de populație, fiind urmat de raioanele Edineț, Cimișlia, Vulcănești și municipiul Bălți. Cea mai mică incidență se atestă la Leova, Rezina și Hâncești.

De menționat este că din data de 13 octombrie a fost instituită starea de urgență în sănătate publică în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu” în baza indicatorilor nivelului de risc al transmiterii virusului SARS-CoV-2, calculat şi prezentat de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Doar în trei raioane - Hâncești, Leova și Soroca, se menține alerta cod galben. Restul țării se află sub „Cod Roșu”.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

72
Tagurile:
Moldova, medic, COVID-19


Загрузка...