Dodon și Ceban, la Filarmonică după incendiu

Igor Dodon: Filarmonica este imposibil de restabilit după incendiu

634
(reînnoit 10:25 25.09.2020)
,
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat acum câteva minute că, după incendiu de ieri, clădirea Filarmonicii Naționale din Chișinău este imposibil de restabilit.

CHIȘINĂU, 25 sept - Sputnik. Șeful statului, Igor Dodon, a anunțat în cadrul emisiunii sale online săptămânale „Președintele răspunde” că dimineață a fost să vadă ce a rămas din Filarmonica Națională din Chișinău în urma incendiului devastator de ieri. Președintele a fost însoțit de premierul Ion Chicu, ministrul Culturii, Igor Șarov, dar și de primarul Capitalei, Ion Ceban. 

Чебан и Додон посетили Национальную филармонию, в которой случился пожар
Чебан и Додон посетили Национальную филармонию, в которой случился пожар

”Situația este deplorabilă. Nu este posibil de restabilit după aceste incendiu. Pompierii mai lucrează acolo. Vreau să le mulțumesc pentru munca depusă toată noaptea. Trebuie de făcut tot posibilul de stins total incendiu pentru că încă mai este fum. Acolo acoperișul practic cade, trebuie să curățim tot locul pentru următoarele etape. Acest lucru trebuie de făcut urgent”, a declarat președintele Igor Dodon. 

Va fi construită o clădire nouă pentru Filarmonica din Chișinău

Șeful statului susține că această clădire nu va putea fi restabilită, în schimb autoritățile planifică să construiască o clădire nouă, în același loc. 

”A doua etapă este pregătirea unui proiect de construcție a Filarmonicii din Chișinău. Premierul și ministrul Culturii vor anunțat un concurs public să vedem cea mai bună idee de proiect a construcției Filarmonicii. Paralel, este deschis un cont de acumulare de fonduri, căci va costa bani mari această clădire, vedem proiectul, dar cred că este vorba de sute de milioane de lei, dacă vrem o Filarmonică frumoasă pentru următoarele generații. Am fost deja contactat de unii sponsori care au zic că sunt gata sa transfere 1 milion de lei în acest scop, dar vreau să lansez campanie națională de colectare a fondurilor pentru construcția unei Filarmonici noi în Chișinău”, a mai spus Igor Dodon.

Igor Dodon a precizat că lucrările de construcție a unei clădirii noi ar putea începe în 2021. Anul acesta Filarmonica Națională din Chișinău ca instituție a împlinit 80 de ani de la fondare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

634
Tagurile:
incendiu, restabilit, Filarmonica, dodon
Тема:
Filarmonica Națională, distrusă de un incendiu devastator (23)
Tematic
Igor Dodon: Filarmonica este imposibil de restabilit după incendiu
Dodon explică de ce are încredere în vaccinul rusesc
Ștefan Gheorghiță

COVID-19: Situația la zi din Republica Moldova

65
(reînnoit 16:08 20.10.2020)
Crește numărul cazurilor noi de COVID-19 și a deceselor provocate ca urmare a complicațiilor cauzate de infecție. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI".
COVID-19: Situația la zi din Republica Moldova

Șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Națională pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a declarat pentru Sputnik că situația epidemică din Republica Moldova este una îngrijorătoare.

Actualmente sunt înregistrate 67302 cazuri de infectare cu COVID-19. Formele grave constituie cinci la sută, iar formele ușoare - 87 de procente. La ziua de azi, 898 persoane se află în stare gravă, iar 43 sunt conectate la aparate de respirație artificială. 71, 4 procente s-au tratat de COVID-19, iar 1584 de persoane, adică 2,4 la sută au decedat.

"Situația este complicată. Trebuie să ne mobilizăm complet, să ne unim eforturile, să ne consolidăm, să ne comportăm adecvat și să respectăm măsurile impuse de autorități și Comisie. Vine și sezonul rece cu viroze și infecții respiratorii virale acute, iar din acest motiv trebuie să fim și mai precauți. Evoluția virusului depinde de întreaga societate", a declarat pentru Sputnik Ștefan Gheorghiță.

