Lucrări ale unor meșteri populari din Moldova - foto simbol

Video: Satul din Moldova dat ca exemplu pentru Europa

238
Oamenii din Colibași, raionul Cahul, s-au solidarizat pentru a preveni răspândirea COVID-19 în localitatea lor încă la începutul pandemiei. Experiența lor a fost dată ca exemplu bun de urmat comunităților locale din Europa de Sud-Est.

CHIȘINĂU, 17 sept – Sputnik. Satul Colibași din raionul Cahul a fost prezentat ca un bun exemplu pentru alte comunități din Europa de Sud-Est în privința gestionării crizei provocate de COVID-19.

Felul în care s-au mobilizat sătenii pentru a preveni răspândirea virusului a fost apreciat în cadrul conferinței online „Autoritățile Locale din Europa de Sud-Est în perioada de recuperare socio-economică post COVID-19”, la care au participat peste 140 de primari și experți municipali din regiune.

Primarul localității, Ion Dolganiuc, a postat astăzi pe Facebok un material video despre viața în Colibași pe timp de pandemie realizat de Asociația Autorităților Locale din Sud-Estul Europei.

Coordonatorul Serviciului de Comunicare al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Ana Moraru, care a participat la conferință, a oferit pentru Sputnik Moldova detalii despre modul în care satul Colibași s-a mobilizat la începutul pandemiei.

„În condițiile în care la începutul pandemiei nu era posibil de găsit în farmacii sau magazine dezinfectanți, măști, mănuși și alte consumabile necesare în perioada instituirii stării de urgență, băștinașii stabiliți cu traiul peste hotarele Republicii Moldova s-au mobilizat și au asigurat oamenii din comunitatea lor natală cu toate aceste produse necesare”, a povestit Ana Moraru.

Totodată, prin intermediul brandului local „Cu Drag de Colibași”, autoritățile locale au promovat produsele agenților economici din localitate, pentru a-i susține în această perioadă dificilă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

238
Tagurile:
Europa, exemplu, Moldova, sat
Tematic
Bașcanul Găgăuziei spune cum ar putea fi salvate satele Moldovei - Video
Patrimoniu nevalorificat în satele Moldovei: Casele vechi ar putea atrage mii de turiști
Pagube provocate de ploi în Găgăuzia

Vremea a făcut prăpăd în Găgăuzia: Vântul a smuls acoperișuri și a doborât copaci

1
Ploile torențiale abundente cu furtuni care au lovit sudul Moldovei au afectat infrastructura localităților din Găgăuzia.

COMRAT, 16 iun - Sputnik, Maxim Topal. În urma furtunii puternice din seara precedentă, drumurile au fost spălate, acoperișurile au fost smulse, iar mai mulți copaci au fost doborâți la pământ. 

În capitala autonomiei, drumurile de piatră au fost erodate, una dintre gospodării este inundată, a menționat primarul Serghei Anastasov.

"Ploile au distrus drumurile de-a lungul străzilor din Benderskaia și Kuibîșev. De îndată ce vremea s-a stabilizat, am început să întocmim liste cu străzile afectate. Nu există case inundate, așa cum a fost toamna trecută, datorită faptului că apa se scurge deja liber în râul Ialpug. Însă orașul are nevoie de un baraj de protecție - nu avem încă peste 3 milioane de lei pentru a finaliza lucrarea", a spus primarul orașului Comrat pentru Sputnik.

Informații despre drumuri spălate vin de la Vulcănești și Ceadir-Lunga. În capitala culturală a autonomiei, strada Karl Marx „s-a transformat într-un lac”. Acolo, în timpul circulației, din cauza nivelului ridicat al apei, o mașină a rămas blocată și a fost nevoie de intervenția serviciilor specializate.

În Ceadîr-Lunga, un copac a căzut peste o casă particulară. Și în satul Etulia, vântul puternic a doborât un copac pe carosabil. Din fericire, în acel moment nu existau oameni sau mașini pe drum.

