Autocare cu moldoveni, blocate

Moldoveni blocați între Ucraina și Ungaria: Cine e vinovat

1451
(reînnoit 13:47 21.09.2020)
Epopeea autocarelor blocate la frontiera Ucrainei cu Ungaria continuă și astăzi. În timp ce moldovenii stau blocați, la Chișinău este căutat vinovatul.

CHIȘINĂU, 21 sept – Sputnik. Problema autocarelor cu moldoveni care nu pot trece frontiera dintre Ungaria și Ucraina a fost rezolvată parțial.

Unul dintre autocare a revenit în Republica Moldova în această noapte, alt autocar cu pasagerii care nu au mai dorit să aștepte la hotarul Ucrainei cu Ungaria este în drum spre țara noastră. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de una dintre companiile de transport ale căror autocare nu au fost lăsate să intre pe teritoriul statului maghiar. Potrivit reprezentanților companiei, două autocare au trecut în această dimineață frontiera de stat a Ucrainei și sunt pe teritoriul Ungariei. Totodată, alte câteva autocare rămân să aștepte la frontieră.

„Nu ni se explică nimic. Noi nu înțelegem după care principiu se alege care din autocare să treacă frontiera și care nu. Când întrebăm motivul sau problema, nu ni se explică nimic”, a comunicat reprezentantul companiei de transport.

Reacția Ministerului de Externe

De cealaltă parte, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că autocarele au fost blocate de autoritățile maghiare din cauza lipsei documentelor justificative din partea companiilor care asigură transportarea pasagerilor, iar fiecărui autocar care a fost întors i s-a eliberat un document oficial unde este indicat motivul neadmiterii pe teritoriul maghiar.

Serviciul de presă al MAEIE precizează că instituția operează doar cu datele colectate de către misiunile diplomatice și oficiile consulare din prima sursă, adică din adresările directe ale cetățenilor prin diverse metode și platforme de comunicare. În context, ministerul le recomandă tuturor să consulte informațiile privind alertele de călătorie emise de statele în care intenționează să se deplaseze, iar în caz de blocaj să contacteze misiunile diplomatice sau oficiul consular al Republicii Moldova din țara de destinație, sau cele mai apropiate misiuni diplomatice a țării noastre.

„Totodată, ministerul subliniază că orice călătorie în străinătate în actualul context să fie atent evaluată din perspectiva riscurilor antrenate de măsurile adoptate de țările de tranzit și destinație, cu informarea strictă din surse oficiale”, este precizat în informarea MAEIE.

Șeful APOTA - aceste companii nu sunt la prima abatere

Contactat de Sputnik Moldova, președintele Asociației Patronale a Transportatorilor Auto, Oleg Alexa, spune că aceste companii de transport nu sunt la prima abatere și că ar avea protecție ilegală din partea unor structuri ale statului.

„În spatele acestor companii stau niște persoane care se bucură de protecția organelor de stat. În perioada pandemiei, când a fost sistat transportul internațional și se permitea transportarea persoanelor cu autocare doar în baza rutelor aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale, această companie a efectuat o sumedenie de curse fără nici o decizie a CSE, având la bază o grămadă de documente eliberate de subdiviziunile ministerului de externe”, a comunicat Oleg Alexa.

Șeful APOTA spune că pe numele acestei companii, dar și al altora au fost depuse plângeri la Guvern, la ministerul Economiei, dar și la Procuratură însă fără nici un rezultat.

„Niciuna din aceste structuri nu a luat nicio măsură cu aceste companii de transport. Amintiți-vă de blocarea persoanelor pe aeroportul din Paris, mai târziu blocarea persoanelor pe aeroportul din Praga, dar și cazul persoanelor blocate în Franța și Germania și întoarcere lor. Toate acestea sunt isprăvile companiei care acum a blocat persoanele la hotarul Ucrainei cu Ungaria”, a mai spus Oleg Alexa.

Mai mult, Alexa spune că aceasta este o companie de transport cehă și nu face parte din Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto.

„Este o companie care activează doar în baza șiretlicurilor și este implicată în mai multe blocaje ale cetățenilor noștri la hotarele diferitor state și după cum vă spuneam, se bucură de protecția ilegală a organelor de stat din Republica Moldova”, a conchis Oleg Alexa.