Potrivit lui, cea mai înaltă incidență a bolii în ultimele 14 zile este în Chișinău - 302 persoane la 100 de mii de populație, fiind urmat de raioanele Edineț, Cimișlia, Vulcănești și municipiul Bălți. Cea mai mică incidență se atestă la Leova, Rezina și Hâncești.

De menționat este că din data de 13 octombrie a fost instituită starea de urgență în sănătate publică în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu” în baza indicatorilor nivelului de risc al transmiterii virusului SARS-CoV-2, calculat şi prezentat de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Doar în trei raioane - Hâncești, Leova și Soroca, se menține alerta cod galben. Restul țării se află sub „Cod Roșu”.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
Moldova, medic, COVID-19


Загрузка...
Bucătărie la o grădiniță

Chicu despre alimentația copiilor în școli: Meniu variat

19
(reînnoit 15:48 20.10.2020)
Alimentația copiilor în școli este subiectul zilei și la Guvern. Premierul a abordat această chestiune cu specialiști în domeniu. La ce concluzie au ajuns.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Un combinat centralizat de alimentație publică ar putea fi creat în scurt timp. De asemenea, normele financiare alocate pentru alimentația copiilor ar putea fi majorate, iar procedurile de achiziții publice urmează a fi eficientizate. Aceste subiecte au fost analizat în cadrul unei ședințe convocate de premierul Ion Chicu cu reprezentanții domeniului HoReCa, despre măsurile de eficientizare a activității sectorului de alimentație publică în instituțiile școlare și preșcolare.

În cadrul întrevederii la care au participat și ministrul Sănătății, cel al Finanțelor, dar și directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și viceprimarul Chișinăului, au fost propuse mai multe modele privind implementarea unui nou mecanism de gestionare a alimentației publice în școli și grădinițe. Astfel a fost analizată ajustarea meniului după recomandările experților Organizației Mondiale a Sănătății.

Premierul Ion Chicu este de părere că elevii și preșcolarii trebuie să beneficieze de un meniu variat, care să le asigure o creștere sănătoasă. Iar produsele din sistemul alimentației publice, care ajung în instituțiile de învățământ, trebuie să corespundă standardelor de calitate.

De precizat, autoritățile orașului au considerat că este necesară centralizarea achiziţiilor publice ale produselor alimentare pentru copiii din grădiniţele municipiului. Acest lucru este necesar pentru a furniza instituțiilor produse de aceeași calitate, origine și la același preț.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
Ion Chicu, meniu, meniul copiilor
Tematic
Ce produse alimentare s-au scumpit în Moldova


Загрузка...
Organizațiile de microfinanțare ar putea fi interzise în Rusia - detalii

Organizațiile de microfinanțare ar putea fi interzise în Rusia

0
(reînnoit 16:09 20.10.2020)
Deputatul rus Serghei Mironov consideră că organizațiile de microfinanțare reprezintă un pericol pentru societate, mai ales pe timp de criză economică, și spune că s-ar putea ajunge la situația anilor '90 . Iată care este situația în Moldova și ce cred economiștii.

CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Liderul „Spravedlivaia Rossia”, Serghei Mironov, a propus interzicerea organizațiilor de microfinanțare din Rusia, iar datoriile pe care le-au acumulat clienții să fie anulate, informează RIA Novosti.

”Așa-numitele împrumuturi ”până la salariu” trebuie interzise. Într-o țară civilizată nu pot exista împrumuturi la 300-700% pe an, aceasta este o prostie. Pentru debitorii unor astfel de organizații, este necesară o amnistie de credit, cu alte cuvinte, să le fie anulate datoriile", susține Mironov.

Potrivit politicianului, pe timp de criză economică astfel de organizații sunt cu atât mai periculoase pentru societate.

