Medicina

Numeroși lucrători medicali s-au infectat cu COVID-19

61
Ministerul Sănătății a prezentat numărul angajaților medicali care s-au infectat cu COVID-19 de la începutul pandemiei.

CHIȘINĂU, 16 sept. - Sputnik. De la declanșarea pandemiei până în prezent, în Moldova s-au infectat cu coronavirus 1 362 de medici, 2 183 de asistenți medicali, 893 de infirmieri și 634 de angajați care fac parte din personalul auxiliar.

Doar astăzi 37 de angajați medicali au fost testați pozitiv. Este vorba despre 10 medici, 19 asistenți medicali și 8 persoane care fac parte din personalul auxiliar.

În total au fost investigați 17 145 de lucrători medicali, iar în ultimele 7 zile - 737 de persoane din sistem. 

Până acum, din cauza complicațiilor provocate de coronavirus 34 de angajați medicali și-au pierdut viața. 

Astăzi s-au confirmat 627 de cazuri noi de coronavirus și alte 15 decese. Numărul infectărilor a urcat la 44.361 de cazuri, iar 1 159 de persoane au murit. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
infectare, MEDICI, COVID-19
Tematic
Ministerul Sănătății: Un nou record de infectări cu COVID-19
Record de cazuri de COVID-19 în România pe 16 septembrie
Медицинский работник берет пробирки с образцами плазмы и крови

Starea de urgență în sănătate publică, instituită în mai multe raioane

51
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică constată că situația epidemiologică este nefavorabilă, fiind determinată în principal de tendințele negative majore atestate în anumite unități administrativ-teritoriale ale țării.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. În scopul sporirii randamentului măsurilor aplicate de prevenire și control a infecției COVID-19, precum și a eficienței gestionării resurselor, Comisia națională extraordinară de sănătate publică a instituită starea de urgență în sănătate publică pe unități teritorial-administrative.

De asemenea, au fost stabilite gradele de alertă în funcție de indicatorii nivelului de risc. Gradul “cod roșu” este asimilat stării de urgență în sănătate publică. La fel, a fost stabilite măsurile de sănătate publică aplicabile la nivel național.

”Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor institui măsurile de sănătate publică conform Planului de pregătire și răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19) – Versiunea 2, în corespundere cu gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat”, anunță guvernul printr-un comunicat.

Înăsprirea sau relaxarea măsurilor de sănătate publică vor fi coordonate în prealabil cu Comisia națională extraordinară de sănătate publică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
Raioane, COVID-19
Tematic
Starea de urgență în sănătate publică se prelungește: Ce s-a schimbat


Загрузка...
Роддом

Topul celor mai caraghioase și ciudate nume din Moldova

258
(reînnoit 08:12 29.09.2020)
Sute de persoane din țara noastră poartă nume sau prenume care stârnesc râsul atunci când sunt rostite. Acestea sunt inspirate din denumiri de păsări, mașini, țări, planete sau personalități istorice. 

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Pentru numeroși moldoveni numele ales la naștere devine o povară, pentru că nu poți să nu schițezi măcar un zâmbet atunci când sunt rostite. 

De la Diamant, la Lenin și Vandam

Alegerea numelui este o misiune dificilă pentru părinți - ei trebuie să găsească cea mai potrivită soluție, astfel încât copiii lor să nu aibă de suferit și să nu fie luați în derâdere. Pentru alții prioritar este ca odraslele lor să iasă în evidență. Este și cazul Elenei Muntean, care a ales pentru fiica sa numele Lavanda.

„Am vrut ceva deosebit pentru copilul meu, un nume care să se rețină în memorie. E plină Moldova de femei care se numesc Maria, Tatiana sau Olga, așa că am ales un nume care se întâlnește foarte rar, iese din tipare”, a mărturusit Elena. 

Și chiar este un nume rar - doar trei persoane din țara noastră se numesc Lavanda

În încercarea de a conferi o notă de noblețe, unii părinți aleg în calitate de nume titluri de aristocrați. Astfel, 15 moldoveni se numesc Graf, iar o persoană poartă prenumele de Contesa. Asta arată datele Agenției Servicii Publice, care a pus la dispoziție un motor de căutare în care se poate verifica numărul persoanelor ce poartă un anumit nume sau prenume. 

Potrivit aceleiași surse, în Moldova există o persoană care se numește Soare. Ce-i drept, nu se cunoaște dacă e vorba de un bărbat sau o femeie, întrucât motorul de căutare nu specifică sexul. Un alt cetățean se numește Mercurii, probabil în cinstea planetei celei mai apropiate de Soare. 

Ingeniozitatea unor părinți a mers și mai departe - avem și o persoană care poartă numele Lenin, în cinstea liderului bolșevic.

De asemenea, potrivit bazei de date a Agenției Servicii Publice, în Moldova există persoane cu numele Aristotel și Socrate, în cinstea filozofilor din Grecia Antică. Acestea sunt unice. Unic este și numele Delfina, precum și Păsărica. Alte două femei se numesc Rîndunica

Alții au preferat denumiri de țări pentru odraslele lor. Cinci femei din Moldova poartă numele Argentina, iar una a fost numită Islanda

Pare greu de crezut, dar în țara noastră sunt și oameni care au în calitate de nume denumiri de mașini. Patru cetățeni se numesc Mercedes, iar unul se numește Logan. Există în Moldova și 21 de persoane cu numele Chanel, precum și o fetiță numită Chanelle, în cinstea renumitului brand de haine și cosmetice. 

Patru oameni se numesc Vandam, în cinstea celebrului actor american, iar două poartă numele Diamant

Nume de familie amuzante

Pe lângă prenumele neordinare și ciudate, în Moldova sunt sute de nume de familii la fel de amuzante. 

105 persoane poartă numele Mortu, 75 au familia Bucă, 271 - Bou, 52 - Pisică, 61 au familia Purcica, o persoană are numele de familie Porcu, 109 - Guzgan, 184 poartă numele de familie Rachiu, 6 persoane au familia Stână, iar 4 - Gomic. 

Legistlația Republicii Moldova prevede că ofițerul de stare civilă poate să refuze înregistrarea numelor formate din cuvinte indecente sau ridicole. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

258
Tagurile:
nume


Загрузка...