Partiturile arse din Filarmonica Națională

Ion Chicu spune ce se va întâmpla cu Filarmonica Națională

128
(reînnoit 13:57 25.09.2020)
Premierul Ion Chicu a anunțat că colectivul Filarmonicii Naționale va continua să activeze. În același timp, Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru donații destinate construcției unei noi clădiri.

CHIȘINĂU, 25 sept - Sputnik. De dimineață, premierul Ion Chicu, împreună cu președintele țării, Igor Dodon, și ministrul Culturii, Igor Șarov, au fost să vadă ce a rămas în urma incendiului izbucnit ieri la Filarmoinicii Națională ”Serghei Lunchevici”. Mai târziu, Șeful Cabinetului de miniștri a anunțat pe Facebook că majoritatea partiturilor care se aflau în biblioteca Filarmoinicii au fost salavate. 

Partiturile arse din Filarmonica Națională
© Sputnik / Crina Balea
Partiturile arse din Filarmonica Națională

Premierul i-a asigurat pe artiștii Filarmonicii că vor reveni pe scenă. 

”Am pierdut completamente clădirea, dar ce e mai valoros - colectivul artistic, va continua să activeze și să ne bucure cu creația lor divină. Provizoriu, de pe alte scene artistice. În scurt timp, le vom pune la dispoziție și instrumentele muzicale necesare. Mulțumesc din inimă tuturor prietenilor Moldovei, care deja și-au anunțat dorința de a ne ajuta în procesul de construcție a unui nou edificiu al Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din Chișinău”, a spus premierul Ion Chicu. 

Soluții temporare pentru artiști

Ulterior, premierul Ion Chicu a prezidat o ședință în cadrul căreia au fost discutate măsurile ce trebuie întreprinse  în vederea înlăturării consecințelor incendiului devastator care a distrus clădirea Filarmonicii Naționale.

Astfel, în următoarele zile va fi efectuată expertiza tehnică a pereților clădirii, iar în funcție de rezultat se va decide dacă edificiul va fi demolat sau restabilit.

Totodată,  a fost identificat un sediu temporar pentru angajații instituției culturale, care dispune și de o sală pentru repetiții. În caz de necesitate, pregătirile pentru concerte ar putea să se desfășoare în una din sălile Palatului Republicii.

Premierul a menționat că Guvernul va aloca resursele necesare pentru înlăturarea consecințelor acestei tragedii. De asemenea, mai mulți cetățeni și ambasadorilor acreditați în țara noastră și-au manifestat intenția de a contribui la edificarea patrimoniului cultural.

 „Un asemenea edificiu este greu de restabilit doar din bani publici, dar cetățenii Republicii Moldova trebuie să-și recapete Filarmonica”, a subliniat premierul

Directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a făcut o expertiză prealabilă a clădirii Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, distrusă de incendiul puternic. Ștefăniță a declarat pentru Sputnik Moldova că 80 la sută din clădire a fost distrusă de flăcări și trebuie construit alt sediu. 

Astăzi, și președintele țării, Igor Dodon, a anunțat că va fi organizat un concurs public de proiect a construcției Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”. În același timp, Minsterul Finanțelor a deschis un cont pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik

 

128
Tagurile:
declarații, premiere, Ion Chicu
Тема:
Filarmonica Națională, distrusă de un incendiu devastator (23)
Tematic
Video: Noi detalii privind situația de la Filarmonica Națională
Artiștii și oamenii simpli vin "să-și ia adio" de la Filarmonica Națională
Școala auto

Mii de oameni au făcut școala auto, dar nu pot obține permis

37
Peste 6000 de moldoveni nu pot fi admiși la examenele externe pentru obținerea permiselor de conducere, întrucât școlile auto la care și-au făcut studiile au licența expirată.

CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Au plătit taxe pentru a face studii și a obține permis de conducere, dar acum nu pot fi admiși la examene ca să devină șoferi. Este situația în care s-au pomenit peste 6000 de moldoveni. Aceștia au urmat cursuri de instruire la 47 de școli auto, cărora le-au expirat acreditările în perioada pandemiei. Iar pentru că în timpul stării de urgență a fost sistat procesul de evaluare a școlilor, acestea nu au putut obține actele permisive.