”Chiar și în condiții normale acestea dăunează societății, iar în timpul crizei economice va începe să crească o armată de oameni fără adăpost și să criminalizeze societatea cu o viteză atât de mare încât să putem aluneca într-o nouă etapă similară anilor '90 în doar câțiva ani ", a spus Mironov.

Situația din Moldova și opinia experților economici

Acest subiect este unul destul de actual și pentru societatea din Republica Moldova, unde cetățenii adesea ajung în incapacitate de plată încât riscă să se pomenească în stradă sau chiar la închisoare.

Oamenii, totuși, împrumută bani de la companiile de microcreditare. În opinia economistului Viorel Gârbu, cauza principală a scăderii interesului (atât din partea persoanelor fizice, cât și a celor juridice) față de serviciile oferite de bănci constă în condițiile extrem de complexe și birocratice de acordare a împrumuturilor, plus o rată procentuală a dobânzii nejustificat de ridicată.

Recent, autoritățile din Moldova au intervenit în acest sector și au instituit reguli mai stricte pentru organizațiile de creditare nebancară. Guvernul a avizat pozitiv un proiect al CNPF care prevede reglementări clare pentru aceste instituții.

Economistul Veaceslav Ioniță susține că ideea CNPF de a reglementa activitatea de creditare nebancară este una bună, întrucât moldovenii se împrumută prea mult, dar în multe cazuri aceste persoane nu pot întoarce creditele.

”După criza bancară din 2014, numărul companiilor de creditare nebancară au crescut substanțial. Pe de altă parte, s-a observat un lucru foarte important – cetățenii noștri se împrumută foarte mult. În prezent, cetățenii noștri au depășit un volum al datoriilor de peste 20 de miliarde de lei, dintre care în jur de șapte miliarde de lei sunt de la instituțiile de creditare nebancară. Educația financiară a oamenilor din Moldova este foarte slabă. Foarte ușor găsești pe piață dobânzi de 400 de procente”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Aceeași temere ca și în cazul Rusiei o împărtășește și economistul Vlad Bercu. Potrivit lui, creșterea puternică a creditelor bancare destinate procurării imobilelor și pentru consum este un factor pozitiv, dar, pe da altă parte, ar putea duce la supraîndatorarea populației și la o criză a împrumuturilor.

”Majorarea soldului creditelor a dus și la creșterea datoriilor. În anul 2019 sumele restante la credite de consum au crescut cu 75%. Când vorbim de majorarea datoriilor avem în vedere, în primul rând, persoanele fizice, nevoiașe, care iau credite foarte mici. Or, respectivii clienți de cele mai multe ori se confruntă cu probleme din lipsa cunoștințelor financiare. Statul a luat deja câteva măsuri. Este vorba de obligarea creditorilor să arate rata efectivă a creditului. De fapt, băncile sunt excesiv de reglementate în acest sens, iar contractarea unui împrumut de la bancă comportă un risc mai mic față de companiile de microcreditare. Iar pentru evitarea împovărării de datorii a persoanelor fizice, specialiștii recomandă inclusiv limitarea penalităților. De cele mai multe ori penalitățile depășesc cu mult suma totală a creditului”, subliniază Bercu.

Expertul economic Roman Chircă, solicitat de Sputnik, atenționează că unele dintre aceste firme practică escrocheria și frauda, în situația în care domeniul creditării extrabancare este unul nou pentru societatea noastră și, deocamdată, activitatea lui nu este reglementată strict de Banca Națională a Moldovei (BNM). 

„Aceste companii sunt felurite și nu sunt chiar așa de facilitatoare în obținerea creditelor, cum pare de multe ori. Mai degrabă, ele profită de disponibilitatea cetățenilor de a lua credite pentru nevoi urgente, pentru viața curentă, pentru situații care exprimă mai degrabă o stare de criză”, constată Roman Chircă.

Roman Chircă le recomandă oamenilor să apeleze la bănci atunci când au nevoie de credite ori să citească bine condițiile contractului, atunci când acesta există.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, economiști, Rusia, microfinanțare
Tematic
Economist: De ce oamenii evită băncile și merg la companiile de microcreditare


Загрузка...