Natură

Toamnă cu temperaturi de vară: Câte grade vor fi astăzi

95
(reînnoit 10:43 20.09.2020)
Se anunță o duminică frumoasă cu temperaturi generoase, iar săptămâna viitoare vremea se va încălzi și mai tare.

CHIȘINĂU, 20 sept - Sputnik. Astăzi este încă în vigoare Codul Galben de scădere bruscă a temperaturii aerului, instituit anterior de meteorologi. Valorile termice vor varia între 20... 23 de grade în nordul țării, 21... 24 de grade în centrul republicii și între 22 și 25 la sud. Vântul va sufla din sud-est cu 1-6 metri pe secundă. Presiunea atmosferică va fi ridicată, iar cerul va fi parțial acoperit de nori.

Prognoza meteo pentru 20 - 26 septembrie 2020
© Photo : SHS
Prognoza meteo pentru 20 - 26 septembrie 2020

Săptămâna viitoare vremea se încălzește și mai mult, iar termometrele va urca până la 30 de grade. În prezent, sunt în vigoare patru alerte meteo.

Până pe 21 septembrie a fost instituit Codul Portocaliu de secetă hidrologică pentru bazinul inferior al râurilor Răut, Bâc, Botna, Cogâlnic, Ialpug și Cahul. Un Cod Galben de secetă este menținut pentru râurile mici și bazinele acvatice. În același timp până pe 25 septembrie este în vigoare și Codul Galben de pericol excepțional de izbucnire a incendiilor din cauze naturale, ca efect al secetei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
temperaturi, prognoze, Meteo
Tematic
Vremea se schimbă: Vânt puternic și îngheț - prognoza meteo
Prognoza meteo: Cum se va schimba vremea în acest weekend
Galina Vieru

Cărți și ilustrații deosebite: Interviu cu Galina Vieru

5
(reînnoit 15:21 05.12.2020)
Sunt oameni care în perioada pandemiei au muncit mai mult decât înaintea declanșării ei, iar rezultatele muncii au fost apreciate inclusiv pe reţelele de socializare. Este şi cazul pictoriţei Galina Vieru, care a creat mai multe desene deosebite.
Cărți și ilustrații deosebite: Interviu cu Galina Vieru

În ciuda pandemiei, Galina Vieru a avut o perioadă destul de solicitantă și fructoasă. Pictorița a realziat mai multe tablouri în stil național și a ilustrat unele cărți. Este vorba despre opera „Seminţe de Cer”, semnată de autoarea Adelina Labic.

"A fost o deosebită plăcere pentru mine să ilustrez această carte complexă ce transmite un mesaj foarte profund. Sunt texte scrise din suflet, iar ilustrarea conținutului a fost o frumoasă provocare pentru mine", a mărturisit pictorița.

Galina Vieru susține că de mic copil îi plăcea să admire ilustrațiile din cărți pe care le primea din partea celor dragi. Pictorița mai spune că în timpul procesului de creație depune tot efortul pentru a impresiona publicul iubitor de artă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5
Tagurile:
picturi, cărți
Tematic
Descoperă Chișinăul: Carte pentru copii


Загрузка...
Inspectoratul General al Politiei poliției IGP

Poliția: Vom curma orcice tentativă de destabilizare a situației

25
(reînnoit 15:26 05.12.2020)
Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Marin Maxian, a susținut un briefing în care a vorbit despfre acțiunile de protest care sunt programate pentru ziua de mâine.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Marin Maxian a informat că mâine la Chișinău se vor desfășura două acțiuni de protest. În primul caz este vorba de manifestația producătorilor agricoli, care vor veni mâine cu tehnica agricolă în Capitală. Aceștia sunt nemulțumiți de felul în care Guvernul a gestionat criza provocată de seceta din acest an.

Pe de altă parte, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritatea vor organiza un miting în Piața Marii Adunări Naționale.

Șeful adjunct al IGP a atras atenția că oamenii legii nu vor admite acțiuni de instigare la violență, de subminare a integrității teritoriale a țării, încălcare a drepturilor și libertăților altor persoane.

„Acestea sunt condiții care înlătură caracterul pașnic și se sistează întrunirile. Întrunirile se desfășoară doar în mod pașnic, iar organizatorul este obligat să asigure respectarea legislației. Organizatorii au obligația să desemneze un coordonator al întrunirii care să coopereze cu reprezentanții organilor de drept, în vederea înlăturîrii oricăror pericole care să destabilizeze situația”, a declarat Marin Maxian.

De asemenea, el a spus că organizatorii trebuie să creeze un aparat propriu care să poarte însemne.

Acesta va trebui să identifice riscurile și să comunice organizatorilor despre eventualele consecințe care pot să intervină. Participanții la întruniri sunt oblgați să respecte ordinea publică și cerințele organizatorilor și organilor de drept.

„Să părăsească întrunirea la cererea organizatorilor în cazul în care există pericole. Este interzisă deținerea de arme albe, substanțe care pot pune în pericol viața cetățenilor”, a spus șeful adjunct al IGP. 

Șeful-adjunct al IGP a atras atenția că informațiile acumulate de poliție identifică tente de instigrae la violențe și acțiuni care să atenteze la ordinea publica, la obiectivele statului și proprietățile statului. 

„Poliția va acționa pentru a preveni acțiuni care au ca scop să atenteze la ordinea de drept și la drepturile altor categorii de persoane care nu participă la miting. Orice instigare la dezordine în masă va fi sancționată. Ulterior se va da calificare juridică și pentru organizatori care vor da curs la acestor ilegalități. Scopul nostru este de arestabili și de a aduce în normalitate ordinea”, a declarat Marin Maxian.

Marin maxian a reamintit că în țară este decretată stare de urgență în sănătate publică și a rugat oamenii care vor să participe la proteste să respecte măsurile antiepidemice - să poarte mască de protecție și să respecte distanța socială. 

„Dacă ați acceptat să participați la acest eveniment, organizatorilor trebuie să stabilească lista tuturor participanților. Datele trebuie puse la dispoziția organelor de securitate publică”, a precizat Maxian.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25


Загрузка...