Ministerul de Externe nu a venit deocamdată cu o reacție la acuzațiile directorului APOTA. Amintim, cel puțin 12 autocare cu aproximativ 600 de pasageri au fost blocate acum patru zile la granița dinte Ucraina și Ungaria. Acestea urmau să ajungă la Praga.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1451
Tagurile:
transport ilegal, transport rutier, Transportare
Schimb valutar

Surpriză pe piața valutară: Ce se întâmplă cu euro și dolarul

108
(reînnoit 07:41 23.10.2020)
Dolarul american a mai câștigat un ban astăzi, iar euro a pierdut patru bani. Asta arată datele Băncii Mondiale. Cu toate acestea, vedem că cele mai importante valute au prins putere în această săptămână.

CHIȘINĂU, 23 oct - Sputnik. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru vineri, 23 octombrie, un dolar american echivalează cu 17,04 lei, un euro costă 20,16 lei, hrivna ucraineană valorează 60 de bani, leu românesc – 4,13 lei moldovenești, iar o rublă rusească costă 22 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar)
Ratele de schimb (curs valutar)

Astfel, față de joi, leul s-a depreciat cu un ban față de dolarul american și leul românesc și s-a întărit cu patru bani față de euro. Chiar și așa leul este mai slab față de cele mai importante valute de referință. Dacă la începutul săptămânii un un dolar american echivala cu 16,96 lei acum vedem că este cu tocmai 8 bani mai puternic. La fel, luni, un euro costa 19,87 lei, iar timp de cinci zile s-a întărit cu tocmai 29 de bani. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

108
Tagurile:
curs valutar pentur azi, curs valutar BNM, curs valutar, curs
Tematic
Curs valutar BNM pentru 4 octombrie: Ce se întâmplă cu euro și dolarul
Euro continuă să piardă din preț: Curs valutar 24 septembrie


Загрузка...
Meteo, toamnă, vremea, soare

O zi frumoasă și astăzi, dar iată când vine frigul

212
(reînnoit 07:38 23.10.2020)
Ziua de vineri aduce mult soare și temperaturi generoase. Meteorologii anunță maxime de până la 22 de grade Celsius. Ar fi bine să profitați fiindcă în weekend vremea va fi posomorâtă.

CHIȘINĂU, 23 oct - Sputnik. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în nordul țării pe parcursul zilei de astăzi se așteaptă temperaturi cuprinse între 17..20 de grade, în centru vor fi 18..21 de grade, iar la sud termometrele vor indica 19..22 de grade Celsius. Noaptea, valorile termice vor fi cuprinse între 5 și 10 grade Celsius. Vântul va sufla din sud-vest cu 0-5 metri pe secundă. Presiunea atmosferică va fi normală. 

Prognoza vremii pentru următoarele 7 zile
Prognoza vremii pentru următoarele 7 zile

În weekend, vremea se răcește cu câteva grade. Astfel, sâmbătă, la nord va ploua slab, iar temperaturile pe parcursul zilei în țară vor fi cuprinse între 15 și 20 de grade. Duminică va fi și mai răcoare. Termometrele vor indica între 13 și 18 grade Celsius. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

212
Tagurile:
prognoze meteo, prognoze, meteo.md, meteo
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi
Tematic
Cât mai ține frigul: Prognoza meteo pentru 7 zile
Ce se întâmplă cu vremea astăzi: Prognoza meteo pentru 7 zile


Загрузка...
Сейсмограф

Cutremur semnificativ la hotar cu Moldova: Vrancea s-a trezit

0
(reînnoit 07:56 23.10.2020)
Un cutremur de adâncime în zona de foc a României, o magnitudine semnificativă după o perioadă de acalmie.

BUCUREȘTI, 23 oct – Sputnik. Un cutremur în zona seismică Vrancea a avut loc în această noapte, la ora 23:21:43.

Seismul s-a produs la adâncimea de 123km și a avut o magnitudine de 4 grade pe scara Richter.

Epicentrul este localizat în apropiere de localitatea buzoiană Gura Teghii, zonă din arealul seismic extrem de activ al României.

Deocamdată nu au fost raportate replici semnificative. În același timp, e de remarcat că este primul seism care depășește 3 grade Richter în ultima lună.

 ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU
ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, hotar, Vrancea, CUTREMUR


Загрузка...