Școlile s-au adresat Guvernului cu soliditarea de a remedia problema, iar astăzi premierul a convocat o ședință specială pentru a discuta despre situația complicată în care s-au pomenit mii de oameni. 

La discuții au participat ministrul Educației Igor Șarov, directorul Agenției Naționale pentru Asigurarea Calității în Educație Andrei Chiciuc și directorul Agenției Servicii Publice Tatiana Cunețchi.

Înr-un comunicat de presă emis de Guvern se menționează că școlile auto au fost anunțate la începutul acestui an că trebuie să inițieze procedurile pentru evaluarea externă. Cu toate acestea, doar 6 din cele 47 cărora le-au expirat acreditările au depus cereri în acest sens. 

Chiar dacă au licența expirată, ele continuă instruirea persoanelor și formarea grupelor noi. În aceste condiții, prim-ministrul Ion Chicu a solicitat să fie publicată lista școlilor auto acreditate și a celor care nu au licența valabilă.

„Încurajăm persoanele ca înainte de a aplica la vreo școală auto să verifice datele oficiale, dacă este sau nu acreditată această instituție. (...) Trebuie să deblocăm situația și să nu admitem formarea cozilor de așteptare în procesul de evaluare a școlilor auto și, respectiv, la susținerea examenelor externe de către absolvenții acestora”, a declarat premierul Ion Chicu în cadrul unei conferințe de presă.

Pentru a remedia situația, s-a propus ca școlile auto cărora le-a expirat licența să evalueze repetat cei peste 6000 de cursanți, suportând cheltuielile din bugetul propriu. Acestea urmează să elibereze noi fișe de școlarizare absolvenților. 

La începutul acestui an erau acreditate 181 de școli auto. În luna septembrie, 134 aveau actele permisive valabile, iar celorlalte le-a expirat între timp. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
Permis de conducere, școala auto
Tematic
Imagini terifiante, la Criuleni: Un mort, trei răniți, iar "școala auto" a ars - Foto


Загрузка...
Ștefan Gheorghiță

COVID-19: Situația la zi din Republica Moldova

86
(reînnoit 17:26 20.10.2020)
Crește numărul cazurilor noi de COVID-19 și a deceselor provocate ca urmare a complicațiilor cauzate de infecție. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI".
COVID-19: Situația la zi din Republica Moldova

Șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Națională pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a declarat pentru Sputnik că situația epidemică din Republica Moldova este una îngrijorătoare.

Actualmente sunt înregistrate 67302 cazuri de infectare cu COVID-19. Formele grave constituie cinci la sută, iar formele ușoare - 87 de procente. La ziua de azi, 898 persoane se află în stare gravă, iar 43 sunt conectate la aparate de respirație artificială. 71, 4 procente s-au tratat de COVID-19, iar 1584 de persoane, adică 2,4 la sută au decedat.

"Situația este complicată. Trebuie să ne mobilizăm complet, să ne unim eforturile, să ne consolidăm, să ne comportăm adecvat și să respectăm măsurile impuse de autorități și Comisie. Vine și sezonul rece cu viroze și infecții respiratorii virale acute, iar din acest motiv trebuie să fim și mai precauți. Evoluția virusului depinde de întreaga societate", a declarat pentru Sputnik Ștefan Gheorghiță.

Potrivit lui, cea mai înaltă incidență a bolii în ultimele 14 zile este în Chișinău - 302 persoane la 100 de mii de populație, fiind urmat de raioanele Edineț, Cimișlia, Vulcănești și municipiul Bălți. Cea mai mică incidență se atestă la Leova, Rezina și Hâncești.

De menționat este că din data de 13 octombrie a fost instituită starea de urgență în sănătate publică în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu” în baza indicatorilor nivelului de risc al transmiterii virusului SARS-CoV-2, calculat şi prezentat de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Doar în trei raioane - Hâncești, Leova și Soroca, se menține alerta cod galben. Restul țării se află sub „Cod Roșu”.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
Moldova, medic, COVID-19


Загрузка...