Vacă

Rabia ia amploare în Moldova: Patru cazuri noi confirmate

141
De parcă nu ar fi de ajuns coronavirusul, în ultima perioadă în Moldova apar noi și noi focare de rabie.

CHIȘINĂU, 16 sept. - Sputnik. Specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au înregistrat patru cazuri noi de rabie. De această dată - în raioanele Strășeni, Soroca, Rezina și Anenii Noi. S-au infectat două bovine, o vulpe și un câine. 

Pentru a nu admite răspândirea focarelor, specialiștii au nimicit cadavrele prin ardere.

Tendință îngrijorătoare

În ultima vreme în Moldova s-au înregistrat mai multe cazuri de rabie. Săptămâna trecută, în raionul Hâncești a fost confirmat un caz de rabie la o bovină.

 Și atunci cadavrul animalului a fost ars și au fost vaccinate de urgență pisicile, câinii, bovinele, porcinele, ovinele, caprinele și cabalinele. 

De altfel, și la începutul luni august au fost înregistrate astfel de cazuri. S-au îmbolnăvit de turbare două bovine – una în raionul Florești și alta în municipiul Bălți, precum și un câine în raionul Florești.

Anterior, reprezentanții CNAM au declarat pentru Sputnik Moldova că, de la an la an, numărul vaccinurilor procurate pentru prevenirea rabiei este în creștere. De exemplu, anul acesta sunt 14 mii de doze, în 2019 au fost 13 mii, iar în 2018 - 12 mii. 

Bolnavii de rabie mor în chinuri groaznice

Rabia este o boală infecțioasă virală a mamiferelor cauzată de virusul rabic care se găsește în saliva animalelor și care afectează screierul si măduva spinării atât la animale, cât și la oameni.

Animalele infectate cu acest virus pot răspândi boala prin intermediul salivei sau contactului cu țesutul cerebral.

Oamenii pot dobândi boala în urma mușcăturilor, produse atât de la animale sălbatice, cât și domestice. Ocazional, virusul se poate transmite și prin intermediul animalelor de companie, cum sunt pisicile sau câinii, însă aceasta se întâmplă foarte rar, datorită programelor de vaccinare eficiente. 

Rabia care poate afecta omul a dispărut în țările dezvoltate, dar încă mai persistă în statele sărace, în special în Africam unde mor din cauza virusului zeci de mii de oameni anual. Boala poate să reapară dacă nu sunt respectate măsurile de prevenție. 

Bolnavul de rabie are spasme musculare care sunt urmate de convulsii. El devine foarte violent, vrând să-i muşte pe cei de lângă el. Cei care s-au infectat pot muri în doar o săptămână în chinuri groaznice. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

141
Tagurile:
probe de laborator, animale, rabie
Tematic
Nu doar coronavirusul ne dă bătăi de cap: Un nou caz de rabie a fost confirmat în Moldova
Cazuri noi de rabie: Iată în ce raioane s-au înregistrat
Incendiu în clădirea Filarmonicii

Iată câți bani s-au adunat pentru reconstrucția Filarmonicii

19
Ministerul Finanțelor a precizat câți bani s-au adunat pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale. Informațiile au fost prezentate în cadrul ședinței de Guvern.

CHIȘINĂU, 30 sept - Sputnik. În conturile deschise de Ministerul Finanțelor pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, devastată în urma incendiului din data de 24 septembrie, s-au adunat peste 31 de mii de lei.

Informațiile au fost prezentate în cadrul ședinței de astăzi a Cabinetului de miniștri. 

În data de 24 septembrie 2020, Filarmonica Națională a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii au luptat ore în șir pentru a stinge incendiul, însă focul a mistuit totul în calea sa. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat și s-a prăbușit. Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit. A doua zi, Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii. Până acum specialiștii au înaintat trei versiuni privind cauzele izbucnirii incendiului: defecțiunea echipamentului electric, producerea unui scurtcircuit și nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului.

În prezent, angajații Filarmonicii își continuă activitatea. Unii au fost repartizați la Palatul Național „Nicolae Sulac”, alții, dacă va fi necesar, vor activa în sediul Palatului Republicii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
finanțare, bani, Filarmonică
Tematic
Exclusiv: Svetlana Bivol, despre incendiul de la Filarmonică
Pompierul Nicolae Carauș, despre incendiul de la Filarmonică


Загрузка...
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

Alarmant! Peste o mie de cazuri de COVID într-o singură zi

164
(reînnoit 17:37 30.09.2020)
Un record absolut de cazuri noi de COVID-19 s-a înregistrat astăzi în Republica Moldova. Statisticile alarmante arată că pandemia ia amploare.

CHIȘINĂU, 30 sept - Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că într-o singură zi s-au înregistrat 1013 cazuri noi de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 11 sunt de import. În total au fost efectuate 3.472 de teste, dintre care primar au fost 3.161 şi repetat – 311. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 53 042 de cazuri.

Din numărul total de persoane l-a care astăzi s-a confirmat prezența virusului în organism, 55 sunt lucrători medicali. S-au îmbolnăvit 20 de medici, 28 de asistenți medicali și 7 persoane care reprezintă personalul auxiliar.

În prezent, 649 de pacienți se află în stare gravă, dintre care 39 sunt conectați la aparate de respirație asistată.

Între timp, alte 418 persoane au fost tratate și externate. De la începutul pandemiei, 38 997 pacienți s-au vindecat de COVID-19.

Din păcate s-au înregistrat și noi decese. Ministerul Sănătății informează că astăzi au murit din cauza complicațiilor provocate de coronavirus 10 persoane. Ministerul a transmis condoleanțe familiei Liliei Bantaș, consultant principal în cadrul Serviciului politici în domeniul managementului personalului medical și social, care a decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. Femeia avea doar 63 de ani.

Lilia Bantaș, consultant din cadrul Ministerului Sănătății
Lilia Bantaș, consultant din cadrul Ministerului Sănătății

În total, de la începutul pandemiei și-au pierdut viața 1320 de oameni. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

164
Tagurile:
infecție, bolnavi, COVID-19
Tematic
Medicii SUA, interesați de vaccinul rusesc împotriva COVID-19
Vaccinul împotriva COVID-19: Centrul „Vector” a finalizat studiile clinice


Загрузка...