Studenți, ore, universitate

Cum vor activa universitățile din țară în perioada următoare: Ce spune ministrul

130
(reînnoit 14:11 15.09.2020)
MInistrul Educației, Culturii și Cercetării a explicat cum vor activa instituțiile de învățământ superior în următoarea perioadă.

CHIȘINĂU, 15 sept - Sputnik. Procesul de studii în toate instituțiile de învățământ superior din țară a început online, dar începând cu 14 septembrie o parte dintre universități a trecut la modelul mixt, informează ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov. Potrivit acestuia, revenirea la studii în aule se va face în mod treptat, iar prioritate au studenții anului I.

„Începând cu 14 septembrie o parte a universităților a trecut la nivelul mixt de organizare a studiilor, activități atât online, cât și față în față. Nouă universități au trecut la sistemul mixt de studii din 14 septembrie. Trei universități vor trece la sistemul mixt din 16 septembrie, iar cinci universități vor trece la sistemul mixt din 21 septembrie”, a precizat Șarov.

Alte cinci instituții vor desfășura în continuare cursuri doar în regim online pe toată durata lunii septembrie. Cu referire la cazarea în căminele universităților, ministrul spune că și acest proces este unul etapizat. 

„Din numărul total de 74 de cămine, cu un număr total de 16 mii de locuri, au fost cazați 5 612 studenți, ceea ce constituie 35% din locurile disponibile”, a precizat ministrul. 

Datele arată că până la ora actuală 7 cadre universitare și 8 studenți au fost infectați cu noul tip de coronavirus, iar 52 de studenți și 21 de cadre didactice se află în autoizolare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

130
Tagurile:
pandemie, Universităţi
Tematic
Ministrul Educației a prezentat rezultatele admiterii în universități - Detalii
Corneliu Ciurea

Motivul acuzațiilor opoziției privind fraudarea alegerilor

11
Politologul Corneliu Ciurea a comentat scrisoarea adresată comunității internaționale, semnată de unii candidați la alegerile prezidențiale, în care sezisează presupusele tentative de fraudare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.
Motivul acuzațiilor opoziției privind fraudarea alegerilor

În cadrul emisiunii "Logica Puterii" politologul Corneliu Ciurea a remarcat faptul că partidele de opoziție încearcă să intensifice presiunea din partea factorului extern asupra actualei guvernări, prin semnalarea unei eventuale fraudări a alegerilor prezidențiale către comunitatea externă.

"Această declarație este adresată în primul rând puterii. Opoziția încearcă să mărească presiunea din partea factorului extern asupra guvernării și, ținând cont că Occidentalii o susțin pe Maia Sandu la aceste alegeri, cu siguranță că guvernarea va primi unele mesaje din partea ambasadorilor, a unor cancelarii occidentale, dar deocamdată nu știm dacă vor merge mai departe", a declarat pentru Sputnik Corneliu Ciurea.

Mai mult, politologul a remarcat că opoziția nu prezintă probe în acest sens, ci doar  vine cu unele presupuneri și acuzații nefondate, toate acestea având la bază un singur motiv.

"Există șanse mari ca opoziția să piardă aceste alegeri. Din această cauză opoziția anunță cu privire la posibilele pericole de falsificare, pentru a evita critica societății în cazul unor înfrângeri […]. Până la urmă, opoziția este în drept să recurgă la asemenea tactici", a conchis el.

Amintim că, recent, cinci candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova - Maia Sandu, Renato Usatîi, Dorin Chirtoacă, Tudor Deliu și Octavian Țîcu au semnat o scrisoare adresată comunităţii internaţionale, prin care îşi exprimă îngrijorarea şi sesizează partenerii externi cu privire la așa-zisele tentative de fraudare a alegerilor de către Igor Dodon şi PSRM.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

11
Tagurile:
politolog, falsificare, alegeri prezidenţiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020


Загрузка...
CEC

CEC: Câte secții de votare vor fi deschise la prezidențiale

20
(reînnoit 14:58 29.09.2020)
Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în Chișinău, potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că la alegerile prezidențiale programate pentru 1 noiembrie vor fi deschise 2143 de secții de votare. 139 dintre acestea vor fi constituite peste hotarele Republicii Moldova, unde își vor exercita dreptul la vot cetățenii din diasporă. Alte 42 de secții de votare vor fi amenajate pentru cetățenii din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități din raionul Căușeni. 

În Chișinău și suburbii vor fi deschise 305 secții de votare. CEC precizează că birourile electorale vor fi deschise până în data de 6 octombrie. 

Candidații la funcția de șef de stat

Până în prezent Comisia Electorală Centrală a înregistrat 5 canidați la prezidențiale. Este vorba despre candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” Andrei Năstase, Renato Usatîi din partea formațiunii „Partidul Nostru”, liberal-democratul Tudor Deliu, Igor Dodon, ales de adunarea cetățenilor și candidatul Partidului „ȘOR” Violeta Ivanov. 

Comisia Electorală Centrală a refuzat însă înregistrarea lui Andrian Candu, după ce a descoperit mai multe nereguli în listele de subscripție. 

De asemenea, Comisia Electorală Centrală a înregistrat mai multe grupuri de inițiativă. Acestea au sarcina de a colecta semnături pentru candidatul PAS Maia Sandu, Dorin Chirtoacă - mișcarea politică „Unirea”, Violeta Ivanov - Partidul „Șor”, Octavian Țîcu din partea PUN, Serghei Toma - Partidul Oamenilor Muncii, Alexandr Kalinin, Ion Costaș și Constantin Oboroc - ultimii trei fiind toți independenți.

Grupurile de inițiativă vor colecta semnături până cel târziu 1 octombrie. Potrivit legislației, campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

20
Tagurile:
Secții de votare, alegători, CEC
Tematic
Prezidențiale 2020: CEC a înregistrat încă un candidat
CEC a decis! Igor Dodon este oficial candidat la prezidențiale


Загрузка...