Alegeri

Moldovenii din diasporă: Este ultima zi de înregistrare prealabilă

144
(reînnoit 11:54 16.09.2020)
Au rămas ore numărate: Comisia Electorală Centrală anunță că astăzi este ultima zi când persoanele din diasporă se pot înregistra pentru participare la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

CHIȘINĂU, 16 sept - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că astăzi, 16 septembrie, expiră termenul de înregistrare prealabilă pentru cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau își au domiciliul în localitățile din stângă Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, și intenționează să voteze la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Până astăzi s-au înregistrat peste 52 de mii de cetățeni cu drept de vot. Cele mai multe solicitări sunt din partea alegătorilor care vor să voteze în Republica Italiană (peste 10 mii), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (aproximativ 8 mii), Federația Rusă (peste 5 800), Germania (peste 5 mii). Înregistrarea prealabilă poate fi făcută atât de cetățenii care se află fizic peste hotare, cât și de cei care se găsesc, la moment, în Republica Moldova, dar intenționează, în ziua votării, să se afle în afara țării.

Legislația electorală stabilește următoarele criterii pentru constituirea secțiilor de votare în afara țării: numărul de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, înregistrarea prealabilă a cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate, informațiile obținute de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la autoritățile competente ale țărilor de reședință privind numărul acestora și locul aflării lor.

În acest sens, CEC anunță că a fost elaborat proiectul de hotărâre cu privire la organizarea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Proiectul de document, care conține peste 200 de propuneri¸a fost transmis Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru a fi consultat cu autoritățile țărilor de reședință în vederea disponibilității de deschidere a secțiilor de votare.

CEC declină acuzațiile din partea concurenților electorali referitoare la pretinsa fraudare a alegerilor prin intermediul înregistrării prealabile. Comisia este deschisă și gata să analizeze, conform competențelor legale, toate probele și informațiile ce vor fi prezentate în mod regulamentar la acest subiect.

Pentru alegerile din 1 noiembrie au fost înregistrate 13 grupuri de inițiativă. Este vorba de Tudor Deliu, Renato Usatîi, Andrei Năstase, Maia Sandu, Andrian Candu, Dorin Chirtoacă, Octavian Țîcu, Violeta Ivanov, Ion Costaș, Constantin Oboroc, Igor Dodon, Serghei Toma și Alexandr Kalinin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

144
Tagurile:
diasporă, moldoveni
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020 (338)
Tematic
Important pentru cei care vor să voteze la alegeri în alt loc decât cel de reședință
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit cu președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella

Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Italiei: Ce au discutat cei doi șefi de stat

2
(reînnoit 17:52 18.06.2021)
Maia Sandu se află în prezent într-o vizită oficială în Italia. Șeful statului a reușit deja să se întâlnească cu președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella. 

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Șeful statului Maia Sandu a avut o întrevedere oficială cu președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella. În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au discutat despre relațiile dintre cele două state. Despre acest lucru a anunțat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

„Am făcut un schimb de păreri despre situația politică din Republica Moldova în perioadă electorală curentă, accentuând că prioritatea noastră este ca scrutinul să fie unul liber și corect. În ceea ce privește pandemia Covid-19, am menționat că mizăm pe deschiderea autorităților italiene în sensul simplificării condițiilor de călătorie a cetățenilor noștri în Italia, inclusiv în baza unui certificat recunoscut de statele membre ale UE”, a scris Maia Sandu.

Totodată, cei doi șefi de stat au abordat și subiectele legate de comunitatea de moldoveni din Italia și probleme cu care se confruntă diaspora. Maia Sandu a menționat că i-a mulțumit partenerilor italieni pentru finalizarea negocierilor unui document, mai exact Acordul în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Republica Italiană.

„Am vorbit cu domnul Matarella și despre relațiile economice și comerciale dintre țările noastre, dezvoltate pe parcursul celor 29 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, precum și despre posibilitatea de a le amplifica și de a extinde domeniile de interes investițional. Mai multe investiții înseamnă mai multe locuri de muncă, mai multe contribuții bugetare, deci și o țară mai bogată”, a adăugat Sandu.

În context, președintele Republicii Moldova a precizat că a invitat omologul său italian să viziteze țara noastră.

Precizăm că Maia Sandu a mers în cea de-a șasea vizită oficială de la preluarea mandatului de președinte, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2
Tagurile:
președinde, Italia, Vizită oficială, Maia Sandu


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

COVID-19: Numărul cazurilor de infectare, din nou în creștere

37
(reînnoit 17:47 18.06.2021)
Numărul cazurilor de infectare cu virusul COVID-19 este din nou în creștere. Asta arată datele Ministerului Sănătății, publicate astăzi pe site-ul instituției.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că 60 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore în Republica Moldova, cu trei mai multe în comparație cu ziua de joi. Astfel, bilanțul cazurilor de coronavirus în țara noastră a ajuns la 256 054.

Din numărul total de infectări, două sunt de import. Numărul de teste efectuate – 6 023, dintre care 1 163  de au fost teste Rapid – Antigen. 

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 154 de pacienți, dintre care 43 se află în stare extrem de gravă, iar 9 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată.

De asemenea, 82 de persoane au fost vindecate. În total, 249 066 de cetățeni au fost tratați de COVID-19.

Din păcate, s-au înregistrat și noi decese. Ministerul Sănătății informează că astăzi au murit trei persoane din cauza complicațiilor provocate de coronavirus. Cei care au pierdut lupta cu boala au între 77 și 85 de ani. În total, de la începutul pandemiei și-au pierdut viața 6 165 de oameni. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
Încă trei moldoveni au fost răpuși de COVID: Câte cazuri noi s-au confirmat
Avertizările epidemiologilor se adeveresc: Numărul cazurilor de COVID-19, în creștere


Загрузка...