„Am spălat pavajul de pe străzile Frunze și Maiakovski, drumurile vor trebui reconstruite cu un nivelator. Arborele căzut a fost ridicat de salvatori, a fost nevoie de ajutorul electricienilor", a spus primarul Sergei Kuijuklu.

Și în satul vecin Cişmichioi, vântul a distrus parțial acoperișul a patru gospodării. Secretarul Consiliului Anna Daradur nu exclude că vor fi în continuare primite anunțuri despre pagube.

"La cineva a fost parțial distrus acoperișul caselor, la cineva - acoperișul anexelor. Nu anunțăm amploarea pagubelor, astăzi se va întruni Comisia pentru situații de urgență, care va determina prejudiciile", a spus Anna Daradur.

Utilizatorii rețelelor de socializare comentează ironic puhoaiele de apă de pe străzi, numindu-le „râuri adânci” sau „cascada Niagara”.

Numai în Comrat, daunele cauzate de vreme rea, conform estimărilor preliminare, au depășit 300 de mii de lei. Nu există încă o sumă exactă pentru regiune în ansamblu.

"Acum calculăm daunele. Practic, drumurile sunt spălate - aceasta este cea mai mare problemă a noastră. Este necesar să construim drumuri pe suprafață dură și să ne asigurăm că au canalizare, deși acest lucru dublează costul lucrărilor", a declarat pentru Sputnik Ivan Kolioglo, șeful Departamentului Principal pentru Construcții și Infrastructură din Găgăuzia și șeful comisiei regionale pentru situații de urgență.

Fermierii locali nu au fost încă grav afectați. Câmpurile din satul Karbalia sunt parțial inundate. Pe unele câmpuri, cerealele din primul grup au fost distruse, iar pepenii nu se coc la timp. Datorită precipitațiilor abundente, recolta de cireșe a fost parțial deteriorată și campania de recoltare este tergiversată în general.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Moldova prezice că vremea caldă, dar ploioasă, se va menține până la sfârșitul acestei săptămâni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1
Tagurile:
ploi, Găgăuzia, inundații, vreme


Загрузка...
Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități

Ploile au făcut ravagii în țară: Unde a lăsat cele mai mari prejudicii

69
(reînnoit 12:47 16.06.2021)
Ploile puternice au făcut ravagii în mai multe raioane ale țării. Zeci de hectare de livezi și culturi agricole au fost afectate, iar mai multe sate au rămas fără energie electrică.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Potrivit reprezentanților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ploaia cu grindină a afectat 4,6 hectare de livezi de prune, 29,4 hectare de porumb și 30 de hectare cu floarea soarelui în localitatea Mănoilești, raionul Ungheni.

Prejudicii au fost înregistrate și în localitatea Cazangic din raionul Leova. Aici, în urma condițiilor meteorologice nefavorabile, au fost distruse 4 hectare de pepene verde și 1,3 hectare de floarea soarelui.

Totodată, în nordul țării grindina a afectat 2,7 hectare de livezi de măr în satul Șeptelici, raionul Soroca, iar în localitatea Bălanul Nou, raionul Râșcani, au fost distruse 8 hectare de teren agricol pe care erau plantate roșii, castraveți și ardei.

De asemenea, pe parcursul zilei de ieri, din cauza condițiilor climaterice nefavorabile, furnizorii de energie electrică au raportat deconectări parțiale în 30 localități din 12 raioane printre care Dubăsari, Criuleni, Orhei, Ialoveni, Căușeni, Cahul, Soroca. Potrivit informațiilor, dimineață, aproape de ora 06:00, toate localitățile au fost reconectare la energia electrică.

Comisiile pentru situații excepționale se află în localitățile afectate pentru a estima pagubele materiale provocate de ploi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
prejudicii materiale, prejudicii, precipitații abundente, precipitații, ploi
Tematic
Vine furtuna în Moldova: Cod Galben de ploi însoțite de descărcări electrice și grindină
Nu scăpăm de ploi nici astăzi: Cum va fi vremea în weekend


Загрузка...